Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Η απάντηση είναι λιγότερο από τις άλλες χρονιές. Αυτό έδειξε η έρευνα ικανοποίησης τουριστών που κάθε χρόνο (πλην της περιόδου της πανδημίας) διεξάγει η εταιρεία GBR Consulting, για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την έρευνα που ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση σε αίθουσα του Electra Palace, o βαθμός ικανοποίησης των τουριστών είναι μόλις 7,9, χαμηλότερος από κάθε άλλη χρονιά από το 2015 και μετά. Ωστόσο σχεδόν όλοι οι τουρίστες, δηλαδή το 97%, που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη θα την πρότειναν σε άλλους, το 95% επιθυμεί να επισκεφτεί και πάλι τη Θεσσαλονίκη και το 82% αισθάνεται ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που θέλει να δει και να κάνει στην πόλη.
 
Που αρέσει και που δεν αρέσει η Θεσσαλονίκη;
 
Η Θεσσαλονίκη αρέσει στους τουρίστες στη διασκέδαση, τη συμπεριφορά των κατοίκων, τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους. Επίσης οι τουρίστες είναι ικανοποιημένοι από τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων, των εστιατορίων των μπαρ και καφέ καθώς και των εμπορικών καταστημάτων. Βρίσκουν επίσης τη Θεσσαλονίκη οικονομική με πολύ καλή σχέση μεταξύ τιμής και ποιότητας.
Τι δεν αρέσει στον τουρίστα στη Θεσσαλονίκη; Αυτό που δεν αρέσει και στους μόνιμους κατοίκους της. Δηλαδή η καθαριότητα, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η έλλειψη χώρων πρασίνου και γενικότερα ο καθημερινός πολιτισμός της πόλης που κρατά τον πήχη χαμηλά.
Όσον αφορά στις αφίξεις τουριστών, ενώ το το 2015 μέχρι το 2019 υπήρξε μια συνεχείς άνοδος στις διεθνείς αφίξεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, που έφτασε το 22% και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η μέση πληρότητα, κατά 7% και η μέση τιμή δωματίου κατά 18%. Μετά ήρθε η πανδημία με την ανάκαμψη στον τουρισμό της πόλης να ξεκινά το 2022. Ωστόσο η Θεσσαλονίκη φαίνεται να δυσκολεύεται να φτάσει στα νούμερα του 2019 την ώρα που άλλοι προορισμοί τα έχουν ξεπεράσει.
Στο σχόλιο του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος αναφέρθηκε και πάλι στην έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την προβολή της πόλης αν και όπως είπε ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο από τον Οργανισμό Τουρισμού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «προσωπικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα αφήνουν την πόλη χωρίς στρατηγικό σχέδιο προώθησης και προβολής».
Κάλεσε μάλιστα τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο να βρουν τη χρήση τομή και να εφαρμοστεί στρατηγικό σχέδιο, αλλιώς όπως είπε «οι ευθύνες για την μη περεταίρω αύξηση του ΑΕΠ της πόλης από τον τουρισμό και τις μειωμένες θέσεις εργασίας, θα έχουν ονοματεπώνυμο».
Επίσης με αφορμή την έρευνα, ο κ. Μανδρίνος είπε πως κινδυνεύει η λειτουργία ξενοδοχείων της πόλης χαμηλών κατηγοριών, ενός και δυο αστέρων και μαζί τους οι θέσεις εργασίας, από τον αθέμιτο όπως τον χαρακτήρισε ανταγωνισμό από τα καταλύματα τύπου Airbnb.
Αναφέρθηκε επίσης στα θέματα ασφαλείας των τουριστών καθώς όπως είπε «τον τελευταίο καιρό υπάρχουν περιστατικά κλοπών σε βάρος ξένων τουριστών στο κέντρο της πόλης με βίαια χαρακτηριστικά, που εκτός των άλλων δυσφημούν τον προορισμό. Αμέσως μετά τις εκλογές θα επισκεφτούμε τον διευθυντή της αστυνομίας να συζητήσουμε και να διαβουλευτούμε για το θέμα».
Η παρουσίαση της έρευνας έγινε από το Managing Consultant της GBR Consulting κ. Stefan Merkenhof.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και Σπύρος Πέγκας οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό και τοποθετήθηκαν στα συμπεράσματα της έρευνας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων Και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Αηδονόπουλος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Καλαμαριάς Βασιλική Νικολέττου-Σκάρλιου, η Προϊσταμένη ΠΥΤ Κ. Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού Περσεφόνη Τρίχα, η Διευθύντρια του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Τουρισμού Ξένη Γερνά, ο Πρόεδρος του MOMus Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, η Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Αναστασία Γκαδόλου, η Αικατερίνη Ματθαίου Διοικητής Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Λιούμπης Γενικός Διευθυντής της “SKY express”, ο Γιάννης Ασλάνης Πρόεδρος του TCB, εκπρόσωποι των μελών της ΕΞΘ, καθώς και τουριστικών, πολιτιστικών και άλλων φορέων της πόλης.
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments