Μετά τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες και οι εκπρόσωποι των καταλυμάτων έστειλαν στα αρμόδια Υπουργεία τις προτάσεις τους για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και τη στήριξη τους προκειμένου να επιβιώσουν.
Στις προτάσεις που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Αριστοτέλης» στα Υπουργεία περιλαμβάνεται και η απαγόρευση για ένα χρόνο στις ενοικιάσεις τύπου Airbnb “για διασφάλιση της δημόσιας υγεία” όπως αναφέρει  ευθυγραμμιζόμενη με παρόμοιο αίτημα των ξενοδόχων.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Προτάσεις στήριξης των μη κύριων Τουριστικών Καταλυμάτων
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Όπως σας είναι γνωστό ο τομέας του τουρισμού έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τη υγειονομική πανδημία του Covid-19. H άμεση αντίδραση της κυβέρνησης λειτούργησε θετικά, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα μας διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο. Παρά την επιτυχία αυτή της Ελλάδος λόγω της μεγάλης και καταστροφικής διασποράς στις χώρες που είναι εν δυνάμει πελάτες μας η φετινή τουριστική περίοδος θα έχει τεράστιες απώλειες και θεωρείται ήδη καταστροφική. Ενόψει των μέτρων που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση, όσον αφορά την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, όσο και για την στήριξη τους, σας παραθέτουμε τις προτάσεις μας.
1. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για φέτος.
2. Μείωση κατά 50% του ΦΠΑ στην διανυκτέρευση, μεταφορές και εστίαση.
3. Κατάργηση τέλους διανυκτέρευσης.
4. Άτοκο δάνειο ίσο με το 50% του περσινού τζίρου με έναρξη αποπληρωμής μετά από 1,5 χρόνο.
5. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με πέρυσι.
6. Άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων από 1/06/2020 τα καταλύματά μας είναι μικρές επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους των 6-7 δωματίων με ανεξάρτητες εισόδους και χωρίς κοινόχρηστους χώρους εστίασης, άρα και με μικρότερο ρίσκο μετάδοσης του κορονοϊού.
7. Επειδή ακούγονται προτάσεις για 24 ώρες άδειο δωμάτιο κατά την αλλαγή πελάτη αυτό θα είναι πρακτικά αδύνατον για τις επιχειρήσεις που δουλεύουν με κλειστά επταήμερα και δεκαήμερα
πακέτα από πρακτορεία, γιατί τα λεωφορεία που φέρνουν τους τουρίστες από το εξωτερικό ( ειδικά από βαλκάνια ) την ημέρα που θα φέρουν το γκρουπ παίρνουν το προηγούμενο για επιστροφή , δυνατή θα είναι μία δεκάωρη καραντίνα για καθαρισμό και απολύμανση του δωματίου από πελάτη σε πελάτη από 09:00 έως 19:00.
8. Καθιέρωση ευρωπαϊκού υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις μετακινήσεις των τουριστών του εξωτερικού.
9. Ξενοδοχεία αναφοράς ανά περιφερειακή ενότητα για καραντίνα τουριστών που βγαίνουν θετικοί μετά την είσοδο στην χώρα. ( επιλογή από αυτά που θα δηλώσουν ότι θα παραμείνουν κλειστά)
10. Κατάρτιση σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας, Μεταφορών, Εξωτερικών και Εσωτερικών και με τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού των όρων υποδοχής των επισκεπτών στη χώρα μας για την προστασία της δημόσιας υγείας( καθαρισμός δωματίων, αλλαγή ιματισμού πρωινό σε πακέτο κλπ ).
11. Να καθιερωθούν υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των καταλυμάτων και αντιμετώπισης εκτάκτων θετικών περιστατικών κορονοϊού που θα εξασφαλίζουν και θα διασφαλίζουν τόσο τους επισκέπτες όσο και τους επιχειρηματίες.
12. Χρήση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ERASMUS για επιδότηση διακοπών συνταξιούχων, νέων και εργαζομένων Ελλήνων αλλά και κατοίκων της Ευρωπαϊκής ένωσης για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με voucher αποζημίωσης ανά διανυκτέρευση 60% για ΙΟΥΛΙΟ, ΑΥΓΟΥΣΤΟ και 80% για ΙΟΥΝΙΟ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ, και 100% ΟΚΤΩΒΡΙΟ, ΝΟΕΜΒΡΙΟ.
13. Αύξηση των κονδυλίων για κοινωνικό τουρισμό ΟΓΑ, ΙΚΑ και Δημοσίων υπαλλήλων.
14. Απαγόρευση για 1 χρόνο στις ενοικιάσεις τύπου ΑΙRΒΝΒ για διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
15. Τέλος αναφορικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση του αιγιαλού θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί η σχετική ΚΥΑ που προβλέπει τη διαδικασία παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού, ώστε να προσαρμοστούν ειδικότερες ρυθμίσεις για τα καταλύματά μας της στις ανάγκες που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα να προβλεφθεί οριζόντια μείωση κατά 50% του μισθώματος ανά τετραγωνικό μέτρο λόγω μειωμένης σαιζόν και ελάχιστων εσόδων.
16. Να παρασχεθεί η δυνατότητα ένταξης στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που εκμεταλλεύονται μικρής δυναμικότητας καταλύματα, οι οποίες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όταν και παραμένουν κλειστές, δεν απασχολούν προσωπικό και έχουν μηδενικούς τζίρους. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο βάσει των προϋποθέσεων που τίθενται (απασχόληση 1-500 εργαζομένων, τζίρος των τελευταίων 3 μηνών κλπ). Σε συνέχεια, λοιπόν, της ανακοίνωσης της παράτασης του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής έως τις 30-6-2020 θα πρέπει να παρασχεθεί το δικαίωμα, τουλάχιστον κατά το δεύτερο στάδιο υποβολής αιτήσεων, και στις επιχειρήσεις αυτές να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
17. Πλήρης απαλλαγή για το 2020 των Δημοτικών τελώ ν, φόρων ΤΑΠ, κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και μείωση κατά 50% του συντελεστή φορολόγησης.
18. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αλλά και μελλοντικές νομοθετήσεις παρακαλούμε να θεωρούνται εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στις μικρές ατομικές επιχειρήσεις ώστε να μην αποκλειόμαστε από διάφορες προσφορές και προγράμματα εάν δεν έχουμε υπαλλήλους..
Κύριοι όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο κλάδος του τουρισμού είναι αυτός που κράτησε την Ελλάδα όρθια στην οικονομική κρίση του 2010 και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας προσφέροντας μέχρι και 30% του ΑΕΠ. Στο χέρι όλων μας και πρωτίστως του κράτους είναι να τον κρατήσουμε όρθιο σε αυτή την απρόσμενη κρίση.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments