Καθώς όλοι στον πλανήτη νιώθουμε πλέον τις δυσάρεστες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ένα νέο κριτήριο εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην επιλογή ενός ξενοδοχείου για διαμονή. Αρκετοί ταξιδιώτες επιλέγουν το ξενοδοχείο που θα μείνουν με βάση πόσο πράσινο είναι. Κατά πόσο δηλαδή λειτουργεί με όρους βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης.
Έτσι όλο και περισσότερα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να αποκτήσουν τις ανάλογες πιστοποιήσεις που θα βεβαιώνουν πως λειτουργούν με πρακτικές που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον και όχι μόνο αυτό αλλά σέβονται την τοπική κοινωνία και συμπεριφέρονται δίκαια στο προσωπικό τους.
Για τα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο αυτό είναι μονόδρομος καθώς οι διάφορες πλατφόρμες κρατήσεων τύπου Booking κλπ, θα βάλουν ένα φίλτρο στα συστήματα τους με το οποίο όποιος το επιλέγει θα αναζητά δωμάτιο μόνο μέσα από την λίστα των πράσινων ξενοδοχείων και θα αποκλείονται όλα τα υπόλοιπα.
Έρευνες έδειξαν πως ένα μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών, θα επέλεγε να μείνει σε ένα πράσινο ξενοδοχείο, ακόμη και αν αυτό του στοίχιζε περισσότερο.
Στη χώρα μας έχουμε περίπου 10.600 ξενοδοχεία, ωστόσο μόνο τα 800 έχουν αποκτήσει κάποια πράσινη πιστοποίηση.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη: «Η Ελλάδα έχει θεσπίσει από τους αυστηρότερους κανόνες στην Ευρώπη για την βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχείων. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι κανόνες δεν εφαρμόζονται. Δεν είναι μόνο η έλλειψη αντίστοιχης κουλτούρας και εκπαίδευσης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να υποστηρίξει τέτοιες πολιτικές. Όταν υπάρχουν θέματα με την αποκομιδή των απορριμμάτων, την διάθεση των ανακυκλώσιμων υλικών, την έλλειψη χώρων απόθεσης πχ λυματολάσπης, τότε η απόκτηση αυτών των πιστοποιήσεων γίνεται πολύ δύσκολη. Πάντως τουλάχιστον οι μισοί ξενοδόχοι στην Ελλάδα θέλουν να λάβουν αυτές τις πιστοποιήσεις και το νέο ΕΣΠΑ δίνει αυτή τη δυνατότητα. Οι διεθνείς πλατφόρμες κρατήσεων και η απόφαση τους να προσθέσουν αυτό το φίλτρο στα συστήματα τους, θα πιέσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και θα σπεύσουν αρκετοί».

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments