Γράφει ο Σάκης Παπαδόπουλος

Σοκαρισμένοι είναι οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών ενώσεων  της  χώρας μας από τη χυδαιότητα του Υπουργού Τουρισμού  Βασίλη Κικίλια. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό  αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο.

Όλα συνέβησαν σε συνάντηση εργασίας που είχαν οι εκπρόσωποι των κατά τόπους ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας μας με τον Υπουργό την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Ο Υπουργός  πήγε στη συνάντηση με μισή ώρα καθυστέρηση και αμέσως απαίτησε σε έντονο ύφος να φύγουν αμέσως από την αίθουσα όσοι δεν ήταν  στα προεδρεία των Ενώσεων, δηλαδή συνοδοί, υπάλληλοι, γραμματείς,  σερβιτόροι κλπ.

Στη συνέχεια άρχισε να τους μπινελικώνει χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις που σόκαραν όλους. Αιτία τα δελτία τύπου που κατά καιρούς βγάζουν οι Ενώσεις  και αμφισβητούν το αφήγημα του για την τεράστια επιτυχία του ελληνικού τουρισμού “χάρη στις δικές του προσπάθειες και τον  ιδρώτα του” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Χάρη σε μένα ξεσκιστήκατε στο τάλιρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Μάταια προσπαθούσαν να του εξηγήσουν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων πως όλες οι περιοχές της χώρας δεν είναι Μύκονος και Σαντορίνη ούτε «ήλιος και θάλασσα». «Δεν θα μιλάτε μόνο θα ακούτε» απαίτησε με έντονο ύφος  ο Υπουργός.  

Όποιος προσπαθούσε να τον νουθετήσει εισέπραττε  χυδαία επίθετα  που μόνο σε ποδοσφαιρικό γήπεδο μπορείς να ακούσεις. Ιδιαίτερο βρίσιμο έριξε ο Υπουργός  στον εκπρόσωπο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, καθώς τόλμησε να βγάλει πριν μερικές μέρες δελτίο τύπου σχετικά με την Ryanair. Η αεροπορική εταιρεία με επιστολή της στο Υπουργείο Τουρισμού ζητούσε κίνητρα ώστε να αυξήσει  το πτητικό της έργο τον χειμώνα και μεταξύ άλλων θα έβαζε στο πρόγραμμα της και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Από το μένος του δεν γλύτωσε ούτε η παρούσα Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη που σε αντίθεση με τον Κικίλια χαίρει εκτίμησης στον ξενοδοχειακό κλάδο. Σε κάποιο σημείο η συμπεριφορά του απέναντι της χαρακτηρίστηκε από τους παρευρισκόμενους ως απαράδεκτη.

Σοκαρισμένοι οι παρόντες από την πρωτοφανή συμπεριφορά του Υπουργού που θύμιζε καθεστωτική, κάποιοι άρχισαν να αποχωρούν καθώς το επόμενο στάδιο ήταν να πιαστούν στα χέρια με τον εκτός ελέγχου Υπουργό.

Τελειώνοντας τα μπινελίκια,  ο κ. Υπουργός απαίτησε από τις Ενώσεις να μην βγάλουν κανένα δελτίο τύπου μέχρι τις εκλογές. Δηλαδή  παραδέχτηκε  εμμέσως πλην σαφώς πως αυτό που ενδιαφέρει   τον κ.  Κικίλια ως   Υπουργό,  δεν είναι να λύνει τα προβλήματα του κλάδου αλλά να κάνει προεκλογικό αγώνα,  εκμεταλλευόμενος τις ευνοϊκές συγκυρίες της φετινής τουριστικής περιόδου.  

Την  προηγούμενη  Δευτέρα,  οι Ενώσεις συναντήθηκαν ξανά διαδικτυακά και αποφάσισαν να μην καταγγείλουν επίσημα την συμπεριφορά του Υπουργού,  σεβόμενες τον θεσμικό του ρόλο αλλά να σταματήσουν κάθε επαφή μαζί του.

Έτσι στην γενική τους συνέλευση που κάθε χρόνο γίνεται το Νοέμβριο στα πλαίσια της τουριστικής έκθεσης Philoxenia  στη Θεσσαλονίκη,  δεν θα κληθεί ο Υπουργός Τουρισμού της χώρας,  για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Επίσης για τα προβλήματα τους οι Ενώσεις θα απευθύνονται απευθείας  στα αρμόδια Υπουργεία  παρακάμπτοντας το Υπουργείο Τουρισμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κικίλιας συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Σχεδόν κάθε φορά που μια ξενοδοχειακή ένωση ανακοινώνει στοιχεία και πληρότητες που δεν συμφωνούν με το αφήγημα του Υπουργού περί τεράστιας επιτυχίας του ελληνικού τουρισμού χάρη στον ιδρώτα του,  δέχονται  τηλεφώνημα από τον Υπουργό που σε άψογα γαλλικά απαιτεί  το δελτίο τύπου να αλλάξει.

Καθώς δεν βρέθηκε κάποιος να τον βάλει στη θέση του,  φτάσαμε σ’αυτό το πρωτοφανές και αλαζονικό  που συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Έτσι ο κ. Κικίλιας, έναν  κλάδο που παραδοσιακά είναι κοντά στο κυβερνών κόμμα,  τώρα τον βάζει απέναντι.

Θα επανέλθουμε…

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments