Μετά από πολλές εξαγγελίες κατατέθηκε τελικά τη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα θέματα ης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακίνητων στη χώρα μας. Πρόκειται για την μίσθωση ακινήτων σε τουρίστες μέσα από τις πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού όπως είναι η AirBnB.
Θυμίζουμε πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη πίεση από τους ξενοδόχους για την ρύθμιση του θέματος, καθώς αυτές οι μισθώσεις αναπτύσσονταν ανεξέλεγκτα δημιουργώντας θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού και παραοικονομίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία “Μητρώου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων” στο οποίο πρέπει να εγγραφούν όλα τα ακίνητα που νοικιάζονται με αυτό τον τρόπο.
Θα επιτρέπεται η μίσθωση μέχρι δυο ακινήτων ανά ΑΦΜ μέχρι 90 μέρες το χρόνο για κάθε ακίνητο. Για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων ορίζεται ότι η μίσθωση δεν θα υπερβαίνει τις 60 ημέρες. Υπέρβαση των 90 ή 60 ημερών, αντίστοιχα, θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει προς εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
Η μίσθωση απαλλάσσεται από ΦΠΑ ενώ το εισόδημα που θα προκύπτει θα θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και θα φορολογείται αναλόγως
Τα ακίνητα θα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην των κλινοσκεπασμάτων.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης εξέφρασε την ευαρέσκεια του με την ακόλουθη δήλωση:
Η κατάθεση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας που ρυθμίζει τους όρους και τη φορολόγηση των εισοδημάτων για τα μη αδειοδοτημένα καταλύματα και σπίτια, που ενοικιάζονται σε τουρίστες, στα πλαίσια της σκιώδους οικονομίας, έρχεται επιτέλους να ρυθμίσει ένα θέμα το οποίο το Ξ.Ε.Ε., με αδιάλειπτες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, τοποθέτησε στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου.
Προσκομίζοντας εμπεριστατωμένα στοιχεία και μελέτες, αποδείξαμε τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει η ανεξέλεγκτη ενοικίαση διαμερισμάτων ιδιωτών στην ποιότητα του τουρισμού και της ζωής στις γειτονιές, στην προστασία των καταναλωτών, στις τιμές των ενοικίων, αλλά και στα δημόσια έσοδα και την απασχόληση.
Ελπίζουμε το παρόν νομοσχέδιο να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας στον τουρισμό.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

1 Comment
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments