Ο καβγάς ανάμεσα στα τουριστικά καταλύματα (και ξενοδοχεία) και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, δηλαδή αυτά που νοικιάζονται μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb, καλά κρατεί…
Με επιστολή που έστειλαν στον Πρωθυπουργό και τέσσερις Υπουργούς, εφτά ομοσπονδίες τουριστικών καταλυμάτων, ζητούν την αναστολή λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας.
Μεταξύ άλλων η μακροσκελής επιστολή αναφέρει:
«Γιατί επί 5 χρόνια το Ελληνικό κράτος δεν έχει βάλει περιορισμούς και κανόνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως έχει κάνει κάθε τουριστικά ανεπτυγμένη χώρα και πόλη;
Μέχρι σήμερα η πολιτεία μεροληπτεί σκανδαλωδώς υπέρ των συγκεκριμένων καταλυμάτων, αδιαφορώντας για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που επί πέντε χρόνια (!) δέχονται οι νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.
Τα προηγούμενα χρόνια, οι πολιτικοί ισχυρίζονταν ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί τουρίστες … που φτάνουν για όλους! Τώρα όμως που οι τουρίστες είναι ελάχιστοι, ενώ η Ελλάδα έχει γεμίσει παράνομα «ξενοδοχεία», θεωρούν λογικό να κλείσουν οι νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, για να μείνουν τα ανεξέλεγκτα ιδιωτικά καταλύματα; Αυτό λοιπόν ονειρεύονται, ως αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού;
Θέλουμε να γνωρίζουμε ποιοι πολιτικοί και αρμόδιοι θα είναι υπεύθυνοι για τα κρούσματα που θα προκύψουν σε τουρίστες που διαμένουν σε τέτοια καταλύματα τα οποία δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο και δεν έχουν καμία υποχρέωση τήρησης κανόνων υγείας και ασφάλειας;»
Σε άλλο σημείο η επιστολή αναφέρει:
«Καταλήγουμε δηλώνοντας ότι συμφωνούμε με το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, για αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας και περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αδειοδοτημένα από το υπουργείο ακίνητα.»

Στην παραπάνω επιστολή απάντησε o Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Ενημερωθήκαμε σήμερα για την επιστολή που συνέταξαν 7 ομοσπονδίες τουριστικών καταλυμάτων με την οποία ζητάνε από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να αναστείλουν την λειτουργία της βραχυχρόνιας διαμονής στην Ελλάδα!
Με λίγα λόγια ζητάνε δηλαδή να σταματήσει να λειτουργεί η μοναδική δραστηριότητα που, έστω και με μείωση των κρατήσεων και πολλές ακυρώσεις, λειτουργεί αξιοπρεπώς αυτή την δύσκολη για τον τουρισμό μας εποχή. Η λογική τους με απλά λόγια είναι «Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».
Μιλάνε για υγειονομικά πρωτόκολλα και ότι εμείς λειτουργούμε δίχως αυτά. Να ενημερώσουμε τους συναδέλφους ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν έχει υποχρέωση από τον νόμο να τηρεί κάποιο υποχρεωτικό υγειονομικό πρωτόκολλο, πολύ απλά διότι δεν είναι τουριστική μίσθωση αλλά αστική.
Εμείς όμως, σαν σύλλογος, έχουμε ήδη ξεκινήσει σεμινάρια επίδειξης σωστού τρόπου γενικού καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων μας, για την ενημέρωση των μελών μας».
«Μιλάνε επίσης για αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται οι «νόμιμες» επιχειρήσεις τους λες και εμείς λειτουργούμε παράνομα.
Πριν από λίγες ημέρες, ο σύλλογός μας, διενήργησε μια μεγάλη έρευνα στις πλατφόρμες Airbnb & booking με σκοπό να διαπιστώσει αν ισχύει μια καταγγελία που έγινε από συναδέλφους.
Κάναμε λοιπόν στοχευμένα σε κάποια τουριστικά νησιά έρευνα για διαθέσιμα ακίνητα για την περίοδο του καλοκαιριού για να δούμε πόσα από αυτά λειτουργούν δίχως ΑΜΑ (Αριθμό Μητρώου Ακινήτου) άρα μη δηλώνοντας τα εισοδήματα από τις κρατήσεις. Είναι κάτι το οποίο μας κατηγορούν συνεχώς.
Διαπιστώσαμε με έκπληξη τα εξής:
Ποσοστό πλέον του 90% από όσα εμφανίζονται στις πλατφόρμες δίχως ΑΜΑ δεν ανήκουν στην κατηγορία της βραχυχρόνιας διαμονής αλλά είναι τουριστικά καταλύματα της κατηγορίας των Ενοικιαζόμενων Τουριστικών Καταλυμάτων (Rooms to Let), συνάδελφοι και μέλη δηλαδή των Ομοσπονδιών που ζητούν την αναστολή της βραχυχρόνιας!
Θα πει κάποιος ότι στις πλατφόρμες μπορούν να καταχωρούνται και παρόμοια καταλύματα. Πολύ σωστά, αλλά οφείλουν να κόβουν τιμολόγιο στον πελάτη και να φορολογούνται όπως όλοι. Δυστυχώς όμως αυτό δεν γίνεται!»
«Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι η νέα παγκόσμια τάση του τουρισμού και αν δεν το αντιληφθούμε εγκαίρως, κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτός τουριστικής αγοράς. Ήδη βρίσκεται κοντά στο 20% του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και θα αυξηθεί πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Είναι ο νέος μοντέρνος τρόπος τουρισμού και οφείλουμε να του δείξουμε τον ανάλογο σεβασμό.
Ας αφήσουμε λοιπόν τις προκαταλήψεις και να βρούμε τρόπο να συνυπάρξουμε αν θέλουμε να λέμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας!»

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments