Ένα ακόμη προσχέδιο νόμου είδε το φως της δημοσιότητας που αφορά στην βραχυχρόνια εκμίσθωση καταλυμάτων σε τουρίστες, μέσα από τις πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού.
Θυμίζουμε πως οι πλατφόρμες αυτές, δίνουν τη δυνατότητα σε οποιωνδήποτε να νοικιάζει για λίγες μέρες, από ένα ελεύθερο δωμάτιο στο σπίτι του μέχρι μια βίλα.
Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιείται στη χώρα μας άναρχα καθώς δενυπάρχει ο σχετικός νόμος που θα την ρυθμίζει. Έτσι το χρήμα αλλάζει χέρια χωρίς αποδείξεις και φυσικά χωρίς να φορολογείται.
Παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των ξενοδόχων να μπει μια τάξη και να ρυθμιστεί το θέμα, ώστε να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος τους και η απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία τους, τόσο η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση, έδωσαν μόνο υποσχέσεις. Νομοσχέδιο στη βουλή δεν είδαμε παρά μόνο να διαρρέουν κάποια σχέδια νόμου αγνώστου προέλευσης.
Χθες ένα ακόμη σχέδιο νόμου είδε το φως της δημοσιότητας. Περιλαμβάνονταν σε τόμο 130 σελίδων με τον απολογισμό έργου που έδωσε στη δημοσιότητα ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Τι προβλέπει αυτό το σχέδιο νόμου;
Θα δημιουργηθεί μητρώο για τα ακίνητα που εκμισθώνονται μέσω της πλατφόρμας Airbnb, αλλά και μέσω άλλων παρόμοιων διαδικτυακών πλατφορμών (Homeaway, Flipkey, Housetrip). Όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν το ακίνητο τους στο μητρώο θα απειλούνται με πρόστιμο 50.000 ευρώ.
Η ενοικίαση θα φορολογείται με 5% επί της άξιας του ενοικίου και το ποσό θα αποδίδεται στο κράτος απευθείας από τος πλατφόρμες οι οποίες θα το παρακρατούν από τους ιδιοκτήτες. (Οι πλατφόρμες το ξέρουν;).
Το εισόδημα που κερδίζει ο ιδιοκτήτης θα φορολογείται από 15% έως 45%, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων.
Κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να νοικιάζει συγκεκριμένο αριθμό ακινήτων και για συγκεκριμένες μέρες κάθε χρόνο. Σε προηγούμενες διαρρεύσεις σχεδίων νόμου είχε αναφερθεί μέχρι δυο ακίνητα για κάθε ιδιοκτήτη και μέχρι 90 μέρες το χρόνο συνολικά για κάθε ακίνητο.
Αν τελικά αυτό το σχέδιο νόμου ψηφιστεί, πράγμα όχι αυτονόητο στη χώρα μας, καθώς τα συρτάρια των υπουργείων είναι γεμάτα με νομούς που δεν ψηφίστηκαν ποτέ, τότε πολλοί ιδιοκτήτες θα σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα καθώς θα τους είναι ασύμφορη. Θα προτιμήσουν να νοικιάσουν τα ακίνητα τους σε μακροχρόνια μίσθωση.
Συμφέρει αυτό στον ελληνικό τουρισμό και την κοινωνία; Αυτό θα το δούμε σε άλλη ανάρτηση.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments