Κείμενο – φωτογραφίες: Εβελίνα Παπαδοπούλου

Για τους φίλους των ιστορικών ξενοδοχείων, η Αιδηψός είναι ένας θησαυρός. Και αυτό γιατί τα Λουτρά της Αιδηψού, προσέλκυαν κάποτε τους πιο διάσημους της εποχής. Από βασιλείς και πρωθυπουργούς μέχρι μεγιστάνες και παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες. Ήταν τότε που στην Αιδηψό έφτανες κυρίως δια θαλασσής και καθώς δεν υπήρχε λιμάνι, τα σκάφη άραζαν στα ανοιχτά και οι επισκέπτες έβγαιναν στην στεριά με βάρκες.
Για να εξυπηρετηθεί η αριστοκρατία της εποχής, είχαν χτιστεί ωραία ξενοδοχεία που ενέπνεαν αρχοντιά, άνεση και πολυτέλεια. Μικροί αρχιτεκτονικοί θησαυροί. Στα σαλόνια τους κυκλοφορούσαν διασημότητες και πολλές σημαντικές αποφάσεις για τις τύχες ακόμη και λαών, λαμβάνονταν μεταξύ δείπνου και ύπνου. Σήμερα, λίγα από αυτά τα ξενοδοχεία αξιοποιήθηκαν και βρίσκονται εν λειτουργία. Τα περισσότερα αφέθηκαν στην τύχη τους και περιμένουν υπομονετικά κάποιον να τα αναστήσει πριν καταρρεύσουν.
Ένα από τα ξενοδοχεία που η τύχη τα ευνόησε είναι το ιστορικό Avra spa Hotel. Βρίσκεται στον κεντρικότερο δρόμο των Λουτρών της Αιδηψού και όταν για πρώτη φορά περνάς την πόρτα του, καταλαβαίνεις πως δεν πρόκειται για κάτι συνηθισμένο.
Αν και ανακαινίσθηκε το 2001, έχει κρατήσει την αρχοντιά, τον χαρακτήρα και την εικόνα εκείνης της ανεπανάληπτης εποχής, όταν στα σαλόνια του κυκλοφορούσαν ο Ωνάσης με τη Μαρία Κάλλας, ο Ομάρ Σαρίφ, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τόσοι άλλοι διάσημοι στην εποχή τους.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, το Avra Spa Hotel χτίστηκε το 1926 ως το ιαματικό ανάκτορο της Αιδηψού στον πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Αρχικά είχε δυο ορόφους ωστόσο για να εξυπηρετήσει την elite της εποχής πρόσθεσε έναν τρίτο όροφο με σουίτες οι οποίες είχαν δικό τους μπάνιο, κάτι που για την εποχή ήταν πολυτέλεια.
Το Σεπτέμβρη του 1943 λειτούργησε ως νοσοκομείο για τις Ιταλικές δυνάμεις κατοχής . Όταν οι Ιταλοί τα χάλασαν με τους Γερμανούς, αυτοί το βομβάρδισαν και καταστράφηκε. Το 1950 ανακατασκευάστηκε με τη σημερινή του μορφή.
Το 2001 απέκτησε νέο ιδιοκτήτη και ανακαινίστηκε από τα θεμέλια. Πλέον αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες τουριστικές μονάδες της περιοχής. Παρά την ριζική του ανακαίνιση κράτησε την εικόνα εκείνης της εποχής. Ψηλοτάβανα άνετα δωμάτια, ευρύχωροι διάδρομοι, έντονα σκούρα χρώματα, παραδοσιακά έπιπλα και φωτιστικά, ακόμη και το ασανσέρ που θυμίζει Παρίσι του μεσοπολέμου.
Σύμβολο του είναι ένας πίνακας που βρίσκεται πάνω από την πόρτα του ασανσέρ στο ισόγειο. Απεικονίζει κάποιον να σπάει μια πατερίτσα (φώτο) Τον δώρισε ο ζωγράφος που ήρθε στο ξενοδοχείο με πατερίτσα και αφού βρήκε την υγειά του την έσπασε πριν φύγει για το σπίτι του.
Αν βρεθείτε κάποτε στην Αιδηψό πάτε στο Avra έστω και έναν καφέ. Μπείτε μέσα και δείτε τους εσωτερικούς χώρους. Άλλωστε βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο μπροστά στην περαντζάδα των Λουτρών της Αιδηψού…

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments