Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται τα τουριστικά γραφεία της χώρας. Και αυτό γιατί καθημερινά εξανεμίζονται οι ελπίδες για κάποια αξιόλογη τουριστική κίνηση την χριστουγεννιάτικη περίοδο, αν και αρχικά είχε διαφανεί πως τα Χριστούγεννα η κίνηση θα ήταν πολύ ικανοποιητική. Αυτό σημαίνει πως μια οικονομική ανάσα που την περίμεναν πως και πως για να αντιμετωπίσουν ασφυκτικές υποχρεώσεις, εξανεμίζεται. Η έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη από τις αρχές Νοεμβρίου και μετά και τώρα η μετάλλαξη Όμικρον, που αντιμετωπίζεται περισσότερο με πανικό και λιγότερο με ψυχραιμία, μείωσαν το ενδιαφέρον του κόσμου στο ελάχιστο για κάποιο χριστουγεννιάτικη εκδρομή. Στην καλύτερη περίπτωση υπάρχουν αυτοί που περιμένουν την τελευταία στιγμή για να πάρουν την απόφαση τους, ανάλογα με τις υγειονομικές εξελίξεις. Ωστόσο δεν μπορούν να περιμένουν την τελευταία στιγμή τα τουριστικά γραφεία, καθώς έχουν ήδη προχωρήσει σε ακυρώσεις τσάρτερ και θέσεων σε πτήσεις της γραμμής αλλά και ξενοδοχεία, για να αποφύγουν τα ακυρωτικά.
Η μόνη ελπίδα μήπως υπάρξει κάποια κίνηση είναι από τις 10 Δεκεμβρίου και μετά, όταν οι της τελευταίας στιγμής προχωρήσουν σε κρατήσεις προς προορισμούς που δεν θα έχουν επιβάλει μεγάλους περιορίσιμους. Υπάρχουν ελπίδες κάποιοι προορισμοί να διασωθούν, καθώς πάνε σχετικά καλά με τον κορωνοϊό και δεν μπήκαν ακόμη στο στόχαστρο των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων που κάθε βράδυ στις οκτώ σκορπούν τρόμο και πανικό.
«Είμαστε σε απόγνωση» μας λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης Βύρωνας Θεολόγης. «Ελπίζαμε πως κάτι θα γινόταν αυτά τα Χριστούγεννα και θα δουλεύαμε ώστε να πληρώσουμε κάποιες συσσωρεμένες υποχρεώσεις. Δυστυχώς η ζήτηση για χριστουγεννιάτικα πακέτα περιορίστηκε δραματικά. Το κράτος μας ζητά στις 31 Δεκεμβρίου να δώσουμε πίσω τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Πως θα γίνει αυτό με μηδενικούς τζίρους εδώ και πολύ καιρό; Επίσης έχουν ξεκινήσει να λήγουν τα βάουτσερ που είχαν δοθεί στην αρχή της πανδημίας. Πως θα επιστρέψουμε τα χρήματα στον κόσμο χωρίς τζίρο και όταν και εμείς πολλά δεν τα έχουμε πάρει από αεροπορικές και ξενοδοχεία; Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον κλάδο μας. Η πολιτεία θα πρέπει να πάρει θέση καθώς οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιες και αντικειμενικές. Τις προσεχείς μέρες θα καλέσω τα μέλη μας σε ανοιχτή σύσκεψη, για να συζητήσουμε για το θέμα, καθώς κάθε μέρα που περνά τα προβλήματα γιγαντώνονται», καταλήγει ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments