Και άλλες φορές τα τουριστικά γραφεία της χώρας είχαν αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα με κατακόρυφη πτώση του τουριστικού έργου,  όπως την περίοδο του πολέμου στον Περσικό Κόλπο  ή την τότε Γιουγκοσλαβία,  ωστόσο αυτό που συμβαίνει τώρα με τον κορονοϊό δεν έχει προηγούμενο.  Και αυτό γιατί η πτώση της ζήτησης ταξιδιωτικών υπηρεσιών είναι δραματική και μάλιστα σε μια περίοδο που τα τουριστικά γραφεία είχαν προετοιμαστεί επενδύοντας αρκετά χρήματα εν όψει αποκριάς, σχολικών εκδρομών και Πάσχα.  Προετοιμασία σημαίνει πως πλήρωσαν πολλά χρήματα για προκρατήσεις σε ξενοδοχεία και αεροπορικά  εισιτήρια,  χρήματα που χάθηκαν.

Από την άλλη, τους ζητούν να επιστρέψουν χρήματα για εκδρομές που ακυρώθηκαν  χωρίς δική τους ευθύνη, αλλά με απόφαση του κράτους, το οποίο ωστόσο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Επίσης ζητούνται από εκδρομείς επιστροφή χρημάτων  για εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν κανονικά αλλά δεν θέλησαν να τις ακολουθήσουν.

Καθώς κανείς αρμόδιος δεν βγαίνει να ενημερώσει τον κόσμο για το τι ισχύει σ΄αυτές τις περιπτώσεις, ο καθένας υποστηρίζει αυτό που θέλει με την σύγχυση να φουντώνει.  

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για πολύ καιρό πχ μέχρι το Πάσχα, υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει ο χάρτης των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας, καθώς λίγες θα αντέξουν και σίγουρα όχι αυτές που είναι εκτεθειμένες σε μεγάλα ανοίγματα.  Θα αντέξουν σίγουρα οι ευέλικτες που θα προτείνουν νέα προϊόντα, αλλά κανείς δεν ξέρει ποια είναι αυτά

Όπως προαναφέραμε, κρίσεις με παρόμοιες καταστάσεις συνέβησαν και άλλες το παρελθόν. Ωστόσο τώρα η αντιμετώπιση της είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς το «λίπος» των τουριστικών γραφείων έχει τελειώσει. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια τα τουριστικά  γραφεία τη χώρας είναι σε φάση αποδεκατισμού. Η οικονομική κρίση και το διαδίκτυο αφαίρεσαν μεγάλο όγκου του έργου και του τζίρου τους. Επί της ουσίας τα περισσότερα κάνουν μακροχρόνιο αγώνα επιβίωσης με τα λουκέτα να είναι αναρίθμητα όλα αυτά τα χρόνια.

Σε ότι αφορά στο φλέγον ερώτημα των ημερών, δηλαδή  αν τα τουριστικά γραφεία επιστρέψουν τα χρήματα στους εκδρομείς, η απάντηση είναι όχι. Αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που η εκδρομή τους ακυρώθηκε χωρίς την ευθύνη των τουριστικών γραφείων (πχ σχολικές εκδρομές)   ή που οι ίδιοι δεν ήθελαν να ακολουθήσουν  εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Και αυτό γιατί οι αεροπορικές εταιρείες ξεκαθάρισαν πως δεν δίνουν χρήματα πίσω για πτήσεις που θα πραγματοποιούν κανονικά, ενώ την ίδια γραμμή ακολουθούν και τα ξενοδοχεία. Έτσι αν τα χρήματα δεν επιστρέψουν πίσω στα τουριστικά γραφεία, αυτά δεν θα μπορέσουν να τα δώσουν με την σειρά τους πίσω στους εκδρομείς, όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν…

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments