Άμεση ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Τουριστικών Γραφείων (FedHATTA), στην χθεσινή υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, με την οποία ανακοινώθηκαν οι πληττόμενες επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος για τον Ιούλιο 2021, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται τα τουριστικά γραφεία.
Η FedHATTA απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον αρμόδιο Υφυπουργό, τονίζοντας τη δυσάρεστη έκπληξή της για την μη ένταξη του κλάδου και επαναλαμβάνοντάς το αυτονόητο- το γεγονός ότι ο κλάδος των τουριστικών γραφείων ήταν και εξακολουθεί (δυστυχώς) να είναι ο πλέον πληττόμενος στην Ελλάδα και παγκοσμίως από την πανδημία του Covid-19.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση:
«Τα τουριστικά γραφεία στην Ελλάδα δεν έχουν αντικειμενικό έργο δεδομένου ότι ο οργανωμένος εξερχόμενος και εσωτερικός τουρισμός, ο επαγγελματικός, τα συνέδρια κλπ δεν έχουν ακόμα επανεκκινήσει ουσιαστικά.
Ο δε εισερχόμενος τουρισμός στην πλειοψηφία του δεν περνά μέσα από τα ελληνικά τουριστικά γραφεία. Τα ελληνικά ξενοδοχεία συμβάλλονται απ΄ευθείας τόσο με τα ξένα τουριστικά γραφεία όσο και με τις διεθνείς πλατφόρμες και εξασφαλίζουν ικανοποιητικές για την εποχή, πληρότητες.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα ελληνικά τουριστικά γραφεία.
Το έργο της συντριπτικής πλειοψηφίας των τουριστικών γραφείων βρίσκεται στο -90% του όγκου του 2019 και επομένως δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν και στην υποχρέωση καταβολής ενοικίων χωρίς στήριξη από την Πολιτεία. Ιδιαίτερα δε οι πάρα πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δεν έχουν λάβει καμία οικονομική ενίσχυση μέχρι σήμερα, ώστε να έχουν κάποιο κεφάλαιο κίνησης για τα τρέχοντα έξοδά τους, όπως και τα τουριστικά γραφεία που στεγάζονται σε δημόσια κτήρια, αεροδρόμια και λιμάνια.
Η Ομοσπονδία επίσης επεσήμανε και το παράδοξο να διαχωρίζεται το μέτρο της απαλλαγής των ενοικίων από την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων και το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τα οποία ακολουθούσε πάντοτε όσον αφορά τα τουριστικά γραφεία και στα οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει ενταχθεί και ο κλάδος των τουριστικών γραφείων, γεγονός που αποδεικνύει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
Η FedHATTA καλεί την Πολιτεία να αναθεωρήσει τον συγκεκριμένο αποκλεισμό και να εξακολουθήσει να περιλαμβάνει τα τουριστικά γραφεία στους δικαιούχους της απαλλαγής από την καταβολή μισθώματος τουλάχιστον μέχρι και τις 31.12.2021».

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments