Συνέντευξη στον Σάκη Παπαδόπουλο

Στις 9 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το καλοκαιρινό ταξιδιωτικό πρόγραμμα της ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ και αυτό βρίσκει τους δημιουργούς της να χαμογελούν μετά από πολύ καιρό, καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο ο κλάδος των τουριστικών γραφείων είναι επί της ουσίας σε παύση.
Η ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ, είναι μια άτυπη συμμαχία 100 περίπου τουριστικών γραφείων από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, που δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο. Ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων τουριστικών γραφείων, δημιούργησε το κρίσιμο μέγεθος, όχι μόνο να σχεδιαστούν νέα φρέσκα τουριστικά πακέτα, αλλά συνάμα να αναζητηθεί βοήθεια από τους φορείς την οποία τελικά έλαβε.
Όπως αναφέρει ο Στέφανος Χατζημανώλης από τους πρωτεργάτες αυτής της ιδέας, «ήταν ένας γεμάτος χρόνος σκληρής δουλειάς, όχι μόνο να προετοιμάσουμε νέα προϊόντα αλλά κυρίως να πείσουμε συναδέλφους, συνεργάτες και προμηθευτές ότι είμαστε ακόμη ζωντανοί. Θυμίζω πως πέρσι το Σεπτέμβριο που κάναμε την πρώτη συνάντηση για την ίδρυση της ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ, δεν φαινόταν κανένα φως τον ορίζοντα παρά μόνο ένα νέο lockdown και περιορισμοί. Η διάθεση όλων μας ήταν στα τάρταρα».
Οι πρωτεργάτες της ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ δεν απογοητεύτηκαν όταν το εκδρομικό πρόγραμμα που είχαν προετοιμάσει για το Πάσχα ακυρώθηκε λόγω της παράτασης του lockdown. Τελικά ήρθε το καλοκαίρι και η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε. Περιελάβανε ολοκληρωμένα πακέτα για νησιωτικούς προορισμούς που σπάνια εμφανίζονται σε επίπεδο οργανωμένου τουρισμού. Λέρος, Κάλυμνος, Αστυπάλαια και Μήλος ήταν το κυρίως μενού.
-Πως πήγε το καλοκαίρι κ. Χατζημανώλη;
«Ίσως να μην μπορούσε να πάει καλύτερα. Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια μας καθώς αναζητούσε νέους προορισμούς. Οι τρεις ναυλωμένες πτήσεις για Κάλυμνο που εξυπηρετούσαν και το πακέτο της Λέρου γέμισαν. Στην Αστυπάλαια ταξίδεψαν μαζί μας πάνω από 550 άτομα. Αντίστοιχη κίνηση σημειώθηκε και προς τη Μήλο, η οποία έδειξε ότι εάν υπήρχε καλύτερη συνεργασία και διάθεση από τα τοπικά ξενοδοχεία, θα αποτελούσε ένα από τα σουξέ του καλοκαιριού στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.
Στον αντίποδα δεν στάθηκε δυνατή η οριστική συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Ραψάνη (που αποτελεί σπουδαίο κόμβο) και θα βοηθούσε αφάνταστα τον Δήμο Τεμπών όπως και τον Δήμο Αγιάς και την ευρύτερη παραλιακή ζώνη της Θεσσαλίας, με τα αναρίθμητα αξιοθέατα και την υπέροχη φύση της. Φυσικά η προσπάθεια θα συνεχιστεί καθώς είναι βέβαιο ότι η καθιέρωση μιας αντίστοιχης σύνδεσης θα αποτελέσει εξαιρετικό σημείο ανάπτυξης προγραμμάτων από όλα τα τουριστικά γραφεία».
-Η ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ συνεργάστηκε με την αεροπορική εταιρεία SKY EXPRESS που διατηρεί δίκτυο πτήσεων προς τα νησιά που ενδιαφέρουν την ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ. Πως ήταν αυτή η συνεργασία κ. Χατζημανώλη;
«Ήταν πολύ καλή και αποδοτική και για τις δυο πλευρές. Μέχρι πέρσι για να φτάσεις σ΄αυτά τα νησιά από τη Βόρεια Ελλάδα ήθελες δυο μέρες δρόμο. Πλέον χάρη στις πτήσεις και τις βολικές ανταποκρίσεις της Sky Express, φτάνουμε σε μερικές ώρες. Φέτος βάλαμε τις βάσεις για μια πιο διευρυμένη συνεργασία την επόμενη περίοδο, με περισσότερες αεροπορικές θέσεις, η οποία πιθανόν να περιλαμβάνει και προορισμούς εξωτερικού, μια και η ελληνική αεροπορική εταιρεία επεκτείνει το δίκτυο της στο εξωτερικό με τα ολοκαίνουργια Airbus της».
-Ποιοι σας βοήθησαν στην προσπάθεια σας;
«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και οι συνεργάτες του, πίστεψαν από την αρχή στην προσπάθεια και έμπρακτα υποστήριξαν το εγχείρημα μας. Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.
Θα θάλαμε όμως να ευχαριστήσουμε και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί χωρίς την οικονομική υποστήριξη που παρείχε με το πρόγραμμα στήριξης στον κλάδο μας, θα ήταν αδύνατο να προβάλουμε και να διαφημίσουμε το πρόγραμμα μας στο ευρύ κοινό.
Κοντολογίς για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι εάν και εφόσον υπάρχει η υποστήριξη της Πολιτείας (όπως εκδηλώθηκε περίτρανα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), σε συγκεκριμένα προγράμματα που επιμελούνται έμπειροι τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι, το αποτέλεσμα είναι πάντα προς όφελος των ταξιδιωτών και των προορισμών.
Επίσης θα ήταν άδικο αν δεν ευχαριστούσαμε τους στενούς συνεργάτες μας που μόχθησαν για την τελική επιτυχία κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Συγκεκριμένα:
– Στη Λέρο το ξενοδοχείο Crithonis Paradise και τους ιδιοκτήτες του την οικογένεια Ασβεστά
– Στην Αστυπάλαια τον συνάδελφο Βλάση Λαπατά και το ξενοδοχείο του Maltezana beach όπως επίσης και το ξενοδοχείο KILINDRA με τον ιδιοκτήτη του Γιάννη Λέμη.
– Στην Κάλυμνο την αγαπητή συνάδελφο μας Ειρήνη Μυλωνά (Cyano travel) και τον Μανώλη Καζαβούλη (stayinkalymnos.gr)
– Όλους τους συνεργάτες μας (οδηγούς, ξεναγούς, καπετάνιο και πλήρωμα του” Νήσος Κάλυμνος “, προσωπικό των ξενοδοχείων)».
– Και τώρα που κλείνει η σαιζόν τι σχεδιάζεται για το μέλλον με δεδομένο ότι τα προβλήματα από την πανδημία παραμένουν.
«Η λύση στα προβλήματα που δημιούργησε και δημιουργεί η πανδημία είναι τα σχέδια και η δουλειά με όραμα και προοπτική. Η φετινή επιτυχία μας δίνει δύναμη και κουράγιο να προσπαθήσουμε περισσότερο. Σύντομα θα ξεκινήσει η δράση του εξερχόμενου τουρισμού και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να δημιουργηθούν νέα ελκυστικά προγράμματα προς τη Γαλλία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Τουρκία, την Μέση Ανατολή την Βόρεια Αφρική καθώς και τους εξωτικούς προορισμούς. Απομένει σε όλους τους τουριστικούς πράκτορες να συμμετέχουν περισσότερο ενεργά στην οργάνωση και προώθηση των αντίστοιχων προγραμμάτων, στην αισιόδοξη απεικόνιση του μελλοντικού τουριστικού προσανατολισμού και την λειτουργία των επιχειρήσεων μας καθώς δεν υπάρχει χρόνος για εσωστρέφεια και στείρα αντιπαράθεση».

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments