Σύμφωνα με κοινή εγκύκλιο των υπουργών Υποδομών – Μεταφορών και Τουρισμού, ορίζεται ρητώς ότι η διοργάνωση σχολικών εκδρομών “πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από αδειοδοτημένα και νομίμως λειτουργούντα τουριστικά γραφεία και από κανένα άλλο είδος επιχείρησης”.

Πριν αναρωτηθεί κανείς αν αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, ας αναλογιστεί σε ποια χωρά ζούμε. Σ΄αυτήν που μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι μαθητές του 15μελους , λαδώνονταν με χρήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή παπάκια, για να κατευθύνουν τις εκδρομές σε συγκεκριμένα τουριστικά γραφεία. Σ΄αυτήν που καθηγητές λαδώνονται με δωρεάν διακοπές το καλοκαίρι για όλη την οικογένεια, για να κατευθύνουν τις εκδρομές σε συγκεκριμένα τουριστικά γραφεία και τους προορισμούς που τους βολεύουν. Σ΄αυτήν που κάθε χρόνο ένα τουλάχιστον τουριστικό γραφείο εξαπατά σχολεία, παίρνοντας τα χρήματα για τις σχολικές εκδρομές και μετά μην τον είδατε…

Στη χώρα που γύρω από τις σχολικές εκδρομές έχουν στηθεί κυκλώματα και απάτες με θύματα τους μαθητές, που από πολύ νωρίς γνωρίζουν το άλλο πρόσωπο της κοινωνίας που καλούνται να ζήσουν…

Φυσικά τις απάτες δεν τις πραγματοποιούν μόνο τα μη αδειοδοτημένα τουριστικά γραφεία, αλλά και τα αυτά που έχουν όλες τις νόμιμες άδειες. Άλλωστε δεν είναι δύσκολο να λάβει κανείς άδεια τουριστικού γραφείου, ακόμη και αν είναι γνωστό “λαμόγιο” του τουριστικού χώρου.

Ωστόσο η εγκύκλιος θα αναγκάσει τους απατεώνες τουλάχιστον να πάρουν άδεια…

Επίσης η εγκύκλιος βγάζει εκτός και τα ίδια τα σχολειά που διοργανώνουν τις εκδρομές από μόνα τους, κάνοντας υποκλοπή εκδρομικού έργου. Συνήθως το κάνουν για να αποκομίσουν αυτά το οικονομικό κέρδος της εκδρομής και όχι για να βγει φθηνότερα στους μαθητές.

Στο μεταξύ στην περίπτωση του αθηναϊκού τουριστικού γραφείου Travel Con, που τους προηγούμενους μήνες εξαπάτησε αρκετά σχολεία εισπράττοντας χρήματα χωρίς να πραγματοποιήσει τις εκδρομές, και μάλιστα σε μια περίπτωση χρειάστηκε η συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας και των Ελλήνων φορολογουμένων για να επιστρέψουν οι μαθητές από το Στρασβούργο όπου τους παράτησε το συγκεκριμένο γραφείο, τα Omorfa Taxidia δικαιώθηκαν και πάλι. Είχαμε υποστηρίξει τότε πως πίσω από αυτό το γραφείο ήταν ένα γνωστό “λουλούδι” του τουριστικού χώρου, που και παλιότερα είχε απασχολήσει τον ταξιδιωτικό χώρο με τις απάτες του. Πριν μερικές μέρες ο ιδιοκτήτης του Travel Con, μιλώντας σε αθηναίικα ΜΜΕ, δήλωσε και αυτός θύμα, καθώς “η εταιρεία είχε συσταθεί στο όνομά του, αλλά τον ουσιαστικό χειρισμό της τον είχε άλλος. Ότι ένας γνωστός επιχειρηματίας του χώρου του τουρισμού τον πλησίασε και τον έπεισε να δημιουργήσει αυτήν την εταιρεία, χρησιμοποιώντας το πελατολόγιό του και έχοντάς τον, ατύπως, συνέταιρο. Υποστηρίζει ότι ο ίδιος υπέγραφε τις συμβάσεις με τα σχολεία και ο “συνέταιρος – φάντασμα” είχε αναλάβει το κομμάτι του κλεισίματος των ξενοδοχείων και των εισιτηρίων, εξαπατώντας και τον ίδιο σχετικά με την καταβολή τους.”

Και πότε θα τελειώσουν οι απάτες με τις σχολικές εκδρομές;

Όταν τα σχολεία δεν θα επιλέγουν για τις σχολικές τους εκδρομές τυχάρπαστα τουριστικά γραφεία επειδή προσφέρουν το φθηνότερο.

Όταν οι καθηγητές δεν θα βάζουν σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον και την ασφάλεια των μαθητών για να πάνε τζάμπα διακοπές το καλοκαίρι με την οικογένεια τους. Όταν το Υπουργείο Παιδείας ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με τις σχολικές εκδρομές, και τις ξαναδώσει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους…

Όσο για την εγκύκλιο που συνυπέγραψαν οι δυο Υπουργοί, εκλογές έρχονται…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments