Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Μετά από δυο χρόνια περιορισμών, τα γαμήλια ταξίδια επανέρχονται και πάλι στο τουριστικό προσκήνιο. Οι γνωστοί γαμήλιοι εξωτικοί προορισμοί , κάποιοι από τους οποίους ήταν κλειστοί λόγω της πανδημίας, πλέον περιόρισαν ή κατάργησαν τους υγειονομικούς περιορισμούς και δέχονται και πάλι ζευγάρια απ’ όλο τον κόσμο για το γαμήλιο ταξίδι τους ή για μια σημαντική επέτειο.
Τα ξενοδοχεία σε προορισμούς όπως οι Μαλδίβες, οι Σεϋχέλλες, ο Μαυρίκιος, το Μπαλί, το Πουκέτ και τελευταία η Ζανζιβάρη, προσφέρουν παροχές ειδικά για τα γαμήλια ζευγάρια, προκειμένου να κάνουν την εμπειρία αξέχαστη. Να νιώσουν ως κάτι ξεχωριστό, ότι κάνουν το ταξίδι της ζωής τους. Να γεμίσουν το μυαλό τους και το κινητό τους με εντυπωσιακές εικόνες, ενδεχόμενος για μια και μοναδική φορά στη ζωή τους.
Τι περιέχει αυτό το γαμήλιο πακέτο που προσφέρουν τα ξενοδοχεία σε ένα εντελώς εξωτικό περιβάλλον; Αναβαθμισμένα δωμάτια, κρεβάτια στρωμένα με ροδοπέταλα σε σχήμα καρδιάς, σαμπάνια και τούρτα καλωσορίσματος, ρομαντικά δείπνα στην παραλία, χρήση του σπα και πολλά άλλα, ανάλογα με το ξενοδοχείο και το πακέτο που επιλέγει το ζευγάρι.
Μετά από δυο χρόνια αυστηρών περιορισμών λόγω της πανδημίας, (κάποιοι γαμήλιοι προορισμοί είχαν κλείσει εντελώς στους ξένους) επανήλθε η ζήτηση. Ποιους προορισμούς προτιμούν τα ζευγάρια , τι συμβαίνει με τη διαθεσιμότητα;
Η Σοφία Αλεξανδρίδου διευθύνει το γραφείο της Θεσσαλονίκης του τουριστικού γραφείου Cosmorama που ειδικεύεται στα μακρινά οργανωμένα ταξίδια «…ως την άκρη της Γης» όπως είναι το σύνθημα του. Ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας του γραφείου είναι και τα γαμήλια ταξίδια. Όπως μας είπε η κα Αλεξανδρίδου: «η ζήτηση για γαμήλια ταξίδια έχει επανέλθει και είναι μεγάλη. Ωστόσο αυτό το καλοκαίρι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα. Λόγω της μεγάλης ταξιδιωτικής κίνησης αυτό το καλοκαίρι, είναι μικρή η διαθεσιμότητα σε αεροπορικές θέσεις. Έτσι τα ζευγάρια πηγαίνουν εκεί που θα βρούμε θέσεις.
Η Μαλδίβες και η Ζανζιβάρη είναι οι προορισμοί που επιλέγουν αρκετά ζευγάρια σε σχέση με άλλους προορισμούς. Φυσικά δουλεύουμε όλους τους εξωτικούς γαμήλιους προορισμούς όπως οι Σεϋχέλλες, το Μπαλί, το Πουκέτ και ο Μαυρίκιος, τα οποία κατά περίπτωση τα συνδυάζουμε με την Σιγκαπούρη, το Ντουμπάι ή την Κωνσταντινούπολη, για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Υπάρχει και ένα μικρός αριθμός ζευγαριών που δεν επιλέγει τους γνωστούς εξωτικούς προορισμούς με τις ειδικές γαμήλιες παροχές, αλλά μια πόλη. Αυτά τα ζευγάρια συνήθως επιλέγουν τη Νέα Υόρκη. Πιστεύω πως μετά τον Οκτώβριο η κίνηση στις αεροπορικές εταιρείες θα μειωθεί και θα βρίσκουμε εισιτήρια ευκολότερα και φθηνότερα».
Ο Δημήτρης Πυρετζίδης διευθύνει το Exotic Tours, που όπως δηλώνει το όνομα του ειδικεύεται στους εξωτικούς προορισμούς. Και ο κ. Πυρετζίδης αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με την μικρή διαθεσιμότητα σε αεροπορικές θέσεις. Όπως μας είπε: « Φέτος το καλοκαίρι τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς όλες οι πτήσεις είναι γεμάτες. Έτσι διαμορφώνουμε τα γαμήλια πακέτα ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, σε συνεννόηση πάντα με τα ζευγάρια. Οι προορισμοί που δουλεύουμε είναι το Μπαλί σε συνδυασμό με την Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, φυσικά οι Μαλδίβες με το Ντουμπάι, η Δομινικανή Δημοκρατία στην Καραϊβική, η Κούβα και το Μεξικό. Μια καλή κίνηση για τα ζευγάρια είναι να κάνουν το γαμήλιο τους μετά τον Οκτώβριο που η κίνηση στις αεροπορικές θα μειωθεί. Θα πρέπει όμως να κάνουν κράτηση από τώρα για να εξασφαλιστούν οι αεροπορικές θέσεις».
Για το τουριστικό γραφείο Dion Tours / Red Elephant τα γαμήλια ταξίδια αποτελούν βασικό κομμάτι της δραστηριότητας του. « Η ζήτηση επανήλθε» μας λέει ο Πέτρος Βλαχόπουλος εκ των ιδιοκτητών του γραφείου, υπεύθυνος για τα γαμήλια ταξίδια. «Ωστόσο δεν υπάρχουν αεροπορικές θέσεις για τους γαμήλιους προορισμούς καθώς φέτος το καλοκαίρι η κίνηση είναι πολύ μεγάλη. Τα ζευγάρια που κινήθηκαν νωρίς, από τον Απρίλιο και τον Μάιο, βρήκαν αυτό που αναζητούσαν καθώς είχαμε κρατημένες θέσεις στις αεροπορικές, ωστόσο αυτές εξαντλήθηκαν γρήγορα. Τώρα ταξιδεύουν όπου βρούμε θέσεις. Προορισμοί που δουλεύουμε είναι οι Μαλδίβες, το Μπαλί με την Σιγκαπούρη, η Ζανζιβάρη που ανεβαίνει όλο και πιο πολύ, και από την άλλη πλευρά του πλανήτη το Μεξικό και η Κούβα.
Πιστεύω πως από τον Οκτώβριο η κίνηση στις αεροπορικές θα πέσει και θα υπάρχει διαθεσιμότητα για τους γαμήλιους προορισμούς. Θα πρέπει όμως η κράτηση να γίνει νωρίς, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ζευγαριών σε όλο τον κόσμο, θα πραγματοποιήσει τότε το γαμήλιο ταξίδι του αφού τώρα δεν βρίσκουν διαθεσιμότητα».
Ο Δημήτρης Γιουμούκης ασχολείται πολλά χρόνια με τα μακρινά ταξίδια όπως και με τα γαμήλια. Αυτή είναι η αρμοδιότητα του στο Mentor Travel Specialist, το καινούργιο τουριστικό γραφείο που άνοιξε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και προφέρει όλη τη γκάμα των ταξιδιωτικών υπηρεσιών.
Όπως μας είπε: «Η κίνηση έχει επανέλθει, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με την ανεύρεση αεροπορικών θέσεων. Έτσι τα ζευγάρια πηγαίνουν τελικά εκεί που βρίσκουμε θέσεις και όχι εκεί που αρχικά θέλουν. Κάποια ζευγάρια συμβιβάζονται με το να κάνουν το γαμήλιο τους όχι σε ένα εξωτικό προορισμό αλλά κάπου στην Ευρώπη. Οι εξωτικοί γαμήλιοι προορισμοί που δουλεύουμε είναι το Μπαλί, οι Μαλδίβες, οι Σεϋχέλλες και η Κούβα. Προτείνουμε στα ζευγάρια να ταξιδέψουν μετά τον Οκτώβριο καθώς η κίνηση θα ηρεμήσει, ώστε να πάνε στον προορισμό που ονειρεύονται και μάλιστα θα τους στοιχήσει λιγότερο. Θα πρέπει όμως να το φροντίσουν από τώρα για να εξασφαλίσουν τις αεροπορικές θέσεις».
Και η Ελλάδα δεν έχει ρόλο στα γαμήλια ταξίδια;
Και οι τέσσερις συμφωνούν πως οι παροχές που δίνουν τα ξενοδοχεία στους εξωτικούς γαμήλιους προορισμούς, στην Ελλάδα στοιχίζουν πανάκριβα, οπότε τα ζευγάρια επιλέγουν να πάνε στο εξωτερικό.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments