Ένα εφιαλτικό καλοκαίρι βιώνουν στην Ελλάδα τα τουριστικά γραφεία και οι εργαζόμενοι τους που υποδέχονται γκρουπ τουριστών από το εξωτερικό. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι χαοτικές καταστάσεις που συμβαίνουν σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια με τις καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων, μετακυλούν το πρόβλημα στις αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια.
Το αποτέλεσμα είναι ο προγραμματισμός για την υποδοχή και μεταφορά των γκρουπ στα ξενοδοχεία τους να ανατρέπεται καθημερινά. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ένα μπάχαλο που πρέπει να το διαχειριστής αλλά και ένα επιπλέον κόστος που δεν αντέχεται. Επιπλέον οι τουρίστες που κάποτε έφταναν χαρούμενοι για τις διακοπές τους τώρα φτάνουν θυμωμένοι και εκνευρισμένοι έτοιμοι να αρπαχτούν.
Όπως μας είπε η Κωνσταντίνα Λιάπη του MTS που υποδέχεται τουριστικά γκρουπ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», «το χειρότερο είναι ότι δεν έχουμε έγκαιρη πληροφόρηση για τις ακυρώσεις πτήσεων, φυσικά ούτε για τις καθυστερήσεις. Μας λένε απ’ έξω πως το γκρουπ είναι έτοιμο να αναχωρήσει από κάποιο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο και μετά από λίγο μαθαίνουμε πως η πτήση ακυρώθηκε. Πηγαίνουν οι άνθρωποι μας στο αεροδρόμιο με τα λεωφορεία για να υποδεχτούν τα γκρουπ και εκεί μαθαίνουν ότι η πτήση ακυρώθηκε ή θα καθυστερήσει κάποιες ώρες. Αυτό μετακυλεί το πρόβλημα συνεχώς γιατί η ροή των αφίξεων είναι συνεχόμενη».

Βελτιώνεται ή χειροτερεύει η κατάσταση;

«Καθημερινά το πρόβλημα μεγαλώνει με περισσότερες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων».

Και ποιος πληρώνει το επιπλέον κόστος που δημιουργούν αυτές οι καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων;

O Αναγνώστης Θεοχαρόπουλος της Dolphin που υποδέχεται δεκάδες γκρουπ κάθε μέρα στο «Μακεδονία» μας είπε:
«Όχι πάντως αυτοί που ευθύνονται για αυτές. Κατά περίπτωση το μοιραζόμαστε τα τουριστικά γραφεία και τα ξενοδοχεία. Είναι μεγάλο το κόστος σε χρήμα και εργατοώρες και εξαρτάται από την θέληση που έχουν οι εμπλεκόμενοι να βοηθήσουν. Ευτυχώς ένα μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων έχει κάνει τη σχετική ασφάλεια οπότε καλύπτονται από εκεί.
Πάντως δεν είναι το μόνο επιπλέον κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν το φετινό καλοκαίρι τα τουριστικά γραφεία εισερχόμενου τουρισμού. Είναι και αυτό που προκύπτει από την αύξηση στην ενέργεια, το οποίο δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε σε προμηθευτές και πελάτες καθώς τα συμβόλαια έγιναν πέρσι. Και έχουμε και την τροχαία που μας έχει ταράξει στους ελέγχους, καθώς οι καθυστερήσεις στα αεροδρόμια βγάζουν εκτός ωραρίου τους οδηγούς των λεωφορείων».

Έχουν επηρεάσει αυτά τα προβλήματα τον ρυθμό των κρατήσεων;

«Έχουμε παρατηρήσει μια πτώση των κρατήσεων το προσεχές διάστημα αλλά ευτυχώς μέχρι τώρα είναι μικρή. Αυτοί που έχουν κάνει κράτηση από καιρό δεν ακυρώνουν. Αλλά κάποιοι από αυτούς που κάνουν τώρα κράτηση (last minute) θα επιλέξουν διακοπές χωρίς αεροπορική πτήση για να αποφύγουν τα πιθανά προβλήματα».

Πως πάνε φέτος οι αφίξεις των οργανωμένων γκρουπ από το εξωτερικό;

«Από αγορές όπως η Βρετανία και η Σουηδία έχουν ξεπεράσει το 2019, ενώ Γερμανία και Ολλανδία έχουν φτάσει το 2019. Ωστόσο εδώ στην Βόρεια Ελλάδα η αύξηση είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα».

Στα ελληνικά αεροδρόμια υπάρχουν προβλήματα σαν αυτά που βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες;

«Όχι μέχρι στιγμής τα καταφέρνουν περίφημα, παρά τα προβλήματα που έρχονται από το εξωτερικό.»

 
 
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments