Omorfa Τaxidia – αποστολή

Ιδιαίτερα ενεργή η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα για την προώθηση της χώρας σε κάθε της εκδοχή (επιχειρηματικά, τουριστικά, πολιτιστικά κλπ), κάλεσε δημοσιογράφους για να συζητήσουν θέματα που έχουν να κάνουν με την αμφίδρομη αύξηση του τουριστικού ρεύματος ανάμεσα στις δυο χώρες. Η συνάντηση έγινε με την συνεργασία του τουριστικού γραφείου Kyklos travel, που εδώ και αρκετές δεκαετίες δραστηριοποιείται με τον τουρισμό από και προς την Πορτογαλία.
Το γεύμα εργασίας πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία στο Κολωνάκι, εντυπωσιακά εξοπλισμένη και διακομισμένη από 24 εταιρείες της Πορτογαλίας που ασχολούνται με την παραγωγή επίπλων και ειδών διακόσμησης.
Η δραστήρια και χαρισματική πρέσβειρα της Πορτογαλίας Helena Paiva και ο εμπορικός ακόλουθος Λοράντ Αρμάος, εκτός από τους δημοσιογράφους υποδέχθηκαν τον Αλέξανδρο Βυζαντιάδη ιδιοκτήτη του Kyklos Travel, τον Στέφανο Χατζημανώλη του Silver Holidays που εκπροσωπεί το Kyklos Travel στη Βόρεια Ελλάδα σε θέματα πωλήσεων και ανάπτυξης, την υπεύθυνη πωλήσεων της Sky Express Άννα Κατσανέβα και τον Μιχάλη Φλεριανό της εταιρείας Gold Star εκπρόσωπο πωλήσεων του εθνικού αερομεταφορέα της Πορτογαλίας, της TAP, στην Ελλάδα. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, τον επόμενο χρόνο η TAP να ξεκινήσει και πάλι τις απευθείας πτήσεις της μεταξύ Λισαβώνας και Αθήνας.
Μεταξύ τους έγινε μια χαλαρή αλλά πολύ δημιουργική και ουσιαστική συζήτηση για το πως θα αυξηθούν οι Έλληνες που πάνε στην Πορτογαλία αλλά και οι Πορτογάλοι που έρχονται στην Ελλάδα.
Το συμπέρασμα είναι πως θα πρέπει να επιλυθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την αύξηση της συνδεσιμότητας ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά και την προβολή και προώθηση του προορισμού. Αγαπημένος προορισμός των Πορτογάλων που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους είναι η Κρήτη και δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Από την ηπειρωτική Ελλάδα δημοφιλή στους Πορτογάλους είναι τα Μετέωρα. Την Βόρεια Ελλάδα δεν την γνωρίζουν καθόλου.
Οι Πορτογάλοι πρωτίστως ενδιαφέρονται για τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, τον πολιτισμό, την γαστρονομία και το κρασί. Τα ταξίδια τους είναι διάρκειας τουλάχιστον εφτά ημερών και αν τους αρέσει ο προορισμός τον επισκέπτονται ξανά και ξανά.
Όπως μας είπε η πρέσβειρα κα Paiva, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που οι Πορτογάλοι θα την αγαπούσαν καθώς έχει ζωντάνια και είναι ανοιχτή στη θάλασσα κάτι πολύ σημαντικό γι΄αυτούς. Επίσης θα λάτρευαν την τοπική γαστρονομία και θα εντυπωσιάζονταν από την ιστορία. Ωστόσο είναι άγνωστη στο πορτογαλικό κοινό.
Από την μεριά του ο εμπορικός ακόλουθος της πορτογαλικής πρεσβείας Λοράντ Αρμάος, κάλεσε τα ελληνικά τουριστικά γραφεία να στοχεύσουν στα πανεπιστήμια της Πορτογαλίας για την προσέλκυση τουριστών, καθώς ταιριάζει ο προορισμός στην πορτογαλική νεολαία και είναι σίγουρο πως θα ξανάρθουν και θα διαφημίσουν τον προορισμό.
Καθώς τα τελευταία χρόνια η Πορτογαλία ζει περίοδο εκρηκτικής τουριστικής ανάπτυξης, το Kyklos Travel πασχίζει να αυξήσει τον αριθμό των Ελλήνων που επισκέπτονται την όμορφη και ιδιαιτέρα φιλική και προσιτή αυτή χώρα, που αν και τα παράλια της ατενίζουν τον Ατλαντικό, την εκλαμβάνουμε ως μεσογειακή. Για το λόγο αυτό προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις που θα προβάλουν την Πορτογαλίας στο ελληνικό κοινό, τον πολιτισμό της, την ιστορία της και τα τουριστικά της πλεονεκτήματα. Η πρώτη από αυτές, σε συνεργασία με την Πορτογαλική πρεσβεία, θα γίνει σε λίγες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη και θα έχει σχέση με την γαστρονομία. Πάντος η Πορτογαλία είναι ο νούμερο ένας προορισμός των Ελλήνων σπουδαστών για Erasmus.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το γεύμα περιλάβανε τι άλλο, μπακαλιάρο, το εθνικό φαγητό των Πορτογάλων που τον μαγειρεύουν με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους. Φυσικά δεν έλειπε το διάσημο πορτογαλικό κρασί.

 

 
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments