Φορείς του τουρισμού που εκπροσωπούν τον ταξιδιωτικό κλάδο σε όλη την Ευρώπη, για μια ακόμη φορά καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβάλουν, τους οποίους χαρακτηρίσουν ακανόνιστους και απερίσκεπτους.
Η σχετική ανακοίνωση τους αναφέρει:
Φορείς των ταξιδιών και του τουρισμού αντιδρούν στην εκ νέου εφαρμογή ταξιδιωτικών περιορισμών για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από πολλά κράτη – μέλη ως απάντηση στη νέα παραλλαγή Omicron. Αυτό έχει γκρεμίσει τα σχέδια για αμέτρητες χιλιάδες πολιτών που ελπίζουν να περάσουν τα σύνορα για να δουν φίλους και συγγενείς κατά τη διάρκεια των εορτών και θέτει τους τουριστικούς πράκτορες και τους tour operator σε οικονομική δυσμένεια για άλλη μια φορά. Η τροποποίηση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αποδυναμώνει την ταξιδιωτική εμπιστοσύνη και υπονομεύει όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της ΕΕ, για την άρση των περιορισμών μετακίνησης για τους πολίτες που είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει.
Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου «να συνεχίσουν τις συντονισμένες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις εξελίξεις που βασίζονται στα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία». Νέα οδηγία από το ECDC που δημοσιεύθηκε χθες υποδεικνύει ότι η παραλλαγή Omicron είναι πλέον παρούσα σε όλη την Ευρώπη και οι λοιμώξεις οφείλονται κυρίως σε μεταδόσεις στην κοινότητα και όχι σε περιπτώσεις που σχετίζονται με ταξίδια. Το ECDC συνιστά την ενίσχυση των Μη Φαρμακευτικών Παρεμβάσεων (ΜΦΠ), όπως η αποφυγή μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών συγκεντρώσεων, η ενθάρρυνση της χρήσης μασκών προσώπου, η τηλεργασία κ.λπ. Δεν υπάρχει σύσταση για επαναφορά ταξιδιωτικών περιορισμών. Αυτό συμφωνεί με την προηγούμενη εκτίμηση ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι αναποτελεσματικοί στη μείωση της μετάδοσης του ιού, των νοσηλειών ή των θανάτων.
Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και οι χειμερινές διακοπές για σκι αντιπροσωπεύουν μια σημαντική τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat 2018/19, το 33,7% όλων των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στην ΕΕ27 ήταν τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Απρίλιο). Οι διανυκτερεύσεις στην ΕΕ27 το χειμώνα 2020-2021 μειώθηκαν κατά 71% σε σύγκριση με το χειμώνα 2018-2019. Αυτή είναι επίσης μια σημαντική περίοδος για τον προγραμματισμό των επερχόμενων καλοκαιρινών διακοπών. Με ασυντόνιστους ταξιδιωτικούς περιορισμούς η Ευρώπη θα χάσει και πάλι μια σημαντική τουριστική περίοδο.

Την επιστολή υπογράφουν:

Η ECTAA που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων.
Η ETOA που είναι η εμπορική ένωση για βέλτιστο τουρισμό στην Ευρώπη.
Η HOTREC που είναι η ένωση ξενοδοχείων, εστιατορίων, μπαρ και καφέ και συναφών επιχειρήσεων στην Ευρώπη,
Το WTTC που είναι ο φορέας που εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού παγκοσμίως.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments