Του Σάκη Παπαδόπουλου

 

Φέτος το καλοκαίρι η κίνηση στα τουριστικά γραφεία της χώρας είναι ζωηρή. Πολλοί είναι αυτοί που επέλεξαν να ταξιδέψουν με ένα ολοκληρωμένο τουριστικό πακέτο. Οι λόγοι είναι πολλοί. Άλλοι γιατί νιώθουν ασφάλεια και σίγουρα ταξιδεύοντας με ένα τουριστικό γραφείο, άλλοι γιατί ψάχνοντας μόνοι τους βρίσκουν φέτος την Ελλάδα πολύ ακριβή, άλλοι γιατί δεν έχουν χρόνο, γνώσεις ή διάθεση να οργανώσουν μόνοι τους ένα ταξίδι και άλλοι γιατί θέλουν να ξεκουράσουν όχι μόνο το σώμα τους αλλά και το μυαλό τους.
Ωστόσο τι πρέπει να προσέξετε ώστε να επιλέξετε σωστά ένα τουριστικό πακέτο που να ταιριάζει στα γούστα και τις οικονομικές σας δυνατότητες;

Τα τουριστικά γραφεία προσφέρουν αυτή την εποχή δυο ειδών τουριστικά πακέτα.

1. Πακέτα διακοπών. Αφορούν ελληνικούς προορισμούς, κυρίως στα γνωστά τουριστικά νησιά. Προσφέρουν μόνο μετάβαση, κυρίως αεροπορική, διαμονή σε ξενοδοχείο που θα επιλέξετε μέσα από μια γκάμα που θα σας υποδείξουν και μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο. Προαιρετικά παρέχουν και ενοικίαση αυτοκίνητου για να κινήστε πιο άνετα στον προορισμό σας. Δεν περιέχουν πρόγραμμα ξεναγήσεων.
Φέτος που οι τιμές στα γνωστά τουριστικά νησιά έχουν ξεφύγει και η διαθεσιμότητα για τους Έλληνες είναι πολύ μικρή, αποτελούν την καλύτερη επιλογή καθώς τα τουριστικά γραφεία έχουν εξασφαλίσει αεροπορικές θέσεις και δωμάτια στα ξενοδοχεία από πολύ νωρίς.
Οι τιμές που βλέπετε να συνοδεύουν κάθε τέτοιο πακέτο περιλαμβάνουν την πρόθεση «από» πχ από 300 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στην αρχική τιμή του πακέτου θα προστεθούν οι φόροι αεροδρομίου, ενώ η τελική τιμή εξαρτάται από το κατάλυμα που θα επιλέξετε από την γκάμα που έχει διαθέσιμη το συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο. Η φθηνότερη τιμή, δηλαδή το «από 300 ευρώ» περιλαμβάνει το φθηνότερο από τα καταλύματα στην γκάμα του συγκεκριμένου γραφείου. Μην επιλέξετε το φθηνότερο καθώς εννέα στις δέκα περιπτώσεις δεν αξίζει αλλά αποτελεί τον κράχτη.
Με την βοήθεια του ίντερνετ, δείτε τα καταλύματα που σας προτείνουν, διαβάστε τις κριτικές τους, αξιολογήστε την τοποθεσία που βρίσκονται και επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει. Για παράδειγμα να θέλετε έντονη νυχτερινή ζωή στις διακοπές σας, μην επιλέξετε ένα κατάλυμα που βρίσκεται μακριά από την περιοχή της νυχτερινής ζωής του νησιού γιατί θα δώσετε πολλά χρήματα στις μετακινήσεις. Αν πάλι θέλετε ησυχία, μην επιλέξετε να μείνετε μέσα στη Χώρα του νησιού, γιατί πιθανόν δεν θα κλείσετε μάτι.

2. Εκδρομικά πακέτα περιηγήσεων. Αφορούν κυρίως εκδρομές στο εξωτερικό. Περιλαμβάνουν μετάβαση, διαμονή με πρωινό και κατά περίπτωση και βραδινό, και περιηγήσεις με ξεναγήσεις σε διάφορα αξιοθέατα.
Φέτος που η Ελλάδα έχει ακριβύνει πολύ, τα προτιμούν γιατί με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα μπορείς να κάνεις διακοπές ίσης διάρκειας στο εξωτερικό.
Αφού καταλήξετε στον προορισμό που σας ενδιαφέρει, μην επιλέξετε πακέτο με βάση την φθηνότερη τιμή. Με την βοήθεια του ίντερνετ αξιολογήστε κάθε παροχή των πακέτων που υπάρχουν στην αγορά για τον συγκεκριμένο προορισμό. Δείτε τι προσφέρει το καθένα σε μετάβαση και διαμονή. Τα ξενοδοχεία είναι κεντρικά ή πόσο μακριά βρίσκονται από το κέντρο της πόλης που θα διανυκτερεύσετε; Περιέχουν μόνο πρωινό ή και βραδινό που θα σας γλυτώσει από επιπλέον έξοδα; Έχουν καλές κριτικές;
Μην εντυπωσιαστείτε από τα γεμάτα με ξεναγήσεις προγράμματα. Αρκετά προγράμματα για να εντυπωσιάσουν έχουν μέσα πολύ «σαβούρα» που θα σας κουράσει και θα σας κλέψει πολύτιμο χρόνο στον προορισμό, χρόνο που σε άλλη περίπτωση θα αξιοποιούσατε με μια ωραία βόλτα για καφέ, φαγητό, shopping ή επίσκεψη σε αξιοθέατα πολύ ειδικού ενδιαφέροντος.
Ρωτήστε ακόμη ποιος θα είναι ο αρχηγός που θα συνοδεύσει το γκρουπ. Από έναν καλό αρχηγό εξαρτάται πολλές φορές η επιτυχία της εκδρομής. Ρωτήστε αν είναι έμπειρος και εξειδικευμένος στο συγκεκριμένο προορισμό ή αν τον κάνει μόνο περιστασιακά. Ένας καλός αρχηγός που γνωρίζει πολύ καλά τον προορισμό μπορεί να γλιτώσει το γκρουπ από άσκοπη ταλαιπωρία, να σου δείξει πράγματα που θα κάνουν τη διαφορά και να σε συστήσει στα καλύτερα του προορισμού.
Και στα εκδρομικά πακέτα η τιμή περιέχει την πρόθεση «από» που σημαίνει πως το αρχικό κόστος επιβαρύνεται από φόρους αεροδρομίων και άλλες χρώσεις. Πρώτα μάθετε το τελικό πληρωτέο κόστος κάθε πακέτου και μετά ξεκινήστε τις συγκρίσεις. Η χαμηλότερη τιμή δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή καθώς πολλές φορές στον τουρισμό το φθηνό στοιχίζει ακριβά.
Καλά ταξίδια…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments