Μεγάλη αναστάτωση και ένταση επικρατεί αυτές τις μέρες στα τουριστικά γραφεία όλης της χώρας. Και αυτό γιατί εκατοντάδες άτομα που είχαν κλείσει να πάνε εκδρομή το τετραήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ακύρωσαν τη συμμετοχή τους αν και οι αναχωρήσεις των εκδρομών ξεκινούν από αύριο. Οι εκδρομείς επικαλούνται έκτακτη περίσταση λόγω Κορωναϊού και ζητούν από τα τουριστικά γραφεία την επιστροφή των χρημάτων τους. Τα τουριστικά γραφεία δηλώνουν αδυναμία να δώσουν τα χρήματα πίσω, καθώς  τα έχουν ήδη δώσει σε ξενοδοχεία, αεροπορικά εισιτήρια,  λεωφορεία κλπ. Όπως χαρακτηριστικά  αναφέρουν, «αν πάρουμε τα χρήματα πίσω από ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες  κλπ,  τότε θα τα επιστρέψουμε στους εκδρομείς, αλλιώς ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Σε πολλές περιπτώσεις οι εκδρομείς απειλούν τα τουριστικά γραφεία με μηνύσεις, ενώ σε μια περίπτωση εκδρομείς ζητούσαν από το τουριστικό γραφείο έγγραφη δήλωση  ότι δεν θα κωλύσουν τον ιό  στον προορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, πιθανόν αύριο θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση  από το Υπουργείο Τουρισμού για το θέμα, αλλά και τις συνδικαλιστικές ενώσεις των τουριστικών πρακτόρων.

Το σχετικό προεδρικό διάταγμα που διέπει τις οργανωμένες εκδρομές δεν είναι ξεκάθαρο σ΄αυτές τις περιπτώσεις. Προβλέπει επιστροφή χρήματων αλλά όχι επιπλέον αποζημίωση για ακύρωση συμμετοχής σε εκδρομή   σε «περίπτωση αναπόφευκτων και έκτακτων περιστάσεων στον τόπο προορισμού ή πολύ κοντά σε αυτόν…». Για το τι είναι έκτακτη περίσταση ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει.

Επίσης η υποχρεωτική ασφάλιση κάθε εκδρομικού πακέτου αφορά κυρίως σε θέματα  αστικής ευθύνης και δεν προβλέπει επιστροφή χρημάτων λόγω επιδημίας. Για αυτές τις περιπτώσεις  υπάρχει  άλλη ταξιδιωτική ασφάλιση η οποία καθώς είναι  προαιρετική ελάχιστοι την κάνουν, πληρώνοντας το επιπλέον ασφάλιστρο (περίπου 25 ευρώ).

Σε ενοχλήσεις τουριστικών πρακτόρων προς τις αεροπορικές εταιρείες, οι τελευταίες  ξεκαθάρισαν πως δεν επιστρέφουν χρήματα για πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Μόνο η Aegean  ανακοίνωσε πως δέχεται αλλαγή ημερομηνίας του ταξιδιού χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Οι ξενοδόχοι που στην αρχή ήταν διαλλακτικοί, τώρα δείχνουν αδιάλλακτοι και δεν επιστρέφουν χρήματα πέραν αυτών που προβλέπει ο νόμος.

Στο μεταξύ σε ότι αφορά στις σχολικές εκδρομές προς την Ιταλία που απαγορεύτηκαν από το Υπουργείο Παιδείας,  ένα άσχημο παιχνίδι παίζουν κάποιοι  καθηγητές σε βάρος των γονέων. Μαθαίνουμε πως σε πολλά σχολεία στη βόρεια Ελλάδα κάλεσαν τους γονείς για  ενημέρωση για τις εκδρομές που ματαιώθηκαν. Εκεί οι καθηγητές διαβεβαίωσαν τους γονείς πως θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω. Προφανώς το κάνουν για να κερδίσουν χρόνο μέχρι να κατευναστούν τα πνεύματα. Αυτό όμως  δεν είναι αλήθεια. Τα χρήματα δεν θα δοθούν αν πρώτα τα τουριστικά γραφεία δεν τα πάρουν πίσω από αεροπορικές και ξενοδοχεία κάτι που δεν θα γίνει με τα τωρινά δεδομένα. Έτσι, όπως οι ίδιοι οι γονείς μας ενημέρωσαν, έφυγαν ήσυχοι από το σχολείο πως θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω, αλλά θα μάθουν την πικρή αλήθεια λίγο αργότερα.

Για μια ακόμη φορά ο κλάδος των τουριστικών γραφείων βρίσκεται στο στόχαστρο καθώς καλείται να λύσει ένα πρόβλημα πως δεν δημιούργησε αυτός, ενώ επί της ουσίας είναι θύμα αυτής της κατάστασης. Να επιστρέψει χρήματα  για εκδρομές που απαγορεύτηκαν από το κράτος ή ματαιώθηκαν χωρίς δική τους ευθύνη.

Θα επανέλθουμε…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments