Πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, στη θαλάσσια περιοχή του Αρτεμισίου στη Βόρεια Εύβοια, αντιπαρατάχθηκαν ο στόλος των Ελλήνων (271 πλοία) και ο στόλος των Περσών (800 πλοία) για το πρώτο ημίχρονο ενός πολέμου που έληξε με θρίαμβο των Ελλήνων λίγες μέρες αργότερα στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Στη ναυμαχία του Αρτεμισίου που έληξε με περίπου ίδιες απώλειες των δυο πλευρών και υποχώρηση των Ελλήνων στη Σαλαμίνα, συνέβη ένα  μεγαλειώδες  περιστατικό το οποίο καταγραφεί ο πατέρας της ιστορίας, ο Ηρόδοτος. Ο Σκυλλίας με την κόρη του Ύδνα, δεινοί κολυμβητές και οι δύο,  το έσκασαν από το στρατόπεδο των Περσών και αφού κολύμπησαν για 14 χιλιόμετρα, έφτασαν στο στρατόπεδο των Ελλήνων για να τους ενημερώσουν για τα σχέδια των Περσών να τους περικυκλώσουν περιπλέοντας την Εύβοια.

Ο Σκυλλίας και η Ύδνα είναι οι πρώτοι καταγεγραμμένοι από την ιστορία κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων. Το κατόρθωμα τους αναβιώνει και πάλι από πέρσι στην ίδια περιοχή, όπου ο τοπικός Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού σε συνεργασία με την  Active Media διοργανώνουν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης.  Ένας κολυμβητικός αγώνας ξεχωριστός απ’ ότι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο καθώς είναι προικισμένος με ιστορία.

Ο φετινός Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης θα πραγματοποιηθεί αυτό το σαββατοκύριακο στο πανέμορφο Πευκί στη Βόρεια Εύβοια και θα λάβουν μέρος περίπου 250 κολυμβητές από την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού. Είναι η επανεκκίνηση του αθλητικού τουρισμού στη χώρα μας μετά το δεύτερο lockdown.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται το φόρτε τους και για το θέμα συζητάμε με τον Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννη Κοτζιά, που η ιστορία του Σκυλλία και της Ύδνας τον γοήτευσε στα μαθητικά του χρόνια και ως Δήμαρχος ξεκίνησε την αναβίωση της.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments