Συνέντευξη στον Σάκη Παπαδόπουλο

Τα τελευταία χρόνια η τουριστική ανάπτυξη της Πορτογαλίας κινείται σε γρήγορους ρυθμούς. Η χώρα παίρνει όλο και καλύτερη θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η Λισαβώνα θεωρείται η νέα Βαρκελώνη όσον αφορά την τουριστική της ανάπτυξη, ενώ η πορτογαλική πρωτεύουσα έχει αναδειχτεί στην κορυφή της Ευρώπης στον συνεδριακό τουρισμό, διοργανώνοντας τα περισσότερα διεθνή συνέδρια.

-«Πως καταφέρατε και πετύχετε αυτή την αξιοζήλευτη τουριστική ανάπτυξη;» ρωτήσαμε την πρέσβη της Πορτογαλίας στην Ελλάδα Helena Paiva

«Έχουμε διαμορφώσει ένα σύγχρονο τουριστικό προϊόν. Διαφυλάξαμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και εκσυγχρονίσαμε τις υποδομές. Έχουμε καλή οργάνωση όσον αφορά στον τουρισμό, ενώ ο Οργανισμός Τουρισμού της Πορτογαλίας λειτουργεί με σύγχρονο και αποδοτικό τρόπο. Συνεργάζεται με όλους τους κλαδικούς φορείς της χώρας και τις Περιφέρειες. Εφαρμόζει καλές πρακτικές που βλέπουμε στο εξωτερικό και κάνει συνέργειες με τους ιδιώτες του τουρισμού, καθώς ο τουρισμός απαιτεί ομαδική προσπάθεια. Εκσυγχρονίσαμε όχι μόνο υποδομές και πρακτικές αλλά και τρόπο σκέψης και δράσης. Επίσης οι δημοτικές αρχές της χώρας έχουν άνεση δράσης και αυτό βοηθά στην βελτίωση του προϊόντος και την καλύτερη παρουσίαση και προώθηση του».
Την κα Paiva όπως και τον εμπορικό ακόλουθο της πρεσβείας Laurent Armaos, συναντήσαμε σημερνά στο ξενοδοχείο Grand Hotel. Βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη καθώς η Πορτογαλία συμμετέχει στην φετινή ΔΕΘ, με βασικό σκοπό την τουριστική προβολή της χώρας στο Βορειοελλαδίτικο ταξιδιωτικό κοινό.

-Οι Πορτογάλοι αγαπούν την Ελλάδα; Έρχονται στη χώρα μας για διακοπές;

«Οι συμπατριώτες μου γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα από την ιστορία της. Γνωρίζουν τα νησιά, τους αρέσουν οι ζεστές θάλασσες. Θέλουν να δουν ότι έμαθαν από τα σχολικά τους βιβλία για την αρχαία Ελλάδα. Έχουν και θρησκευτικό ενδιαφέρον καθώς επισκέπτονται τα Μετέωρα και τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου. Κάθε χρόνο έρχονται όλο και περισσότεροι».

Άρα έχει ενδιαφέρον για τον πορτογαλικό τουρισμό η ελληνική αγορά;

«Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη και παίρνουμε μέρος στην ΔΕΘ. Θέλουμε ακόμη περισσότερους Έλληνες τουρίστες στην Πορτογαλία. Συνεργαζόμαστε με τουριστικά γραφεία για το σκοπό αυτό ενώ οι απευθείας πτήσεις που δρομολογήθηκαν τα τελευταία χρόνια βοηθούν πολύ στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Οι εντυπώσεις των Ελλήνων τουριστών στην Πορτογαλία είναι πολύ θετικές. Νιώθουν σαν να είναι στο σπίτι τους. Περίπου 45 χιλιάδες Έλληνες ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Πορτογαλία για διάφορους λόγους.
Είμαστε πρώτη χώρα στις προτιμήσεις των Ελλήνων σπουδαστών που πηγαίνουν στην Πορτογαλία με το πρόγραμμα Erasmus. Είμαστε η 3η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο και αυτό καθησυχάζει τους Έλληνες γονείς όταν έχουν τα παιδιά τους να σπουδάζουν στην Πορτογαλία. Ήσυχη ζωή, καλό φαγητό, καλός καιρός, φιλόξενοι άνθρωποι, έντονη νυχτερινή ζωή, χαμηλό κόστος ζωής, αρέσουν πολύ στους Έλληνες επισκέπτες μας».

Στην συνάντηση μας ήταν και ο Αλέξανδρος Βυζαντιάδης ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Kyklos travel που μεταξύ άλλων ασχολείται ιδιαίτερα με την Πορτογαλία ως τουριστικό προορισμό. Μαζί του ο Στέφανος Χατζημανώλης του Silver Holidays που προωθεί τα προγράμματα του Kyklos στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.
Όπως μας είπε ο κ. Βυαντιάδης: «το γραφείο μας στην προ πανδημίας εποχή είχε φτάσει να στέλνει δυο χιλιάδες Έλληνες το χρόνο στην Πορτογαλία. Ανάμεσα τους και αρκετά σχολεία. Οι εντυπώσεις που μας μεταφέρουν οι Έλληνες εκδρομείς είναι άριστες. Αρέσει η Πορτογαλία στους Έλληνες γι΄αυτό και οι αριθμοί κινούνται ανοδικά. Σ΄αυτό βοηθούν και οι απευθείας πτήσεις της Aegean που έκαναν την πρόσβαση ευκολότερη. Νομίζω πως θα πάμε πολύ καλύτερα όταν τελειώσει αυτό που ζούμε με την πανδημία».

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments