Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος που με έδρα στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται σε οκτώ  διαφορετικά σημεία της  Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισε να αναβαθμίσει το γραφείο διασύνδεσης ώστε αυτό να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά τους αποφοίτους του να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Ανάμεσα στις δράσεις που κάνει προς  αυτή την κατεύθυνση, είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης πλατφόρμας όπου οι επιχειρήσεις αναρτούν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και οι σπουδαστές το βιογραφικό τους.  Το σύστημα συσχετίζει κάθε διαθέσιμη θέση εργασίας με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα κάθε αποφοίτου και σε πραγματικό χρόνο τον ειδοποιεί ότι υπάρχει διαθέσιμη θέση εργασίας γι΄ αυτόν.

Επ΄ ευκαιρίας της αναβάθμισης του γραφείου διασύνδεσης, μιλήσαμε με τον Πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου  Σταμάτη Αγγελόπουλο, τον οποίο συναντήσαμε στην διεθνή έκθεση τεχνολογίας  Beyond που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ.

-Κύριε Αγγελόπουλε χρειάζεται ένα γραφείο διασύνδεσης στο πανεπιστήμιο;

Είναι απαραίτητο. Αυτό που έχουμε βάλει σαν στόχο είναι καταρχήν να υπάρχει ιχνηλασιμότητα των αποφοίτων μας. Να ξέρουμε όχι μόνο που δουλεύουν,  τον εργοδότη τους, πόσο ευχαριστημένοι είναι, αλλά να μπορέσουμε να διερευνήσουμε προς τα που πάει η αγορά εργασίας και η πραγματική οικονομία, ώστε στη  συνέχεια να μπορέσουμε  να προσαρμόσουμε αναλόγως τα προγράμματα σπουδών. Το δεύτερο βήμα είναι να μας γνωρίσουν οι επιχειρήσεις. Το γραφείο διασύνδεσης έχει και αυτό το ρόλο.

-Άρα ο απόφοιτος θα έρθει στο γραφείο διασύνδεσης για να του βρείτε μια δουλειά ή για να τον προετοιμάσετε κατάλληλα να βρει δουλειά;

Κυρίως για να τον προετοιμάσουμε. Γι΄αυτό κάνουμε σεμινάρια ώστε να μπορέσει ο απόφοιτος να προσαρμοστεί στο νέο βήμα που πρέπει να κάνει. Πως θα παρουσιάσει το βιογραφικό του, πως θα κάνει μια συνέντευξη, πως θα πρέπει να παρουσιάσει τις δεξιότητες του, που θα πρέπει να κινηθεί με βάση τα δικά του ενδιαφέροντα και το πτυχίο του και φυσικά να τον φέρουμε σε επαφή με εταιρείες.

-Αυτή η επαφή πως γίνεται; Μέσα από κάποια ημέρα καριέρας ή κάτι άλλο;

Και από τις μέρες καριέρας που διοργανώνουμε  αλλά και την ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργήσαμε, όπου οι επιχειρήσεις αναρτούν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και οι απόφοιτοι το βιογραφικό τους. Το σύστημα κάνει ένα ψηφιακό πάντρεμα της θέσης εργασίας με τον απόφοιτο που δήλωσε τα ανάλογα ενδιαφέροντα και προσόντα. Η πλατφόρμα σε πραγματικό χρόνο ειδοποιεί αμέσως τον απόφοιτο ότι  υπάρχει θέση εργασίας γι΄αυτόν ώστε να σπεύσει.

-Υπάρχουν φοιτητές που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο απογοητευμένοι. Δεν πιστεύουν στις δυνατότητες τους και στις σπουδές του. Το γραφείο διασύνδεσης  τους βοηθά να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση τους;

Αυτός είναι ένας ακόμη στόχος. Να μπορέσει ο φοιτητής να υποστηρίξει τον εαυτό του για να κάνει το επόμενο βήμα. Να καταλάβει τις δυνατότητες του, ώστε να ξέρει τι πρέπει να κάνει είτε για μεταπτυχιακές σπουδές  είτε για  την αγορά εργασίας.

-Υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο Διεθνές Πανεπιστήμιο να συνδέσει όλα τα γραφεία διασύνδεσης που τώρα είναι διασκορπισμένα σε οκτώ σημεία;

Γι’ αυτό πήραμε ένα πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ με ιδρυματικό υπεύθυνο τον κ. Παναγιώτη Κασιανίδη,  το οποίο έχει σκοπό την ψηφιακή ενοποίηση  των διάσπαρτων γραφείων διασύνδεσης που είχαμε μέχρι τώρα. Η ψηφιακή εναρμόνιση και σύγκλιση είναι το κλειδί. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά.

-Το ενδιαφέρον των φοιτητών και αποφοίτων είναι ζωηρό για το γραφείο διασύνδεσης;

Απολύτως. Κάναμε μια σειρά σεμιναρίων για προετοιμασία των αποφοίτων για την εξεύρεση εργασίας και το παρακολούθησαν πάνω από 600 άτομα.

-Η αγορά ενδιαφέρετε για τους αποφοίτους σας;

Πάρα πολύ. Στα τμήματα μηχανικών και πληροφορικής  με όρους θεάματος είμαστε  sold out. Στο τμήμα   logistics που έχουμε στην Κατερίνη δεν υπάρχει καθόλου αναμονή.  Στη Γεωπονία λόγω και της διατροφικής κρίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους αποφοίτους μας από τις εταιρείες. Στα τμήματα  νοσηλευτικής και μαιευτικής μας ενοχλούν εταιρείες και από το εξωτερικό. Από το τμήμα τουρισμού πάνω από 80 άτομα πηγαίνουν κάθε εξάμηνο στο εξωτερικό για πρακτική εξάσκηση μέσω Erasmus και πολλοί δεν επιστρέφουν.  

Επίσης, όπως μας είπε η προϊσταμένη του γραφείου διασύνδεσης στις εγκαταστάσεις της Σίνδου,  Μαρία Αγοραστού ένας άλλος ρόλος του γραφείου διασύνδεσης είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός των μαθητών Λυκείου.  «Το γραφείο διασύνδεσης κάνει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενημερώνουμε τους μαθητές της Β΄ και Γ’ τάξη του Λυκείου για το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τις σχολές του. Η ενημέρωση γίνεται είτε διαδικτυακά είτε δια ζώσης. Θέλουμε οι μαθητές να έρχονται στο πανεπιστήμιο να βλέπουν τις υποδομές και τα εργαστήρια  ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για το πανεπιστήμιο μας».

 

Η αναβάθμιση του γραφείου διασύνδεσης του Διεθνούς πανεπιστημίου Ελλάδος γίνεται στα πλαίσια του έργου: «Γραφείο Διασύνδεσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος» που στόχο έχει την βελτίωση και ανάπτυξη της λειτουργίας του Τμήματος Πρακτικής Άσκησης και Σταδιοδρομίας των φοιτητών (Γραφείο Διασύνδεσης) του ΔιΠαΕ όπως αυτό ορίζεται από τον εγκεκριμένο οργανισμό (ΦΕΚ 4760/29-12-20) σ όλους τους κόμβους του Πανεπιστημίου.

 

Στη φωτογραφία από αριστερά ο  Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου  Σταμάτης Αγγελόπουλος, η προϊσταμένη του γραφείου διασύνδεσης στις εγκαταστάσεις της Σίνδου,  Μαρία Αγοραστού και ο ιδρυματικός υπεύθυνος του προγράμματος Παναγιώτης Κασιανίδης.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments