«Ο βυζαντινός πολιτισμός ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης: Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης», είναι ο τίτλος συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη (ώρα έναρξης 9.30πμ). Αποτελεί μέρος τριήμερων εκδηλώσεων που ξεκινούν αύριο Παρασκευή και ολοκληρώνονται την Κυριακή και είναι ο προπομπός μιας πρωτοβουλίας φορέων της πόλης που στόχο έχει να αναδείξει την Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης.
Ονομάζεται «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» και όπως αναφέραμε και σε άλλες αναρτήσεις η πρωτοβουλία ξεκινά από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου και υποστηρίζεται από πολλούς άλλους φορείς της Θεσσαλονίκης.
Χθες πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου (φώτο) (η 2η μέσα σε λίγες μέρες) για την επίσημη ανακοίνωση των στόχων της πρωτοβουλίας.
Σ΄αυτήν, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Μητροπολίτης Άνθιμος η Υφυπουργός Μακεδονίας -Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Φιλιππίδης, εκπρόσωπος του ΑΠΘ, του Βυζαντινού μουσείου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.
Όλοι τους αναφέρθηκαν στο λαμπρό Βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και δήλωσαν υποστηρικτές της πρωτοβουλίας.
Το κύριο συμπέρασμα όσων ελέχθησαν εκεί είναι ότι η πρωτοβουλία θέλει να δημιουργήσει έναν φορέα που θα προωθεί σε σταθερή βάση την Βυζαντινή φυσιογνωμία της πόλης. Δεν έχει όμως χρήματα και μάλλον δεν γνωρίζει προς το παρόν που μπορεί να τα βρει. “Να τα δώσει η Περιφέρεια και ο Οργανισμός Τουρισμού” πρότεινε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος μεταξύ άλλων είπε επίσης πως ο Δήμος σχεδιάζει μέσα στην επόμενη τριετία την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των Βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα αυτών που είναι στην λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ωστόσο ζήτησε από τους σχετικούς φορείς που διαχειρίζονται αυτά τα μνημεία, να φροντίσουν να τα κάνουν επισκέψιμα στους τουρίστες, καθώς τώρα δεν λειτουργούν σε σταθερή βάση.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Φιλιππίδης διαβεβαίωσε πως σχέδιο και όραμα υπάρχει και η όποια επιτυχία αυτών των τριήμερων εκδηλώσεων θα ανοίξει την πόρτα στο αύριο της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης».
Εκτός από το συνέδριο του Σαββάτου, το πρόγραμμα του τριημέρου περιλαμβάνει αύριο Παρασκευή συναυλία με τίτλο «Μουσικές στα ίχνη του Βυζαντίου» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Πατριαρχική – Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, το πρωί της Κυριακής 6 Νοεμβρίου στον ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments