Τις τελευταίες πινελιές στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, βάζει αυτή την περίοδο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως υπογράμμισε ο Χάρης Θεοχάρης, Yφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Από το βήμα του 24ου συνεδρίου της Prodexpo, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός της δραστηριότητας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει ο ισχύων νόμος και ορίζει ως ανώτατο όριο τις 90 ηµέρες ανά ηµερολογιακό έτος. «Δεν θα επιβάλλουμε σκληρά όρια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Θα φέρουμε ισορροπία στην αγορά, αλλά δεν θα την ταρακουνήσουμε» σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Δημήτρης Πεφάνης, Manager του CNN Greece.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, είναι να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τον ξενοδοχειακό κλάδο, ώστε να μην υπάρχουν ολόκληρα κτίρια που κρύβονται πίσω από τη βραχυχρόνια μίσθωση και λειτουργούν ως ξενοδοχεία, χωρίς όμως να πλήξει την ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων για χιλιάδες ιδιοκτήτες, για τους οποίους η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος.
Τόνισε ότι θα τεθεί όριο στα δύο ακίνητα για τα φυσικά πρόσωπα (αποτελεί το 70% της αγοράς), ενώ όσα διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα ακίνητα προς εκμίσθωση/υπεκμίσθωση για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης θα θεωρείται ότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και γι΄ αυτό θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία, καταβάλλοντας ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος, κ.α.
Στις αλλαγές που επίκεινται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναφέρθηκε ο Vladimir Beroun, Senior Public Policy Manager EU της Airbnb, που αφορούν στη συλλογή και την κοινή χρήση δεδομένων. Όπως είπε, έχει προταθεί ένας ενιαίος κανονισμός για τη συλλογή δεδομένων και οι σχετικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα, με στόχο το τελικό κείμενο να παρουσιαστεί έως το τέλος του έτους. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εφαρμοστεί σε διάστημα 24 μηνών. Σύμφωνα με τον κ. Beroun, θα ενισχυθεί η διαφάνεια, θα περιοριστούν οι απάτες και θα δοθεί η δυνατότητα τόσο στα κράτη να αποκτούν σφαιρική εικόνα για την αγορά όσο και στις τοπικές αρχές να ρυθμίσουν την αγορά βάσει συγκεκριμένων δεδομένων.
Από την πλευρά της η Cristina Salmena, Public Policy Associate, Italy & Southern Europe της Airbnb, υπογράμμισε ότι στην χώρα μας εφαρμόζεται μία από τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη όσον αφορά στην συνεργασία της πλατφόρμας με το κράτος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Έκανε λόγο για μια ισορροπημένη προσέγγιση, καθώς από τη μία επιτρέπει στις οικογένειες να συμπληρώνουν το μισθό τους και από την άλλη ενισχύει τον ανταγωνισμό. Εξήγησε πως χάρη στη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την κυβέρνηση και τις φορολογικές αρχές, τα έσοδα από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων σκαρφάλωσαν από τα 60εκ., στα 540εκ. ευρώ πέρυσι, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 700εκ. ευρώ.
Στην ανάγκη να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στάθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποκάλυψη του υφυπουργού ότι δεν θα επιβάλλει χρονικό όριο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται να λάβουμε πολύ αυστηρά μέτρα για τη συγκεκριμένη αγορά, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ενισχύουν το εισόδημά τους και πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους. Χαρακτήρισε ως μεγάλο πρόβλημα την παλαιότητα του κτιριακού αποθέματος, με τους ιδιοκτήτες να αποθαρρύνονται από το να γίνουν λόγω του σημαντικού κόστους ανακαίνισης και της υψηλής φορολογίας, με συνέπεια πολλά διαμερίσματα να παραμένουν κενά.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments