Κείμενο- φωτογραφία: Μαίρη Α. Γρηγοριάδου

Το φετινό συνέδριο της Philoxenia, που έκλεισε χθες τις πύλες της, ήταν αφιερωμένο στον αθλητικό τουρισμό. Ένα είδος θεματικού τουρισμού με τεράστια δυναμική παγκοσμίως, που η ανάπτυξη του αφήνει πολλαπλά οφέλη στις εθνικές και τοπικές κοινωνίες. Η ανάλυση τους, οι απαιτήσεις για την ανάπτυξη του και ταυτόχρονα η Ελληνική πραγματικότητα και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη του στη χώρα μας διερευνήθηκαν σε τρία πάνελ συζητήσεων.

Στο πρώτο συμμετείχαν ο Αλέξανδρος Θάνος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Μαρία Καραγιάννη, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Κώστας Βαρδαβάς, Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Σε αυτό επισημάνθηκε η διάθεση και συνεχής προσπάθεια για προσέλκυση περισσότερων μεσαίων και μικρότερων αθλητικών διοργανώσεων στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές δεν επιτρέπουν τη διοργάνωση mega αθλητικών events στην πόλη. Από την άλλη, ο Δήμος Ηρακλείου διεκδικεί δυναμικά το δικό του μερίδιο στον αθλητικό τουρισμό, εκμεταλλευόμενος τις δημοτικές αλλά και ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων για τη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων. Πολύ ενδιαφέρον και το θέμα της ανάγκης ενεργειακής αυτονομίας των αθλητικών εγκαταστάσεων που έθεσε ο Κώστας Βαρδαβάς.
Στο δεύτερο πάνελ συμμετείχαν ο Νίκος Κερερές, Εκτελεστικός Διευθυντής της Cycling Greece & Motosport Greece, ο Βασίλης Τζουμάκας, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής του ZAGORI Mountain Running, η Χριστίνα Καραμίχου, Επ.Πρόεδρος “ΜΕΑΣ Τρίτων”, υπεύθυνου συλλόγου για τη διοργάνωση του Νυχτερινού Ημιμαραθώνιου Θεσσαλονίκης, ο Σωτήρης Κυρανάκος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΓΑΣ, υπεύθυνος για τον Μαραθώνιο της Αθήνας , η Κυριακή Ουδατζή, Διευθύντρια/CEO του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης και Διευθύντρια του“Olympic Day Run” Thessaloniki/AncientOlympia, Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και ο Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO.
Μέσα από την εμπειρία αυτών των τόσο πετυχημένων αθλητικών γεγονότων, επεσήμαναν τα οφέλη που αφήνουν τέτοιου είδους διοργανώσεις: τη δημιουργία αθλητικής κουλτούρας και παιδείας για την κοινωνία, τις θέσεις εργασίας, τα οικονομικά οφέλη και την προβολή της χώρας.
Στο τρίτο πάνελ συζητήθηκε η ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού της χώρας μέσα από το μπάσκετ και συμμετείχαν οι: Κίμων Στέφος, Director of Corporate Partnerships & Licensing Sales της Euro League Basketball, ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Σύνδεσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ), ο Βαγγέλης Λιόλιος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), ο Χάρης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΡΗΣ & Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ.ΕΣΑΚΕ και ο Μπάνε Πρέλεβιτς, πρώην καλαθοσφαιριστής του ΠΑΟΚ.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments