Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Ενδιαφέρον είχε η συνεδριακή εκδήλωση για τον τουρισμό που έγινε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης» στα πλαίσια του Thessaloniki Helexpo Forum. Θέμα της ήταν «Τουρισμός στις νέες συνθήκες». Την παρακολούθησαν κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, περίπου πενήντα άτομα, εκπρόσωποι τουριστικών φορέων και άνθρωποι του τουρισμού, όλοι φορώντας τη μάσκα τους. Το δεκαμελές πάνελ συντόνισε με επιτυχία ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Μπούζος.

Μερικά από αυτά που ακούσαμε ήταν:

Χάρης Θεοχάρης Υπουργός Τουρισμού:

-Κάποιες από τις υγειονομικές αποφάσεις για τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι στεναχώρησαν και αιφνιδίασαν τους ανθρώπους του τουρισμού γιατί δεν πάρθηκαν με όρους τουρισμού. -Η σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι τέτοια που έπρεπε να ανοίξουμε.

-Πρέπει να δούμε μπροστά, να εστιάσουμε στην ποιότητα και σε πιο στρατηγικά πράγματα όπως η εκπαίδευση και η βελτίωση των υποδομών. Να κάνουμε στροφή στις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα για την συνεχή προβολή της χώρας μας. Σχεδιάζουμε προγράμματα για την στήριξη των αεροπορικών εταιριών, ώστε να προγραμματίσουν περισσότερος πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς. Επίσης δεσμευόμαστε να στηρίξουμε όλες τις περιοχές της χώρας και όχι μόνο τις δημοφιλείς, με προγράμματα τουριστικής προβολής.

-Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία το 2021, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε για το πιο δύσκολο σενάριο.

Κατερίνα Νοτοπούλου βουλευτής και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ:

-Θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης της χώρας και να διασυνδέεται και με άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο πρωτογενής. Το Υπουργείο Τουρισμού να γίνει σύγχρονο με ουσιαστικές αρμοδιότητες, όπως και ο ΕΟΤ.

Κωνσταντίνα Αδάμου, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΜέΡΑ 25:

-Κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στον εγχώριο τουρισμό και να διευρύνει περαιτέρω τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

Μιχάλης Ζορπίδης Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου:

-Είμαι 44 χρόνια στο επάγγελμα του τουριστικού πράκτορα και δεν αισθάνθηκα ποτέ πως έχω το κράτος στο πλευρό μου, που θα με στηρίξει στις δύσκολες στιγμές. Να φτιάξουμε ένα κράτος που δεν θα είναι ο δυνάστης του επιχειρηματία. Να βοηθάει και να εμπνέει.

-Ο τουρισμός δεν θα ανακάμψει αν δεν στηριχθούν οι επιχειρήσεις.

-Να αυξηθούν τα κονδύλια του κοινωνικού τουρισμού και να συμπεριληφθούν όλοι οι κλάδοι και όχι μόνο τα ξενοδοχεία. Δεν μας ικανοποιούν τα προγράμματα που έτρεξαν.

Βούλα Πατουλίδου Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης:

-Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει ο ΟΤΘ για την προβολή της πόλης.

Αλέξανδρος Θάνος Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

-Ξεκινήσαμε την διεξαγωγή ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας, για να δούμε που είμαστε ως προορισμός. Σύντομα οι άνθρωποι του τουρισμού της περιοχής θα κληθούν σε διαβούλευση επί της στρατηγικής αυτής, η οποία θα επικεντρωθεί στον επαναπροσδιορισμό του branding και θα δώσει έμφαση στο digital marketing.

-Θα δώσουμε έμφαση στις συνέργειες με άλλους φορείς του τουρισμού αλλά και ιδιώτες.

Μαρία Καραγιάννη αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης:

-Πρέπει να δώσουμε έμφαση στη χρήση των νέων τεχνολογιών για την προβολή του προορισμού. Γι΄αυτό μεταξύ άλλων συνεργαζόμαστε με την Marketing Greece.

-Σκεφτόμαστε να φέρουμε στη Θεσσαλονίκη το EXIT Festival που κάθε χρόνο γίνεται στο Νόβισαντ και προσελκύει δεκάδες χιλιάδες άτομα απ’ όλο τον κόσμο.

-Δίνουμε μεγάλη σημασία στη βελτίωση των υποδομών καθώς δίνουν υπεραξία στο τουριστικό προϊόν.

Γρηγόρης Τάσιος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων:

-Το 2021 στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτος επιβίωσης των επιχειρήσεων.

-Η εικόνα της Ελλάδας το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ καλή και κέρδισε πελάτες από τους ανταγωνιστές της.

-Από τον Έλληνα ξενοδόχο λείπει η υπεραξία καθώς πουλάμε φθηνά.

Ανδρέας Μανδρίνος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης:

-Οι πληρότητες στο οκτάμηνο ήταν 32% και συγκεκριμένα τον Αύγουστο 20%, ενώ ο μέσος ετήσιος τζίρος των ξενοδοχείων της πόλης δεν θα ξεπερνά το κόστος μισθοδοσίας του 2019. Το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο έπεσε στα 28 ευρώ.

-Αναφέρθηκε επίσης στα εμπόδια που δημιουργούν στα ξενοδοχεία οι περιορισμοί στην εστίαση και τη διασκέδαση, με τους πελάτες που έρχονται με βραδινές πτήσεις να μένουν νηστικοί καθώς τα εστιατόρια των ξενοδοχείων κλείνουν στις 12.

-Βλέπουμε συναυλίες με πέντε χιλιάδες ατόμων αλλά τα συνέδρια δεν μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από πενήντα συνέδρους.

-Είναι ανεπίτρεπτο και παράλογο να λειτουργούν οι εσωτερικές πισίνες σε κολυμβητήρια και στα ξενοδοχεία που παίρνουμε τόσα μέτρα να είναι κλειστές.

-Νιώθω την υποχρέωση να συμπληρώσω ότι o τρόπος με τον οποίο η κ. Καραγιάννη διαπραγματευόταν για λογαριασμού του Δήμου την αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ της καμπάνιας την κάνει φωτεινό και σπάνιο παράδειγμα προς μίμηση…

Γιώργος Βήλος γενικός διευθυντής εμπορικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Fraport:

-Μετά τα μέσα Μαρτίου είχαμε την απόλυτη κατάρρευση. Θα κλείσουμε φέτος με 5,5 εκατ. επιβάτες και στα 14 αεροδρόμια, όταν πέρσι είχαμε πάνω από 22 εκατ.

-Παρ΄όλα αυτά δεν αναβάλαμε, αναστείλαμε ή επιβραδύναμε τις επενδύσεις που κάνουμε για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων που διαχειριζόμαστε. Τα έργα στα 11 αεροδρόμια έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Απομένουν τα έργα στα αεροδρόμια στην Κω τη Θεσσαλονίκη και την Σαντορίνη με το τελευταίο να παραδίδεται στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους.

-Η επόμενη χρονιά δεν θα είναι εύκολη. Ο ανταγωνισμός από άλλους προορισμούς θα είναι έντονος. Είμαστε σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης να καταρτίσουμε από κοινού μια κοινή στρατηγική για να κάνουμε το προϊόν πιο ανταγωνιστικό.

-Η αίσθηση που παίρνουμε από τις αεροπορικές εταιρίες για την επόμενη χρονιά είναι ενθαρρυντική καθώς η Θεσσαλονίκη παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες τους.

-Φέτος το καλοκαίρι οι αεροπορικές εταιρίες εκτέλεσαν ο 80% των προγραμματισμένων πτήσεων, ποσοστό πολύ υψηλό σε σχέση με άλλους προορισμούς.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments