Μπορεί σε πολλούς να φαίνεται απρόσμενο και απίθανο αλλά η Θεσσαλονίκη με τα τόσα προβλήματα στην εικόνα της, την καθημερινότητα και την φαιδρή τουριστική της προβολή, τα πάει περίφημα στον συνεδριακό τουρισμό. Κάθε χρόνο παίρνει όλο και υψηλότερη θέση στην λίστα των πόλεων που διοργανώνουν τα περισσότερα συνέδρια, μια λίστα στην οποία “ανταγωνίζεται”εκατοντάδες πόλεις του πλανήτη που έχουν καλύτερες υποδομές, εικόνα και προβολή.
Ο λόγος που τα καταφέρνει η Θεσσαλονίκη στον συνεδριακό τουρισμό είναι το Thessaloniki Convention Bureau, ένας φορέας που ίδρυσαν πριν δέκα χρόνια επαγγελματίες του τουρισμού και με δικά τους χρήματα προωθούν και προβάλουν την πόλη ως συνεδριακό προορισμό.
Πριν μερικές μέρες η Διεθνής Ένωση Συνεδρίων και Συναντήσεων – International Congress & Convention Association (ICCA) δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στην κατάταξη πόλεων και χωρών για το έτος 2023. Η άνοδος της Θεσσαλονίκης είναι θεαματική, καθώς κατάφερε να αναρριχηθεί στην 42η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για τον συνεδριακό τουρισμό από την 73η θέση στην οποία βρισκόταν το 2022 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του International Congress & Convention Association (ICCA). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων 30 προορισμών καταλαμβάνοντας την 26η θέση, σημειώνοντας άνοδο 25 θέσεων σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς.
H έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης IMEX 2024 στη Φρανκφούρτη. Ενδεικτικά, τα διεθνή συνέδρια που φιλοξένησε η Θεσσαλονίκη το 2023 και πληρούν τα κριτήρια της ICCA ανέρχονται στα 45 έναντι 26 το 2022, σημειώνοντας αύξηση 73 %.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την καταγραφή της συνολικής ετήσιας συνεδριακής δραστηριότητας από το Thessaloniki Convention Bureau, ο συνολικός αριθμός των συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη το έτος 2023 ξεπέρασαν τα 400, με τους συμμετέχοντες να ανέρχονται στους 75.000.
Ο Δημήτρης Γανίτης, Managing Director του Thessaloniki Convention Bureau, σχολιάζοντας την ανοδική πορεία της Θεσσαλονίκης, αναφέρει: «Η εξαιρετική επίδοση της Θεσσαλονίκης στη παγκόσμια Βιομηχανία των Συναντήσεων είναι αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου και λεπτομερούς σχεδιασμού και της απρόσκοπτης και αποδοτικής υλοποίησης του, που περιλαμβάνει ενέργειες και δράσεις οι οποίες εκτελούνται με ακρίβεια, επαγγελματισμό και τεχνογνωσία. Με κύριο μοχλό το Thessaloniki Convention Bureau η πόλη «ανεβαίνει», αναπτύσσεται και τοποθετείται ψηλά στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη. Η επιτυχία αυτή είναι καθοριστική και επιβάλλει τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και την εντατικοποίηση της δραστηριότητας μας για να εξελίξουμε περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν και να ανταποκριθούμε στο συνεδριακό momentum της Θεσσαλονίκης.»
Σύμφωνα με την έκθεση της ICCA στα 45 αυτά διεθνή συνέδρια συμμετείχαν 11.904 άτομα. Το οικονομικό αποτύπωμα από την διοργάνωση τους είναι ισχυρό για την πόλη της Θεσσαλονίκης, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 19 εκατ. Ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά σύνεδρο και ανά διοργάνωση υπολογίστηκε στα 1.557,18 ευρώ. Η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως προτιμάται ως προορισμός διεξαγωγής συνεδρίων από ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και πεδίων όπως ιατρικά (25%), τεχνολογίας (20%) και επιστημονικά (16%). Από την ίδρυση του Thessaloniki Convention Bureau το 2014, η θέση της Θεσσαλονίκης στη διεθνή κατάταξη της ICCA έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Το 2013 η Θεσσαλονίκη βρισκόταν στη θέση 111 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη θέση 219 σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το 2023 καταλαμβάνει την 26η θέση στην Ευρώπη και την 42η θέση παγκοσμίως.
Σε δηλώσεις του για την επίδοση της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau Πρόδρομος Μοναστηρίδης ανέφερε: «Η εντυπωσιακή άνοδος της Θεσσαλονίκης είναι η αναγνώριση μιας μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται από το Thessaloniki Convention Bureau για την ανάδειξη και καθιέρωση της πόλης στην παγκόσμια συνεδριακή και τουριστική αγορά. Το Thessaloniki Convention Bureau στηριζόμενο κατά κύριο λόγο στις δικές του δυνάμεις και στην υποστήριξη των μελών του προβάλλει δυναμικά και πολυεπίπεδα τον προορισμό σε διεθνές επίπεδο, διεκδικεί συνέδρια και εκδηλώσεις υψηλού προφίλ ενισχύοντας την οικονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η στρατηγική συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την κοινή συμμετοχή στις ευρωπαϊκές συνεδριακές εκθέσεις και κυρίως με τις εκδηλώσεις εξωστρέφειας Connect Tourism & Travel Event I Thessaloniki και Connect on Tour συνέβαλε σημαντικά στην αναγνωρισιμότητα του προορισμού. Έχουμε φέρει τη Θεσσαλονίκη μεταξύ των κορυφαίων προορισμών του κόσμου και η αξιοσημείωτη αυτή επίδοση αποτελεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία, την οποία προκειμένου να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε περαιτέρω, θα χρειαστούμε τη συνεργασία και την καθολική υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η αποτελεσματικότητα του Thessaloniki Convention Bureau είναι δεδομένη και μόνο αν ενισχυθούν οι δράσεις του από ευρύτερες συνέργειες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιωτικών φορέων, ο προορισμός θα παραμείνει στο επίπεδο που ανταποκρίνεται στην δυναμική του.»

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments