Κείμενο-φωτογραφία: Μαίρη Α. Γρηγοριάδου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο το καθιερωμένο Συνέδριο της Philoxenia που φέτος εστίασε στην εμπειρία του επισκέπτη και τη σχέση που αναπτύσσει με τον τόπο που επισκέπτεται.
Το συνέδριο χαιρέτησαν στην έναρξη ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος και ο Δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης (τιμώμενος προορισμός της φετινής Philoxenia).
Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έκανε την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, σημειώνοντας ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για την τουριστική περίοδο του 2022 είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από την πλευρά του Υπουργείου στον χειμερινό τουρισμό.
Κεντρική ομιλήτρια του συνεδρίου ήταν η Δρ. Μαριάννα Σιγάλα, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στην ομιλία της ανέπτυξε το νόημα της ταξιδιωτικής εμπειρίας και αυθεντικότητας μέσα από τρεις προσεγγίσεις: την αντικειμενική αυθεντικότητα (γνώση-ικανότητα), την εμπειρική (βίωμα-εμπειρίες-αισθήματα) και την υπαρξιακή (νόημα-σκοπός και τα αντιληπτά αποτελέσματα της συμμετοχής στην εμπειρία).
Μέσα από την τρίτη προσέγγιση, η παρεχόμενη ταξιδιωτική εμπειρία πηγαίνει τον επισκέπτη ένα βήμα παρακάτω: από τη μια να αντιλαμβάνεται καλύτερα και να σέβεται την κουλτούρα του τόπου και από την άλλη να συντελεί ώστε και ο ίδιος να κατανοήσει καλύτερα και να βελτιώσει τον εαυτό του. Παράλληλα, μέσα από αυτή την τρίτη διάσταση, δίνεται προσοχή και στον παροχέα των ταξιδιωτικών εμπειριών ώστε από την αλληλεπίδραση να αισθάνεται και ο ίδιος καλά, γι’ αυτό που προσφέρει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Νέα Ζηλανδία, που μετρά την επιτυχία της τουριστικής της βιομηχανίας όχι με βάση τον αριθμό των επισκεπτών αλλά την ευτυχία των κατοίκων της (είτε απασχολούμενων είτε όχι με τον τουρισμό).

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments