Με ιδιαίτερη επιτυχία και χρήσιμα συμπεράσματα πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση για τον ξενοδοχειακό κλάδο που διοργάνωσε το Τμήμα Επιστημών Διοίκησης και Οικονομικών του CITY College.
Την εκδήλωση, με θέμα ‘Ξενοδοχεία: Βιώσιμη κερδοφορία και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού’, άνοιξε η κα Αγγελική Παπακωνσταντίνου, Διευθύντρια του Τμήματος Επιστημών Διοίκησης και Οικονομικών του CITY College, η οποία στη συνέχεια έδωσε την σκυτάλη στους διακεκριμένους ομιλητές που έδωσαν το δικό τους στίγμα πάνω στο θέμα. Συγκεκριμένα στην εκδήλωση μίλησαν οι κ.κ. Άλκης Σωτηρίου, Γενικός Διευθυντής, Makedonia Palace – Porto Carras, Πάνος Αλμυράντης, Γενικός Διευθυντής, Grand Hyatt Athens & Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΕΗΜΑ), Δημήτρης Περράκης, Γενικός Διευθυντής, Grecotel Cape Sounio, Όλγα Τσαπανίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Blue Bay Hotel Halkidiki, Νάσσος Φανός, Δικηγόρος εξειδικευμένος σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και σύναψη συμβολαίων φιλοξενίας, Καλλιόπη Καραντεμοίρη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, K.Badouvas Group of Companies και Σωτήρης Μυλωνάς, Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, ΜΒΑ, Σύμβουλος και Επιθεωρητής Βιωσιμότητας.
Τα κύρια θέματα που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν η βιώσιμη κερδοφορία και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού των ξενοδοχείων που αντιπροσωπεύουν δύο κρίσιμες πτυχές που συνδέονται μεταξύ τους και απαιτούν προσεκτική διαχείριση. Η βιώσιμη κερδοφορία αφορά τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου οικονομικού μοντέλου που όχι μόνο αποφέρει κέρδη αλλά αντιμετωπίζει και περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες. Η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, από την άλλη πλευρά, εστιάζει στην προσέλκυση, ανάπτυξη και διατήρηση ενός ειδικευμένου και με κίνητρα εργατικού δυναμικού.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι ομιλητές στις εισηγήσεις τους, τα ξενοδοχεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από φυσικούς πόρους και ως εκ τούτου παράγουν σημαντική ποσότητα απορριμμάτων. Για να επιτύχουν βιώσιμη κερδοφορία, τα ξενοδοχεία πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην αποδοτικότητα των πόρων, να μειώσουν τα απόβλητα και να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εφαρμογή στρατηγικών διαχείρισης αποβλήτων.
Ωστόσο, όλοι οι προσκεκλημένοι ομιλητές τόνισαν ότι η βιώσιμη κερδοφορία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη και τη δέσμευση του εργατικού δυναμικού του ξενοδοχείου. Η διαχείριση ανθρώπινων πόρων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία μιας κουλτούρας βιωσιμότητας και στην ώθηση της αλλαγής εντός του οργανισμού. Μία από τις σημαντικές προκλήσεις που επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είναι ότι το ανησυχητικά υψηλό ποσοστό εναλλαγής προσωπικού στα ξενοδοχεία αντιπροσωπεύει έναν περιοριστικό παράγοντα που επηρεάζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα ξενοδοχεία πρέπει να εφαρμόσουν στρατηγικές που δίνουν προτεραιότητα στη δέσμευση των εργαζομένων, να αναγνωρίζουν και να επιβραβεύουν τα επιτεύγματα των εργαζομένων και να δημιουργούν ευκαιρίες για ανάπτυξη και εξέλιξη σταδιοδρομίας. Η επένδυση στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων είναι επίσης απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν τις δεξιότητες για να παρέχουν υπηρεσίες και εμπειρίες υψηλής ποιότητας στους επισκέπτες.
Επιπλέον, μια άλλη κρίσιμη πτυχή στην οποία συμφώνησαν οι προσκεκλημένοι ομιλητές αφορά τη σημασία της οικοδόμησης μιας πιο περιεκτικής και φιλόξενης εργασιακής κουλτούρας που προσελκύει ένα πιο ποικιλόμορφο και ταλαντούχο εργατικό δυναμικό. Συμπερασματικά, υιοθετώντας πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, όπως όλο και περισσότερο αναμένεται από τους πελάτες, τα ξενοδοχεία μπορούν να επιτύχουν βιώσιμη κερδοφορία ακόμη και στις δύσκολες και απρόβλεπτες συνθήκες του παρόντος.
Κάποια άλλα αξιοσημείωτα προτάσεις που προέκυψαν από την εκδήλωση είναι η ανάγκη για σωστές υποδομές προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα, για κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να δημιουργηθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η σωστή συνεργασία μεταξύ διευθυντών ξενοδοχείων και επιχειρηματιών, η επιδότηση της εργασίας κι όχι της ανεργίας, η στόχευση σε καλύτερα συμβόλαια και αύξηση των απευθείας κρατήσεων και όχι στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην εκδήλωση «Ο νέος όρος “ανθρωποκρατία” είναι αυτός που θα δώσει τη λύση στον ξενοδοχειακό κλάδο….η επένδυση στον άνθρωπο και στο ανθρώπινο δυναμικό.»
Την εκδήλωση συντόνισαν για άλλη μια χρονιά οι Δρ Giovanni Oscar Serafini, Αν. Καθηγητής, και Δρ Λεμονιά Παπαδοπούλου – Κελίδου, Λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Διοίκησης και Οικονομικών του CITY College, University of York Europe Campus.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments