Η παρέλαση που έγινε  στην παραλία της Θεσσαλονίκης δεν έμοιαζε με καμιά άλλη. Χίλιοι περίπου αρχιμάγειρες από ογδόντα χώρες του κόσμου, με τις άσπρες τους στολές, τα μετάλλια τους στο στήθος, και τις πολύχρωμες σημαίες των χωρών τους στα χέρια, πραγματοποίησαν αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν “Παρέλαση των Εθνών”
Είναι μια παρέλαση που πραγματοποιούν κάθε δυο χρόνια, όταν δηλαδή διοργανώνουν το παγκόσμιο συνέδριο τους. Φέτος το συνέδριο γίνεται στη Θεσσαλονίκη και η πόλη πλημμύρισε από αρχιμάγειρες, πολλοί από τους οποίους είναι διάσημοι και καταξιωμένοι στις χώρες τους.
Η παρέλαση ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο, αφού πρώτα έβγαλαν την οικογενειακή όπως την ονομάζουν φωτογραφία, μπροστά στο σύμβολο της πόλης. Είναι μια φωτογραφία που θα μοιραστεί στα περίπου δέκα εκατομμύρια μέλη των εθνικών ομοσπονδιών που αποτελούν την παγκόσμια ομοσπονδία αρχιμαγείρων. Στην συνέχεια παρέλασαν με την συνοδεία της μπάντας του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά μήκος της παλιάς παραλίας για να καταλήξουν στο λιμάνι. Εκεί έγινε το πάρτι καλωσορίσματος για όλους αυτούς που ήρθαν από κάθε γωνιά της γης για να λάβουν μέρος στο συνέδριο, πληρώνοντας μάλιστα περίπου χίλια ευρώ ο καθένας μόνο για την συμμετοχή. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης έγινε χαμός από τους περαστικούς που μάλλον απρόσμενα αντίκρισαν μπροστά τους αυτό το καταπληκτικό θέαμα. Οι φωτογραφικές μηχανές πήραν φωτιά.
Συζητώντας με μερικούς ξένους που συμμετέχουν στο συνέδριο, έδειξαν ενθουσιασμένοι από την πόλη αν και δεν είχαν ακούσει για αυτήν πριν έρθουν εδώ. Μάλιστα ένας μας είπε πως “αν η πόλη ήταν γνωστή στο εξωτερικό, και αν γνώριζαν οι συνάδελφοι μας αρχιμάγειρες το πως περνάμε τώρα εδώ, το συνέδριο θα είχε ρεκόρ συμμετοχών”.
Αυτό που τους άρεσε είναι η ζωντάνια της πόλης, οι μικρές αποστάσεις, το κάλο φαγητό, η φιλική εξυπηρέτηση, οι φθηνές τιμές. Όταν την Τρίτη ολοκληρωθεί, θα είναι μάλλον ένα από τα καλύτερα συνέδρια που έχει διοργανώσει ποτέ η  δικαιώνοντας την απόφαση της φέρει το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη (αρχικά το είχε κερδίσει η Αθήνα).
Στο μεταξύ, οι περίπου χίλιοι αρχιμάγειρες κάθε βράδυ αναζητούν νέες γαστρονομικές εμπειρίες στα εστιατόρια της πόλης. Τους έχουμε συναντήσει από γνωστά πολυτελή εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες μέχρι σουβλατζίδικα. Είναι σίγουρο πως ελληνικά πιάτα θα βρεθούν σύντομα σε πολλούς καταλόγους εστιατορίων σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε είναι και αυτός ένας από τους στόχους της διοργάνωσης.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments