Μια πρωτότυπη και ιδιαίτερα θεαματική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στην Παραλία της Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχοντες την ονομάζουν “Παρέλαση των Εθνών” και σ΄αυτήν θα πάρουν μέρος οι 1000 περίπου αρχιμάγειρες απ’ όλο τον κόσμο. Είναι αυτοί που θα πάρουν μέρος στο παγκόσμιο συνέδριο Αρχιμαγείρων που θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα από τον Λευκό Πύργο και θα τερματίσει στην πρώτη προβλήτα του Λιμανιού όπου θα γίνει το Welcome Party του συνεδρίου.
Οι σεφ απ’ όλο τον κόσμο, θα παρελάσουν φορώντας τις πανέμορφες άσπρες στολές τους με τα μετάλλια και όλα αυτά που συνηθίζουν στη χώρα τους.
Όπως προαναφέραμε, το παγκόσμιο συνέδριο αρχιμαγείρων ξεκινά αύριο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, ενώ για τη διεξαγωγή του θα χρησιμοποιηθούν και χώροι της Διεθνούς Έκθεσης.
Χθες στο ξενοδοχείο The Met, δόθηκε συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερωθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της πόλης για τα του συνεδρίου. Σ΄αυτήν μίλησαν ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας των Σεφ Αμερικανός Charles Carroll, ο επικεφαλής του συνεδρίου Andy Cuthbert, ο διευθυντής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ragnar Fridriksson, η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο θεματικός αντιπερειφεριάρχης αγροτικής παράγωγης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς. Η Περιφέρεια είναι ο βασικός χορηγός του συνεδρίου.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων ιδρύθηκε το 1928 και εκπροσωποί 105 εθνικές ενώσεις Αρχιμαγείρων με πάνω από 10 εκατομμύρια μέλη. Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δύο χρονιά και μέχρι τώρα το έχουν φιλοξενήσει 20 πόλεις. Για πρώτη φορά διοργανώνεται σε πόλη της Μεσογείου παρά τη μεγάλη παράδοση και φήμη της μεσογειακής διατροφής.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας εξέφρασε τη χαρά του για το ότι το συνέδριο διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα, μια χώρα με μεγάλη γαστρονομική παράδοση. “Είμαστε εδώ για να απολαύσουμε την ελληνική φιλοξενία” είπε.
Τα θέματα που απασχολούν το συνέδριο δεν είναι μόνο αυτά που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη της γαστρονομίας. Ούτε το πως θα δημιουργήσουν καλύτερα και νοστιμότερα πιάτα.
Πρωτίστως τα θέματα έχουν κοινωνικό προσανατολισμό καθώς έχουν να κάνουν με την βιωσιμότητα της διατροφής, τον μετριασμό της φτώχειας, την καλύτερη κατανάλωση της τροφής, τις υγιεινές επιλογές και άλλα παρόμοια. Ήδη η Παγκόσμια Ομοσπονδία αναπτύσσει διάφορα προγράμματα σε όλο τον κόσμο για την επίτευξη τέτοιων στόχων.
Για το λόγο αυτό μήνυμα στο συνέδριο αποστέλλει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καθώς ιδιαίτερα τώρα με την προσφυγική κρίση και την αύξηση της φτώχειας, οι τοπικές ενώσεις Αρχιμαγείρων παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των προσφύγων. Φωτεινό παράδειγμα η Ένωση Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, καθώς το έδειξε αυτό στους καταυλισμούς της Ειδομένης όταν τα μέλη της μαγείρευαν καθημερινά για τους πρόσφυγες, κάτι που δεν άφησε ασχολίαστο ο πρόεδρος της Παγκόσμιος Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων.
Φυσικά όπως αναφέραμε σε άλλη ανάρτηση το συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την προβολή της τοπικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων.
Ο κ. Παπάς αναφέρθηκε στον πλούτο της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής και η κα Πατουλίδου στα τουριστικά πλεονεκτήματα της πόλης.
Η Δέσποινα Αμαραντίδου της Artion που έχει την διοργανωτική ευθύνη του συνεδρίου, δήλωσε πως είναι ευκαιρία για να αναδείξουμε την γαστρονομία μας, τον πολιτισμό και την διατροφική μας κουλτούρα και να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας.
Σήμερα που φτάνει ο κύριος όγκος αυτών που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο, στο αεροδρόμιο τους υποδέχεται η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης με ρακοκάζανα και κρητικούς μεζέδες προκειμένου να πάρουν μια πρώτη γεύση από ελληνική φιλοξενία και διατροφή.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments