Όλο και περισσότερους ψηφιακούς νομάδες προσελκύει η Ελλάδα, ωστόσο έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει προκειμένου να γίνει ένας δημοφιλής προορισμός για τους «παγκόσμιους πολίτες». Αυτό ήταν μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων του 1ου Digital Mobilities Conference: Nomads & Remote Workers που διοργάνωσε διαδικτυακά, το διήμερο 8 & 9 Νοεμβρίου 2021, το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων.
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Ραφαήλ Κουδούνης, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Νομάδων, εξήγησε πώς ξεκίνησαν οι digital nomads και πώς αυξήθηκαν λόγω της δυνατότητας για απομακρυσμένη εργασία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 1 δισεκατομμύριο ψηφιακούς νομάδες έως το 2035. Ο κ. Κουδούνης τόνισε ότι μια καμπάνια προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων, χωρίς να διαθέτουμε ως χώρα τις απαραίτητες υποδομές, δεν είναι αρκετή. Ένα ενδιαφέρον σημείο στο οποίο αναφέρθηκε είναι μια πρόσφατη έρευνα της HSBC η οποία κατατάσσει την Ελλάδα ως νούμερο 1 προορισμό digital nomads σε ό,τι αφορά το well being.
Ο Μάνος Τεχνίτης, επικεφαλής έρευνας του Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Νομάδων, τόνισε ότι οι ψηφιακοί νομάδες αποτελούν την αρχή της νέας πραγματικότητας στην οποία ζούμε. Περιγράφοντας το προφίλ των ψηφιακών νομάδων, αυτοί είναι σε ίδιο ποσοστό άνδρες και γυναίκες, συνήθως είναι από 20 έως 45 ετών, ασχολούνται με τεχνολογικά επαγγέλματα ή επαγγέλματα στα οποία μπορούν να εργάζονται από απόσταση, αρκετοί είναι υψηλής εξειδίκευσης, χρησιμοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους και για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και είναι υψηλά αμειβόμενοι – κατά μέσο όρο το μηνιαίο εισόδημά τους είναι 3.000 – 5.000 ευρώ.
Ανέλυσε τα επίπεδα των υπηρεσιών και υποδομών που αναζητούν οι digital nomads από έναν προορισμό: κόστος ζωής, χώροι εργασίας, κινητικότητα και μεταφορές, πράγματα να κάνουν, ασφάλεια, περιβάλλον, συνδεσιμότητα και κοινότητα ψηφιακών νομάδων.

Πλέον υπάρχει και το πλαίσιο…

Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε το νομοθετικό πλαίσιο που δίνει κίνητρα στους ανθρώπους θέλουν να μεταφέρουν την έδρα των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και ρυθμίζει τους όρους και προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Εξωτερικές Υποθέσεις, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, είπε ότι η Digital Nomads Visa της Ελλάδας βάσει της «Πολιτικής Blue Carpet» του υπουργείου παρέχει «εύκολο, λειτουργικό, προσβάσιμο και ασφαλές πλαίσιο για την Ελλάδα για να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες». Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, η Ελλάδα κερδίζει τους απομακρυσμένους εργαζόμενους λόγω «της καλής ποιότητας ζωής που προσφέρει, του εξαιρετικού καιρού, του φθηνού κόστους ζωής, των αυξημένων δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της, της διοικητικής επάρκειας του κρατικού μηχανισμού, αλλά και του ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου που έχει δημιουργηθεί ειδικά για αυτούς τους εργαζόμενους».
Εξειδικεύοντας τον νόμο, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης εξήγησε το νέο νομοθετικό πλαίσιο καθώς τις ευκαιρίες που δημιουργεί για την προσέλκυση digital nomads / remote workers. Σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαπίστωσε πολύ γρήγορα τη νέα αυτή αγορά έτσι ώστε να νομοθετήσει σε χρόνο που πολλές άλλες χώρες αντίστοιχες με εμάς δεν έχουν κατορθώσει να πράξουν».

Οι δράσεις των ελληνικών προορισμών…

Στην Ελλάδα υπάρχουν προορισμοί που ήδη έχουν στρέψει το βλέμμα τους σε αυτή την ομάδα επισκεπτών και έχουν ξεκινήσει τις απαιτούμενες δράσεις. Ο Ευάγγελος Βλάχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, ο Θανάσης Βασιλόπουλος Δήμαρχος Καλαμάτας, ο Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννιτών παρουσίασαν τις μέχρι τώρα αλλά και τις μελλοντικές δράσεις τους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών για digital nomads στις πόλεις τους. Αντίστοιχα, ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Αντώνης Καμπουράκης, Δήμαρχος Ρόδου και ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκαν στις δράσεις των περιοχών τους ενώ ανάλογες παρουσιάσεις έκαναν ο Κώστας Ταρασλιάς, Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων Ρόδου, ο Μανώλης Τζουβελέκας από το Work from Crete και ο Jerome Bajou από το Work from Naxos.
Ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν επιτυχημένες πρακτικές που έχουν ακολουθήσει διάφοροι προορισμοί στον κόσμο, προκειμένου να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να προτιμώνται από τους digital nomads / remote workers. Ο Olumide Gbenro, Digital Nomad Community Builder και ο Antony Minkowski, Founder of Remote Camp εξήγησαν τι πρέπει να κάνει ένας προορισμός προκειμένου να γίνει ελκυστικός για ψηφιακούς νομάδες.
Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες…
Οι digital nomads δημιουργούν μια νέα «κοινότητα» στην τοπική κοινωνία, με ιδιαίτερες ανάγκες, τις οποίες καλείται να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας. Τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούν οι ψηφιακοί νομάδες παρουσίασαν επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, όπως co-working areas, co-living spaces, διαχείριση ακινήτων, κ.λπ.
O Νάσος Γαβαλάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Διαχείρισης Καταλυμάτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (STAMA), ο Haz Memon, ιδρυτής του co-living space Greek Escape στην Κρήτη και ο Βασίλης Καραχάλιος, ιδιοκτήτης του αρχιτεκτονικού γραφείου Ithmos Architecture συζήτησαν τα είδη καταλυμάτων που επιλέγουν για τη διαμονή τους οι digital nomads αλλά και τι υποδομές και υπηρεσίες θα πρέπει αυτά να προσφέρουν.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments