Συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης των πρόσθετων δράσεων του έργου CHRISTA για τον βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό, διοργάνωσε διαδικτυακά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή φορέων και επιχειρήσεων από τον χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας.
Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος (φώτο).
Ο κ. Θάνος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε αρχικά στις δράσεις του έργου CHRISTA που υλοποιήθηκαν με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια, και στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCOπου προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία και την αειφόρο αστική ανάπτυξη, και στο οποίο συμμετέχει η Θεσσαλονίκη.
Τα οφέλη από τη συμμετοχή είναι σημαντικά για την πόλη που επιλέγεται από την UNESCO και η συγκεκριμένη διάκριση έχει προστεθεί στη δυναμική της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει όλα τα εχέγγυα για να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί ως τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός, σε συνδυασμό με τα 15 μνημεία UNESCO που διαθέτει.
«Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε δίκτυα, να υποβάλλουμε προτάσεις που ευνοούν τον πολιτιστικό τουρισμό», υπογράμμισε ο κ. Θάνος, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Interreg Europe και τα προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg, τα οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά έρχονται να συμβάλλουν προσθετικά στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου”, ένα σημαντικό ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό έργο της Περιφέρειας, το οποίο συμβάλλει στην παγκόσμια αναγνώριση, την αύξηση επισκεπτών, ευνοεί την επιχειρηματικότητα, την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων και τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας, βελτιώνει το περιβάλλον και συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος, ο κ. Θάνος τόνισε: “Χρειαζόμαστε την αγορά μαζί μας, χρειαζόμαστε ανθρώπους που διαμορφώνουν το πολιτιστικό προϊόν, έτσι ώστε να προσαρμόσουμε τα δεδομένα για το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, να αναπροσαρμόσουμε την λογική και να συνδιαμορφώσουμε τα εργαλεία”.
Οι φορείς και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της βιωσιμότητας του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναδεικνύοντας την ευαισθησία και τη δέσμευσή τους για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Το έργο “CHRISTA Culture and Heritage for Responsible, Innovative and Sustainable Tourism Actions / Πολιτισμός και κληρονομιά για υπεύθυνες, καινοτόμες και βιώσιμες τουριστικές δράσεις” χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020 και έχει ως στόχο την τόνωση του πολιτιστικού τουρισμού. Με οκτώ εταίρους από οκτώ διαφορετικές χώρες, το έργο επιδιώκει να επηρεάσει και να βελτιώσει τις πολιτικές αναφορικά με τον πολιτιστικό τουρισμό στις περιοχές προορισμού. Το έργο CHRISTA προωθεί την τεχνογνωσία σχετικά με την προστασία και διατήρηση των στοιχείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη και την προώθηση καινοτόμων, βιώσιμων και υπεύθυνων στρατηγικών τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων της άυλης και βιομηχανικής κληρονομιάς.

Σημειώνεται ότι στις πρόσθετες δράσεις του έργου CHRISTA συμμετέχουν φορείς από οκτώ χώρες: European Cultural Tourism Network (ECTN, Advisory Partner, Βέλγιο), Pafos Regional Board of Tourism (Κύπρος, Επικεφαλής Εταίρος), Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ) για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Ελλάδα), Granada County Council (Ισπανία), Vidzeme Tourism Association (Λετονία), Sibiu County Tourism Association (Ρουμανία), Burgas Municipality (Βουλγαρία), Ave Intermunicipal Community (Πορτογαλία).

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments