Την ευκαιρία να περιηγηθούμε εικονικά στο ξακουστό γεφύρι της Κόνιτσας, να απολαύσουμε μια επαυξημένη εμπειρία στα μοναδικά αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου μέσω του κινητού μας τηλεφώνου και του tablet μας ή να ζήσουμε μια διαδραστική εμπειρία στο Μουσείο Τυπογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως… άλλοι μικροί Γουτεμβέργιοι, επιχειρεί να μας προσφέρει το έργο «SMART TOUR – Ευφυής τουρισμός στις πολιτιστικές διαδρομές», που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020, Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας, Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας IPA II «Ελλάδα – Αλβανία».
Πρόκειται ουσιαστικά, για μια ολιστική ταξιδιωτική εμπειρία στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Αλβανίας, μια περιοχή πλούσια σε πολιτιστική κληρονομιά, ιστορία, φυσική ομορφιά, μνημεία και ανεκμετάλλευτη κοινωνική αυθεντικότητα.
Στο πλαίσιο του έργου, με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σταύρο Δ. Νικολόπουλο, διοργανώνεται Ημερίδα, την προσεχή Τρίτη 28 Μαρτίου και ώρα 9:30–13:30 στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στα Ιωάννινα..
Στόχος της Ημερίδας είναι η πληροφόρηση του κοινού για το έργο και η καλύτερη αξιοποίησή των αποτελεσμάτων του, με σκοπό την τουριστική ανάδειξη της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, θα γίνει παρουσίαση του έργου SMART TOUR και της ομώνυμης πλατφόρμας, των νέων τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος, καθώς και των πιλοτικών εφαρμογών του.

Το έργο SMART TOUR θα δημιουργήσει μια μοναδική πλατφόρμα που θα υποστηρίζει τη ζήτηση για «αξέχαστες εμπειρίες», ενεργώντας ως κινητήριος παράγοντας για το βιωματικό τουρισμό και για την εμβύθιση των τουριστών στην τοπική κληρονομιά.
Ουσιαστικά, θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό πιλοτικό εργαλείο για την υποστήριξη της ιδέας του τουρισμού της εμπειρίας.
Η πλατφόρμα SMART TOUR συνδυάζει το Immersive Reality με εργαλεία cloud, τεχνολογίες διαχείρισης περιεχομένου, ανοιχτά πρότυπα και πρόσβαση. Η τεχνολογία εμβύθισης που βασίζεται σε cloud θα συνδυαστεί με δράσεις δημιουργίας δεξιοτήτων, δημιουργικούς φορείς και δικτύωση ενδιαφερομένων, καθώς και βιωματικές μεθοδολογίες και στρατηγικές διαχείρισης προορισμού. Η πλατφόρμα θα προσφερθεί στους διαχειριστές πολιτιστικών διαδρομών ως μια εργαλειοθήκη μέσω της υποδομής cloud των δημόσιων ακαδημαϊκών δικτύων και δικτύων τεχνολογικών υποδομών και έρευνας της Ελλάδας (ΕΔΥΤΕ) και της Αλβανίας (RASH).

Η καινοτόμος ιδέα του SMART TOUR θα επιδειχθεί σε τρεις πιλότους της μοναδικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής:

1) «UNESCO Roots Experiential Identity» εστιάζοντας στην μοναδική πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των περιοχών των διασυνοριακών περιοχών,
2) «Επαυξημένη ταξιδιωτική εμπειρία μέσω διαδρομών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» με επίκεντρο τις αρχαίες πόλεις και τα θέατρα, και
3) «Μουσεία στην εποχή της εμπειρίας» με επίκεντρο το Μουσείο Τυπογραφίας Ιωαννίνων και τα Μουσεία Αργυρόκαστρου/Μπεράτ.
Το έργο θα διαδώσει τον «Βιωματικό Τουρισμό» στην διασυνοριακή περιοχή και θα αναδείξει τις νέες δυνατότητες της αγοράς μέσω της δημιουργίας ενός «Διασυνοριακού Δικτύου Δημιουργικών Εμπειρογνωμόνων», περιλαμβάνοντας τη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω της διοργάνωσης του Τελικού Επιστημονικού Συνεδρίου στα Ιωάννινα με τίτλο «Η τεχνολογία ως κινητήριος δύναμη για βελτιωμένες πολιτιστικές εμπειρίες».

Εταίροι του έργου είναι:
• LP (Επικεφαλής) Πανεπιστήμιο Ιωάννινων – Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Ελλάδα.
PP2 (Εταίρος) Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET) φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ελλάδα.
• PP3 (Εταίρος) RASH – Αλβανικό Ακαδημαϊκό Δίκτυο, Ανεξάρτητος Φορέας της Ένωσης των Αλβανικών Κρατικών Πανεπιστημίων, Αλβανία.
• PP4 (Εταίρος), Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Μπαρλέτι, ΜΚΟ, Αλβανία.
Το έργο SMART TOUR θα δημιουργήσει βασικές υποδομές διαχείρισης και αυτοματοποιημένης προβολής περιεχομένου 3D και ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό πιλοτικό εργαλείο για την υποστήριξη της ιδέας του τουρισμού της εμπειρίας.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας:

09.00-09.30 Εγγραφή συμμετεχόντων
09.30-09.45 Παρουσίαση του έργου SMART TOUR – Ευφυής τουρισμός στις πολιτιστικές διαδρομές. Καθηγητής Σταύρος Δ. Νικολόπουλος, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και πληροφορικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
09.45-10.00 Νέες τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του Πολιτιστικού και Τουριστικού Αποθέματος. Αλκιβιάδης Πούλης, Μηχανικός Λογισμικού, Επιστημονικός Συνεργάτης
10.00-10.15 Η πλατφόρμα SMART TOUR και οι πιλοτικές εφαρμογές στην περιοχή της Ηπείρου. Δρ. Ιωσήφ Πολενάκης και Κατερίνα – Μαρία Κοντούλη, Επιστημονικοί Συνεργάτες
10.15-11.00 Παρουσίαση Πιλοτικών Εφαρμογών:
o «Εικονική περιήγηση στο γεφύρι της Κόνιτσας», νέες τεχνολογίες για την προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομίας της Ηπείρου.
o «Επαυξημένη Εμπειρία στα Αρχαιολογικά και Πολιτιστικά Μνημεία της Ηπείρου» με χρήση κινητών συσκευών.
o «Ο Μικρός Γουτεμβέργιος», επαυξημένη διαδραστική εμπειρία στο Μουσείο Τυπογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
11.00-11.15 Συμπεράσματα – Συζήτηση
11.15-13.00 Επίδειξη – Εκπαίδευση εφαρμογών SMART TOUR.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments