Η τουριστική ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 4 της 81ης ΔΕΘ, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδιαιτέρα για όσους δραστηριοποιούνται τουριστικά στη συγκεκριμένη αγορά. Και αυτό γιατί ακούστηκαν σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με το τουριστικό περιβάλλον στην Τουρκία μετά τα γνωστά γεγονότα, και τις τουριστικές σχέσεις των δυο χωρών.
Την ημερίδα άνοιξε ο πρόξενος της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλμάν Οκάν ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα και στον τουριστικό τομέα. Όπως είπε “στην φετινή Έκθεση της Θεσσαλονίκης δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στον τουρισμό καθώς είναι σημαντικό για τις σχέσεις των δύο χωρών” και συνέχισε, “στις 15 Ιουλίου στη χώρα μας έγινε ένα πραξικόπημα. Με την παρουσία μας εδώ θέλουμε να δείξουμε πως αυτές οι κακές στιγμές ξεπεράστηκαν και όλα πλέον είναι υπό έλεγχο”
Στη συνέχεια ο κ. Οκάν, ευχαρίστησε με τα πιο θερμά λόγια τον πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο, καθώς εκείνες τις δύσκολες μέρες του πραξικοπήματος, ο Οργανισμός ανακοίνωσε πως όσοι Τούρκοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και είχαν πρόβλημα να επιστρέψουν στην Τουρκία εκείνες τις μέρες, θα μπορούσαν να μείνουν δωρεάν στα ξενοδοχεία, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση”. “Ο Οργανισμός Τουρισμού” είπε ο κ. Πρόξενος “έδειξε πως κάποια πράγματα έχουν μεγαλύτερη αξία από τα χρήματα”
Ο κ. Τάσιος απαντώντας στον Πρόξενο είπε πως τρεις χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες ήταν εκείνη την περίοδο στη Χαλκιδική. “Κάποιοι πράγματι χρειάστηκαν βοήθεια. Ήταν η στιγμή να δείξουμε το μεγαλείο της ελληνικής φιλοξενίας”.
Επίσης ο κ.Τάσιος είπε πως η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική αγορά για τη Χαλκιδική, για αυτό θα δώσει το παρόν σε τουριστικές εκθέσεις της Τουρκίας (Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη), με στόχο περισσότερες αφίξεις την επόμενη χρονιά.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης Βύρων Θεολόγης ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόξενο καθώς όπως είπε “ήταν σύμμαχος μας στο να λύσουμε ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τα ελληνικά τουριστικά γραφεία. Έχει να κάνει με τις απευθείας κρατήσεις στα ξενοδοχεία, και όχι μέσω τουριστικού γραφείου όπως είναι το σωστό, που πραγματοποιούν οι Τούρκοι τουριστικοί Πράκτορες που οργανώνουν εκδρομές στην Ελλάδα”. “Θέλουμε να γίνει η αλλαγή στη νομιμότητα σιγά σιγά” είπε απευθυνόμενος στους Έλληνες ξενοδόχους “μέχρι να φτάσουμε στην πλήρη εξομάλυνση. Ζητούμε την κατανόηση σας με στόχο το κοινό όφελος” είπε ο κ. Θεολόγης.
Ο Διευθυντής των Τουρκικών Αερογραμμών στη Θεσσαλονίκη Ουτκού Γιαζάν, αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά στοιχεία που σκιαγραφούν την επίσης εντυπωσιακή πορεία της εταιρείας. “Ξεκινήσαμε πριν πέντε χρόνια με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη και φτάσαμε στις 14” είπε ο κ. Γιαζάν. “Οι 30 χιλιάδες επιβάτες το χρόνο έγιναν 160 χιλιάδες. Τα αεροπλάνα μας δεν μεταφέρουν μόνο επιβάτες και εμπορεύματα. Αποτελούν τη γέφυρα που μταφέρει ιδέες, σκέψεις και φιλίες, ανάμεσα στους δύο λαούς. Όλα αυτά τα χρόνια ταξιδέψαμε σε πολλά μέρη του κόσμου για να προβάλουμε τη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό. Τώρα βλέπουμε όλο και πιο πολλούς ξένους τουρίστες στην πόλη. Ευχαριστώ όλους όσους μας βοήθησαν σ΄αυτό το δύσκολο έργο”.
Όπως είπε ο κ. Γιαζάν το 2023 η εταιρεία θα έχει πάνω από 500 αεροσκάφη από 339 που είναι σήμερα, θα μεταφέρει 120 εκ. επιβάτες, σε πάνω από 350 προορισμούς και θα πραγματοποιεί τζίρο πάνω από 300 δις δολάρια.
Τέλος ο κ.Γιαζάν είπε πως “παρά τα όποια γεγονότα στην Τουρκία, η ζωή συνεχίζεται κανονικά” και μάλιστα αναφέρθηκε σε μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα όπως η συναυλία του Έλτον Τζον, οι παραστάσεις του Cirque du Soleil, μεγάλα τουρνουά γκολφ κλπ. “Τίποτε από αυτά δεν ακυρώθηκε. Όλα πραγματοποιούνται κανονικά” είπε ο κ.Γιαζάν..
Η τουριστική ακόλουθος της Τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα Ασλί Γκουντογκντού, αναφέρθηκε στα στοιχεία που αφορούν στον εισερχόμενο τουρισμό στην Τουρκία. Σύμφωνα με αυτά, το 2015 η Τουρκία είχε 36,2 εκατ. τουρίστες, που έφτασαν τα 40 εκατ. μαζί με τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό και επισκέφτηκαν τη χώρα. Το 1980 οι ξένοι τουρίστες στην Τουρκία ήταν μόλις 1.2 εκατ. Η πρόοδος είναι τεράστια. Τα έσοδα ξεπέρασαν τα 31.5 δισ.
Η Γερμανία είναι η χώρα από την οποία η Τουρκία αντλεί τους περισσότερους τουρίστες, περίπου 5,5 εκατομμύρια το χρόνο. Η Ρωσία έδωσε εκείνη τη χρονιά 3.6 εκατ. τουρίστες, η Βρετανία 2.5 εκατ. η Βουλγαρία 1.8 εκατ. η Ολλανδία 1.2 εκατ. και οι ΗΠΑ 785 χιλιάδες. Η Ελλάδα ήταν στην 11η θέση με 755 χιλιάδες Έλληνες να επισκέπτονται για τουριστικούς λόγους την Τουρκία. Φανταστείτε να μην είχαμε την κρίση.
Η κα Γκουντογκντού, κάλεσε τους τουριστικούς πράκτορες της Ελλάδας που οργανώνουν εκδρομές στην Τουρκία, να κάνουν προτάσεις στο τμήμα τουρισμού της Τούρκικής Πρεσβείας για να έχουν βοήθεια που θα βελτιώσει το έργο τους και να αναφέρουν όλα τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν, προκειμένου να εξεταστούν οι λύσεις τους. “Η Τουρκία είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει μέχρι και το 50% των εξόδων διαφήμισης στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης” είπε η κα Γκουντογκντού.
Τέλος είπε πως οι δυο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν τουριστικά, για να φτάσουν από κοινού σε μακρινούς προορισμούς, δηλαδή να προσελκύσουν τουρίστες από μακρινές χωρείς.
Ο τουριστικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης, που είναι και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, πρότεινε την οργάνωση ενός φόρουμ κατά τη διάρκεια της Philoxenia για να συζητηθούν θέματα που καίνε τον τουρισμό των δυο χωρών. Ο ίδιος είπε πως “θα πρέπει να ανανεωθούν τα εκδρομικά προγράμματα των τουρκικών πρακτορείων προς τη χώρα μας καθώς έτσι όπως είναι τώρα δεν έχουν ενδιαφέρον και φθίνουν σε προσέλκυση τουριστών.”
Επίσης είπε πως αν η ελληνική πλευρά θέλει να αυξήσει τους τουρίστες από την Τουρκία θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τρία ζητήματα. Το θέμα της έκδοσης βίζας, την βελτίωση της κατάστασης των Οθωμανικών μνημείων της Θεσσαλονίκης και την βελτίωση της κατάστασης των μεθοριακών σταθμών που τώρα είναι σε κακό χάλι.
Τέλος χαιρετισμό στην ημερίδα έκανε ο διευθυντής του ξενοδοχείου Mediterranean Palace Γιάννης Ασλάνης, χορηγός της εκδήλωσης, ο οποίος είπε πως “η Τουρκική αγορά έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη, και θα πρέπει όλοι από κοινού να δουλέψουμε για να μην χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία”.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments