Γράφει η Μαίρη Α. Γρηγοριάδου

Η ελληνική αγορά συνεδρίων και εκδηλώσεων μετράει τις πληγές της από την πανδημία. Τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο για να αποτυπώσει τις συνέπειες της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στον κλάδο, παρουσιάστηκαν στο Open WebForum που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 1η Οκτωβρίου. Το Forum διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (ACVB) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (TCB).
Το 2019 η Ελλάδα βρέθηκε στη 13η θέση στην Ευρώπη και την 21η παγκοσμίως, μια πετυχημένη πορεία που δυστυχώς διακόπηκε από την πανδημία. Σύμφωνα με την έρευνα, για το 2020, η μείωση του τζίρου ξεπέρασε το 75% ενώ η μείωση του αριθμού των επισκεπτών/συνέδρων από το εξωτερικό το 90%. Ως προς τον αριθμό των εκδηλώσεων, 75 εταιρείες δήλωσαν ότι έχασαν τουλάχιστον 1.740 εκδηλώσεις.
Η πλειοψηφία αφορά στην Αθήνα (85%) και ακολουθεί η υπόλοιπη χώρα (64%) και η Θεσσαλονίκη (45%). Το 50% των εκδηλώσεων μετατέθηκε για το τέλος του χρόνου και το υπόλοιπο κυρίως για το 2021. Περισσότερες από το 60% των εταιρειών που πήραν μέρος στην έρευνα έχουν μετατρέψει μέρος των διοργανώσεων σε ψηφιακές ενώ το 62% προτίθεται να προβεί σε μείωση προσωπικού.
Σε 67 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η ζημία -μέχρι εκείνη τη στιγμή- για τις 43 από τις 122 εταιρείες που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο. Πάνω από το 50% των εταιρειών επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη σχετική εκπαίδευση των μελών τους, καθώς πιστεύουν ότι η ψηφιακή μορφή των διοργανώσεων θα συνεχίσει να υφίσταται.
Μπροστά στη νέα πραγματικότητα, οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των μελών, τον επανασχεδιασμό των στρατηγικών και την εκπαίδευση του εργασιακού δυναμικού στις νέες τεχνολογίες, που όπως φαίνεται θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στον συγκεκριμένο κλάδο.
Συντονίστρια του Forum ήταν η Ζένια Κερασίδου, Δ/ντρια Πωλήσεων & Συνεδρίων, Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.
Εναρκτήριες ομιλίες πραγματοποίησαν οι: Ρένα Τόλη, Πρόεδρος, HAPCO, Μελίνα Δασκαλάκη, Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος, Εταιρεία Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και ο Πρόδρομος Μοναστηρίδης, Αντιπρόεδρος, Thessaloniki Convention Bureau (TCB) ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ori Lahav, πρόεδρος της IAPCO και Vice-President, της Kenes International.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας έκαναν η ‘Εφη Κουδελή, Director, This is Athens-Convention & Visitors Bureau και η Ελένη Σωτηρίου, Managing Director, Thessaloniki Convention Bureau και τον σχετικό σχολιασμό οι: Τόνια Αλεξάνδρου, Μέλος ΔΣ HAPCO, Managing Director CONVIN και η Σίσσυ Λυγνού, Γενική Γραμματέας HAPCO, CEO AFEA Travel & Congress Services.
Τέλος, τη δική της τοποθέτηση στο Forum ανέπτυξε η Βίκυ Λοΐζου, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments