Γράφει και φωτογραφίζει η Εύα Τσαουσίδου
Το 2009 στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και στέφθηκε με επιτυχία. Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να συνεχιστεί η καρποφόρα αυτή προσπάθεια στο Δήμο Πιερίας και να λάβει όχι μόνο συγχαρητήρια, αλλά και διθυραμβικά σχόλια για την οργάνωση και τη διεξαγωγή του. Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος σε συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης και την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας συνεργάστηκαν αρμονικά, για να συμβάλλουν στην επιτυχή πραγματοποίησή του. Το παρόν έδωσαν Μητροπολίτες και επίσκοποι από όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, καθώς και από το εξωτερικό, Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία και Ρωσία, μέλη του Συνοδικού Γραφείου, πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού και τουριστικού κλάδου, δημοσιογράφοι.
΄Ηταν ένα συνέδριο πολυπρισματικό, ασχολήθηκε με τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό, την προβολή της χριστιανικής κληρονομιάς των εκκλησιών και μοναστηριών, την οικονομική ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, τη σημαντική συμβολή των τεχνολογικών μέσων ακόμη και του κινηματογράφου στην εξάπλωσή του. Το άκουσμα ενός τέτοιου συνεδρίου σε προκαταβάλει για τις στοχευμένες τοποθετήσεις του, όμως το αληθινό περιεχόμενο του σε εκπλήσσει θετικά προκαλώντας σε να απομυζήσεις κάθε πληροφορία μιας προοδευμένης πλέον στάσης της Εκκλησίας. Ήταν έκδηλη η εξωστρέφεια Μητροπόλεων και Μοναστηριών προς προβολή των προσκυνημάτων τους με βασική παράμετρο τον σεβασμό και τη μη εμπορευματοποίση των θησαυρών τους.
Η πλημμυρίδα των ταξιδιωτών που αναζητούν μία πολιτιστική και θρησκευτική χροιά τόσο εγχώρια όσο και από το εξωτερικό πολλαπλασιάζεται χρόνο με τον χρόνο. Ο θεματικός τουρισμός είναι μία νέα τάση που προκαλεί την εξέλιξη στον εκάστωτε κλάδο. Η νησιωτική Ελλάδα και όχι μόνο, είναι ιδανικό παράδειγμα συνδυαστικού τουρισμού καλύπτοντας τόσο την απόλαυση ενός τόπου όσο και την πνευματική τέρψη. Αυτό προυποθέτει βέβαια 2 παράγοντες, να υπάρξει συντονισμένη συνεργασία Μητροπόλεων, Μονών και Αυτοδιοίκησης,καθώς και να διευρυνθεί το δίκτυο ενημέρωσης. Κάθε Ναός ή Μονή που επιλέγει να δεχτεί πιστούς οφείλει να έρθει σε επαφή με την εκάστοτε Μητρόπολη και το Συνοδικό Γραφείο για να οργανώσει τη ολοκληρωμένη και ορθή προβολή των προσκυνημάτων της. Στον τομέα της ενημέρωσης η λέξη κλειδί είναι ‘διαδραστικότητα’. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα καλύτερο δίκτυο πληροφόρησης για τα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα κάθε τόπου κάτι το οποίο απαιτεί άριστη γνώση και αγάπη για τον τόπο. Η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, όπως διαμορφωμένους ιστότοπους, εφαρμογές και πλοηγούς είναι αποδεδειγμένα το μέλλον του τουρισμού. Στην υπηρεσία του βρίσκεται και ο χώρος του θεάματος, διότι μέρη και μνημεία που προβάλλονται από τον κινηματογράφο, τείνουν να γίνουν ισχυρός πόλος έλξης για τους τουρίστες.
Αν επιλέγαμε να ορίσουμε τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα καταλήγαμε σε δύο απλά πορίσματα. Πρώτον, για να καλπάσει ο προσκυνηματικός τουρισμός σε αυτή την χώρα με τόσο πρόσφορο έδαφος, θα πρέπει να συνεργαστούν Κράτος – Εκκλησία – Τοπική Αυτοδιοίκηση – Τουριστικοί Παράγοντες. Δεύτερον, ο προσκυνηματικός τουρισμός να ταυτιστεί με το βιωματικό τουρισμό. Δεν υπάρχει καλύτερο μάρκετινγκ από την αφήγηση μία ταξιδιωτικής εμπειρίας!
Το διήμερο αυτό συνέδριο έδωση τροφή για σκέψη σε πολλούς και ελπίζω σχεδιασμό για ενέργειες σε ακόμη περισσότερους. Έπειτα από διαλέξεις 2 ημερών στο Ξενοδοχείο Poseidon Palace παρατέθηκε γεύμα με εκλεκτές σαρακοστιανές γεύσεις και τοπικούς οίνους σε όλους τους σύνεδρους. Από την θεωρία όμως δεν πρέπει να λείπει ποτέ η πράξη, γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στην Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, όπου Ηγούμενος και Μητροπολίτες συμψάλανε με ιδιαίτερη κατάνυξη και όλοι οι επισκέπτες δέχτηκαν την θερμή φιλοξένία της Μονής στην τράπεζα που τους παραταίθηκε. Αυτή πρέπει να είναι η Εκκλησία για το ποίμνιο της, ένα φιλόξενο απάνεμο λιμάνι. Το λιμάνι πάντα θα χρειάζεται καράβια για να μην ερημώσει και τα καράβια πάντα θα επιζητούν ένα μέρος γεμάτο θαλπωρή!
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν:
Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Τουρισμού κ. Τσιάλας, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά, Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας Ματούλα Βελώνη, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Πιερίας-Πέλλας-Ημαθίας Γρηγόριος Βεϊδαμενίδης
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος & Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Αντιπρόεδρος Συνοδικού Γραφείου Προκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λουγκάνσκ κ. Μητροφάνης,εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, Μητροπολίτης Δοβίων Δαυίδ, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Σερβίας, εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Ρουμανίας, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος (διοργανωτής του Συνεδρίου)

 

 

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments