Κείμενο: Βάσω Τζιτζικάκη

Το 1997, στη Βιέννη γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας μία ορχήστρας, όχι από αυτές που έχουμε στο νου μας.. μία ορχήστρα που για μουσικά όργανα να χρησιμοποιεί λαχανικά. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα γκρουπ 13 ατόμων με διαφορετικά backgrounds αλλά ως επί το πλείστον του καλλιτεχνικού χώρου, με μουσικούς, ζωγράφους αλλά και ποιητές. Παίζουν μουσική με μουσικά όργανα που βρίσκουν στον πάγκο του μανάβη τους, αυτοσχέδια που μελετούν πως μπορούν να βγάλουν τον καλύτερο δυνατό ήχο. Καρότα σε ρόλο φλάουτου, κολοκύθες σε ρόλο τρομπέτας, ρύζι σε ρόλο μαράκας και άλλα πολλά αυτοσχέδια αδιευκρίνιστα όργανα που μετρώνται πολλά στον αριθμό τους καθώς μετεξελίσσονται και αναδιαμορφώνονται ανάλογα με την περίσταση.
Η ορχήστρα ξεκίνησε από το 1998 τα κονσέρτα και έχει ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο καθώς δεν λείπουν από τον μουσικό χάρτη της χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Χόνγκ Κόνγκ. To 2011, εμφανίστηκαν και στην χώρα μας και συγκεκριμένα για δύο εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του Φεστιβάλ Δημητρίων.
Πολλές απορίες γεννιούνται όταν πρωτοακούσει κανείς για την συγκεκριμένη ορχήστρα αλλά και για την μουσική της. Οι περισσότεροι, όπως αναφέρουν τα μέλη της ορχήστρας, τους ρωτούν αν είναι vegan/vegetarian αλλά οι ίδιοι απαντούν πως όχι.. Η δεύτερη πιο συχνή ερώτηση είναι εάν είναι ηθικά σωστό ενώ στον κόσμο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα πείνας και φτώχιας και πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά, οι ίδιοι να πετούν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Οι ίδιοι αναφέρουν πως μετά το τέλος των κονσέρτων τους φτιάχνουν σούπες από τα χρησιμοποιημένα λαχανικά και τις κερνάνε στο κοινό, γεγονός λίγο αμφιλεγόμενο.
Όσον αφορά την μουσική τους είναι σίγουρα εντυπωσιακή στην ιδέα ότι δημιουργείται από αυτοσχέδια λαχανικά που λειτουργούν ως μουσικά όργανα και έχει πιο πολύ ηλεκτρονικό στυλ. Φυσικά όμως στην μουσική και γενικά στην τέχνη το γούστο είναι πολύ υποκειμενική υπόθεση.
Όλη την προηγούμενη χρονιά δεν έκαναν κανένα κονσέρτο λόγω της πανδημίας αλλά για το 2021 έχουν ήδη προγραμματισμένα έξι. Τα προγραμματισμένα κονσέρτα πρόκειται να γίνουν στη Γερμανία, την Ιταλία και στην Πορτογαλία. Σίγουρα πάντως η ορχήστρα έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου λόγω της πρωτοτυπίας και της μοναδικότητας της ύπαρξης της.
Για μία πιο ολοκληρωμένη άποψη αναζητείστε τους στο κανάλι τους στο youtube.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments