Κείμενο-Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Η Εθνική Πινακοθήκη, η οποία βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου 50 στην Αθήνα, πολύ κοντά στο ξενοδοχείο Hilton, στεγάζεται σε ένα όμορφο και επιβλητικό κτίριο, προσφάτως ανακαινισμένο με δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Φιλοξενεί περισσότερα από 15.000 έργα ιδιαιτέρως σημαντικά για την εξέλιξη της τέχνης στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα.
Φέτος, που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τον εθνικό ξεσηκωμό του 1821, στην πινακοθήκη έχει δημιουργηθεί μία αίθουσα που φιλοξενεί έργα αφιερωμένα στην επανάσταση, πολύ γνωστών Ελλήνων αλλά και ξένων ζωγράφων. Έργα που είναι γνώριμα σε όλους καθώς τα έχουμε δει και αναλύσει στα σχολικά μας βιβλία, έχουν συμβολικό ρόλο την φετινή χρονιά και «ζωντανεύουν» μπροστά μας με σκοπό την ενίσχυση της μνήμης της ηρωικής Ελλάδας μας.
Ακόμα, για τους ξένους που επισκέπτονται την πινακοθήκη και θέλουν να μάθουν περισσότερα για την πατρίδα μας είναι μία ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία μας και να δουν από κοντά τα έργα τέχνης τόσο εκείνης της περιόδου όσο και του σήμερα. Η αίθουσα περιλαμβάνει πολλά έργα μικρότερα και μεγαλύτερα, όλα τους εξίσου σημαντικά.
Έντεκα έργα εξ αυτών, τα οποία έχουν μεγάλο μέγεθος αλλά και ιδιαίτερη σημασία είναι τα περισσότερα του Έλληνα ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα», «Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη», «Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» και «Η έξοδος του Μεσολογγίου», όλα τους ιδιαίτερα σημαντικά για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Επίσης, παρουσιάζεται το ζωγραφικό ταλέντο του Ν. Γύζη μέσα από το έργο «Μετά την καταστροφή των Ψαρών».
Μεγάλη εντύπωση και θαυμασμό προκαλεί το γεγονός ότι ξένοι ζωγράφοι συγκινήθηκαν και έγινε πηγή έμπνευσης για αυτούς η Ελληνική Επανάσταση. Γι’ αυτό το λόγο στην αίθουσα του 1821 φιλοξενούνται και παρουσιάζονται έργα των Ιβάν Αϊβαζόφσκυ «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη», του Ευγένιου Ντελακρουά «Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα» και του Καρλ Κρατσαιζεν «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης». Φέτος, είναι ευκαιρία να επισκεφθούμε την Εθνική μας Πινακοθήκη και να θαυμάσουμε από κοντά αυτά τα έργα τέχνης και μέσω αυτής να καταλάβουμε πράγματα για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Ακόμη και αν δεν έχετε στενή σχέση με τα εικαστικά θα νιώσετε πως αυτά που θα δείτε είναι κάτι σαν ένα φωτορεπορτάζ της εποχής εκείνης…

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments