Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης κάλεσε χθες Τρίτη σε συνάντηση εργασίας τους φορείς της πόλης που δραστηριοποιούνται στον Τομέα του Τουρισμού, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που άπτονται του πολιτιστικού τουρισμού της πόλης, κοντολογίς πως θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο μουσείο και πως αυτό θα συμβάλει στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των φορέων πλην των τουριστικών πρακτόρων, που για μια ακόμη φορά έλαμψαν δια της απουσίας τους αν και ο ρόλος τους στο συγκεκριμένο θέμα είναι από τους σπουδαιότερους.
Όπως ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία της η διευθυντήρια του Μουσείου Ευαγγελία Στεφανή, “το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό μουσείο της χώρας και το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι το πρώτο στον κόσμο σε συλλογή αρχαίων χρυσών στεφανιών, ενώ έχει εκθέματα μοναδικά στον κόσμο που ο επισκέπτης παρόμοια δεν μπορεί να δει πουθενά αλλού”.
Ωστόσο αν και πρώτο σε επισκεψιμότητα στην Βόρεια Ελλάδα, τα νούμερα επισκεπτών είναι μάλλον απογοητευτικά. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, ένα τόσο σπουδαίο μουσείο θα είχε καθημερινά μεγάλες ουρές ανθρώπων να περιμένουν να μπουν μέσα. Αν και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και πάσης φύσεως καταλύματα της πόλης έχουν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια, οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου ήταν το 2018 περίπου 140 χιλιάδες, εκ των οποίων μόνο το 40% περίπου πλήρωσε εισιτήριο εισόδου, καθώς όλοι οι υπόλοιποι επισκέπτες ήταν κάτω των 18 ετών, ή φοιτητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ή ανήκαν σε μια από τις πολλές κατηγορίες που δικαιούνται δωρεάν είσοδο.
Επίσης στο αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται ένα πωλητήριο αναμνηστικών το οποίο ανήκει στο περιβόητο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) που καθώς λειτουργεί με λάθος τρόπο δεν βγάζει ούτε τα έξοδα του, ενώ το ωραίο αναψυκτήριο παραμένει κλειστό εδώ και χρόνια λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Και αυτό ανήκει στο ΤΑΠ.
Το συμπέρασμα που προέκυψε από την διεξοδική και χρήσιμη συζήτηση που έγινε μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων, είναι ότι η ιστορική μας κληρονομιά έτσι όπως αυτή προβάλλεται μέσα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, είναι το μεγάλο τουριστικό πλεονέκτημα της περιοχής που την διαφοροποιεί από άλλες. Είναι αυτό που διαμορφώνει το αφήγημα της περιοχής και της δίνει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο δεν την διαχειριζόμαστε με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, δηλαδή με όρους και προϋποθέσεις της τουριστικής αγοράς. Οι ειδικοί του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας, δεν προβλέπονται στα οργανογράμματα των μουσείων, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα στελέχη, αρχαιολόγοι στην πλειοψηφία τους, να αυτοσχεδιάζουν φιλότιμα προσπαθώντας να καλύψουν το κενό. Έτσι τα μουσεία δεν μπορούν να προωθήσουν αποτελεσματικά το σημαντικό τους έργο και τις εξαιρετικές δραστηρίοτητες τους. Αποτέλεσμα είναι η χαμηλή επικεψιμότητα και τα πενιχρά έσοδα καθώς αυτά βασίζονται κυρίως στο εισιτήριο και όχι σε παράλληλες δραστηρίοτητες.
Με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τις νοοτροπίες που κυριαρχούν (και το βόλεμα συνδικαλιστών και άλλων θα λέγαμε εμείς) δύσκολα κάτι να αλλάξει ώστε τα μουσεία μας να αυξήσουν επισκεψιμότητα και έσοδα και να πλησιάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης δεν μετέχουν ούτε στις προσπάθειες που κάνει η πόλη για την προσέλκυση τουριστών.
Θέματα όπως ενιαίο εισιτήριο για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, ειδικές εκδηλώσεις εντός των μουσείων για συγκεκριμένες κατηγορίες επισκεπτών κλπ παραμένουν ακόμη ανώφελοι νεωτερισμοί μακριά από τη λογική, την κουλτούρα και την νοοτροπία μας. Κατά τ’ άλλα στην χθεσινή συνάντηση εκφράστηκε η θέληση για συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ των φορέων, φυσικά μέχρι εκεί που επιτρέπει το πλαίσιο λειτουργίας των κρατικών μουσείων, που είναι τόσο παλιό και αναχρονιστικό, ίσως περισσότερο και από τα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου.
Μεταξύ άλλων στην χθεσινή συνάντηση παραβρεθήκαν ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο αντιδήμαρχος τουρισμού Σπύρος Πέγκας, ο διευθυντής της περιφερειακής υπηρεσίας του Υπουργείου Τουρισμού Δημήτρης Γκουγκούλης, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Σωκράτης Κίρτσιος, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη, η διευθύντρια της υπό σύσταση σχολής ξεναγών Περσεφόνη Τρίχα, η διευθύντρια του TCB Ελένη Σωτηρίου, η υπεύθυνη επικοινωνίας των Οίνων Βορείου Ελλάδος Αλεξάνδρα Ανθίδου, το στέλεχος του Οργανισμού Τουρισμού, Μαρία Πουλουκτσή και οι εκπρόσωποι του συνδέσμου ξεναγών Ελένη Μαουσίδου-Βοζίκα και Μάριος Πιέτσικ.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments