Έκθεση : “Η ρωσική παράδοση και κουλτούρα μέσα από αντικείμενα παλιννοστούντων Ελλήνων προσφύγων από τη Ρωσία”.
Κείμενο – φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Την πολύ ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση με τίτλο : “Η ρωσική παράδοση και κουλτούρα μέσα από αντικείμενα παλιννοστούντων Ελλήνων προσφύγων από τη Ρωσία”, παρουσιάζει μέχρι και τις 28 Δεκεμβρίου το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.
Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο της σύμπραξης των τριών Μουσείων της πόλης με αφορμή τον εορτασμό του «Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016» και συγκεντρώνει αντικείμενα καθημερινής χρήσης, προϊόντα παραδοσιακών ρωσικών τεχνικών καθώς και άλλα που αντανακλούν τον ρωσικό πολιτισμό και δίνουν μια εικόνα για το πώς ζούσαν οι Έλληνες εκεί, υιοθετώντας ήθη αλλά και άλλα στοιχεία της ρωσικής πραγματικότητας.
Τα αντικείμενα της έκθεσης ανήκουν σε Έλληνες πρόσφυγες από τη Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ, που τα έφεραν μαζί τους κατά τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα, αλλά και σε ανθρώπους που τα απέκτησαν λόγω της αγάπης τους για τη ρωσική λαϊκή παράδοση και κουλτούρα.
Ξύλινα χοχλομά, σαμοβάρια, κεντήματα, πουπουλένιες μαντίλες, ματριόσκες, αντικείμενα αργυροχοΐας, πορσελάνες γκζελ, μεγάλος αριθμός από πίνακες Ρώσων ζωγράφων κ.ά αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ρωσικής παράδοσης και κουλτούρας. Μαζί εκτίθεται ενδεικτικό αρχειακό υλικό, τεκμήρια της παλαιάς τους ζωής και της προσφυγιάς.
Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (Γ. Γουργιώτη – Πάροδος οδού Φαρσάλων)

Πείτε τη γνώμη σας

avatar