Πέρασαν πάνω από 10 χρόνια από την πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της ιστορικής Μονής Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες και οι προσπάθειες για αποκατάσταση των ζημιών συνεχίζονται.
Θυμίζουμε πως στις 13 Δεκεμβρίου 2010, μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε το αρχονταρίκι, το παλιό εκθετήριο, την τράπεζα, το μαγειρείο, τον ξενώνα και τους αποθηκευτικούς χώρους, του εμβληματικού μοναστηριού των Σερρών ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Μακεδονίας που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, σειρά εργασιών στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, προκειμένου να αποκαταστήσει και τη νότια πτέρυγα του μοναστηριού.
Μετά το πέρας των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων το κτίριο των κελλιών, καθώς και το κτίριο Κουντιάδη θα είναι αποκατεστημένα, ασφαλή και λειτουργικά.
Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιούνται εργασίες αποκάλυψης των υπόγειων και υπόσκαφων χώρων, κτιριακές εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση των φθορών που προκάλεσε η πυρκαγιά, ανακατασκευή όλων των ξύλινων στοιχείων της μονής, κατασκευή νέων χώρων υγιεινής, ηχομόνωση, θερμομόνωση, τοποθέτηση νέων κουφωμάτων, αποκατάσταση των ορόφων και των δαπέδων, εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων, χώροι φιλοξενίας κ.ά.
Επίσης θα αναδειχθεί και θα συντηρηθεί ο ζωγραφικός και ξυλόγλυπτος διάκοσμος των ορόφων των οντάδων, ενώ θα γίνει συλλογή ευρημάτων και στοιχείων κατά την αφαίρεση των διαδοχικών ανώτερων στρωμάτων επιχώσεων, που χρονολογούνται από τους νεότερους και μεταβυζαντινούς χρόνους, έως τα παλαιότερα κατώτερα στρώματα του 14ου και του 13ου αι. Στόχος είναι να διερευνηθεί η αρχική στάθμη θεμελίωσης των υπολειμμάτων των παλαιότερων κτιρίων, με απώτερο στόχο την εξέταση της πρώιμης ιστορίας της Μονής από την εποχή ίδρυσής της τον 13ο αι.
Ο προϋπολογισμός της νέας παρέμβασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments