Κείμενο – φωτογραφίες: Στέλλα Λώτη

Το «μπαλκόνι του Πηλίου», η Μακρινίτσα, ένα από τα πιο δημοφιλή και όμορφα χωριά του Πηλίου, δέχεται επισκέπτες όλο το χρόνο και όχι άδικα αφού μπορεί να γεμίσει το πρόγραμμα του επισκέπτη με πολλές δραστηριότητες. Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν είναι η επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού.
Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής διώροφο κτήριο στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας. Στις συλλογές του φιλοξενεί κειμήλια ανεκτίμητης αξίας και αξιοσημείωτης ποικιλίας από τους ναούς και τα εξωκκλήσια αποκλειστικά της Μακρινίτσας.
Εξέχουσα θέση στο μουσείο κατέχει η μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνας της Παναγίας Οξείας Επισκέψεως δεομένης (διαστ. 1,70 Χ 0,63 μ.). Πρόκειται για ένα εξαίρετο έργο της βυζαντινής γλυπτικής, το οποίο προέρχεται από την ομώνυμη βυζαντινή μονή και χρονολογείται στο 13ο αιώνα.
Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει μεταβυζαντινές εικόνες, αντιπροσωπευτικές των ποικίλων τεχνοτροπικών τάσεων και εκκλησιαστικής ζωγραφικής από τη μεταβυζαντινή και νεότερη περίοδο, ζωγραφικά προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων, τμήματα ξυλόγλυπτων τέμπλων και βημόθυρα. Τη συλλογή συμπληρώνουν μεταξύ άλλων πολύτιμα λειτουργικά σκεύη, αργυρές επενδύσεις εικόνων, Ευαγγέλια, ιερατικά άμφια και λειτουργικά βιβλία, ορισμένα με πλούσια εικονογράφηση.
Από τις 9 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 στους χώρους του μουσείου φιλοξενείται η εξαιρετικού ενδιαφέροντος περιοδική έκθεση «Θεοφίλου Άγιοι». Η έκθεση, σύμφωνα με τους επιμελητές της, εστιάζει στο θρησκευτικό έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (π.1870-1934) και σκοπός είναι να αναδείξει την πιο παραμελημένη αλλά εξίσου σημαντική πτυχή της καλλιτεχνικής παραγωγής του Μυτιληνιού ζωγράφου. Οι θρησκευτικές εικόνες που επιλέχθηκαν και παρουσιάζονται στην έκθεση φέρουν την χαρακτηριστική υπογραφή του ζωγράφου, «έργον Θεοφίλου» και χρονολογούνται μεταξύ των ετών 1889-1923.
Το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας Πηλίου, τελεί υπό την διεύθυνση της Ιεράς Μητρόπολις Δημητριάδος & Αλμυρού.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments