Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Από το 2017 υπάρχει στην Ημαθία ένας ακόμη χώρος πολιτισμού και εκδηλώσεων, για τον οποίο ωστόσο φρόντισαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Πρόκειται για το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, μιας μικρής αρχαίας πόλης της ερατεινής Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου στη μέση περίπου του δρόμου που ένωνε τότε τις Αιγές, την βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων με την Πέλλα.
Πρόκειται για κτίσμα του 2ου αιώνα π.Χ., με 16 σειρές εδωλίων, λαξευμένων στο μαλακό βράχο της πλαγιάς και υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως και τον 4ο αιώνα μ.Χ..
Ανακαλύφθηκε το 1992 και μετά τις ανασκαφές έγινε επισκέψιμο το 2017, ενώ πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Περιβάλλεται από μια κατάφυτη περιοχή ενώ ο θεατής έχει θέα στον κάμπο της Νάουσας.
Παραδίπλα από το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, βρέθηκαν τα απομεινάρια κτιριακού συγκροτήματος που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως εκεί ήταν η σχολή του Αριστοτέλη στην οποία φοίτησε ο Μέγας Αλέξανδρος και τα παιδιά της Μακεδονικής ελίτ, πριν αλλάξουν την μοίρα του τότε γνωστού κόσμου. Μέχρι σήμερα η σχολή του Αριστοτέλη τοποθετείτε στο Νυμφαίο (ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες των νερών), πέντε χιλιόμετρα από το αρχαίο θέατρο.
Μένει να γίνουν ανασκαφές και μελέτες για να μάθουμε αν όντως η σχολή του Αριστοτέλη, το πρώτο πανεπιστήμιο της οικουμένης, ήταν παραδίπλα από το αρχαίο θέατρο το οποίο αποτελούσε προσάρτημα του κτιριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου.

Info…

Το αρχαίο θέατρο της Μίεζας απέχει από τη πόλη της Νάουσας 6,2 χιλιόμετρα.
Σήμερα Σάββατο πραγματοποιείται στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας του Ιωάννη Ανδρόνογλου.
Μια εκδρομή στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας μπορείτε να τη συνδυάσετε με επίσκεψη στο Νυμφαίον όπου επισήμως θεωρείται πως εκεί ήταν η σχολή του Αριστοτέλη και με επίσκεψη στη Νάουσα και τα υπέροχα οινοποιία της περιοχής.

 

no images were found

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments