Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Οθωμανικής περιόδου, το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, έχει μπει σε τροχιά αποκατάστασης, μετά την φωτιά του 2017, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του. Το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 10,5 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.
Το Τέμενος πρόκειται να αποκατασταθεί στα πρότυπα της τελευταίας φάσης του, των αρχών του 20ου αιώνα, με παράλληλη ανάδειξη στοιχείων προηγούμενων φάσεων, ώστε να είναι αναγνώσιμη η δομική ιστορία του μνημείου, όπως και οι επεμβάσεις που έγιναν σε διάφορες χρονικές περιόδους. Επιπλέον, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης- ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 3.428.876 ευρώ, συνεχίζονται τα συνοδά έργα και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.
Το Τέμενος Βαγιαζήτ εγκαινιάστηκε, σύμφωνα με την επιγραφή της εισόδου του, το Μάρτιο του 1420. Κατά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22 Μαρτίου 2017 καταστράφηκε η στέγη του Τεμένους καθιστώντας επιτακτική τη πλήρη αποκατάστασή του και κυρίως την ανακατασκευή του συνόλου της στέγης του.
Παράλληλα “έκαψε” και τις ελπίδες της τοπικής κοινωνίας για την προσέλκυση τουριστών και την δημιουργία τουριστικού εισοδήματος στην πόλη,
Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη επίσκεψη στο Διδυμότειχο του συνεργάτη μας Νικόλα Οικονόμου. Όπως μας είπε ο ίδιος “αν στο Διδυμότειχο είχαν αξιοποιηθεί τα μισά από τα ιστορικά μνημεία και χώροι που υπάρχουν εκεί, τότε θα ήταν η πρώτη πόλη στην Ευρώπη (στην κατηγορία της) σε τουρισμό”.
Ωστόσο η Ελλάδα είναι η χώρα με την μικρότερη αξιοποίηση ιστορικόν χώρων την ώρα που σε άλλες χώρες έχουν αξιοποιήσει τουριστικά ακόμη και τις πέτρες.
Subscribe
0 Comments