Γράφει η Βάσω Τζιτζικάκη

Η Θεσσαλονίκη, γνωρίζουμε ότι έχει μακραίωνη ιστορία, από το 315 π.Χ που την ίδρυσε ο Κάσσανδρος. Το 120 π.Χ και μετά την ίδρυση της Εγνατίας οδού αποτέλεσε την πολυπληθέστερη πόλη του δικτύου με διεθνή ακτινοβολία. Τότε, θεωρούνταν ο σημαντικότερος κόμβος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Μέχρι και σήμερα άλλωστε εξακολουθεί να παίζει μεγάλο ρόλο, κατέχοντας στρατηγική θέση εντός της ελληνικής επικράτειας και χτίζοντας ανάμεσα στους αιώνες τις σχέσεις της με τα γειτονικά κράτη.
Στις μέρες μας αποτελεί τουριστικό κέντρο και πολλές φορές κατέχει το ρόλο του «διαμεσολαβητή» στην τουριστική κίνηση κυρίως κατά τους θερινούς μήνες που μεγάλες ροές τουριστών κατευθύνονται προς την Χαλκιδική. Όμως, πόσοι έχουμε εστιάσει στο γεγονός ότι στην πόλη βρίσκονται 15 μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO;
Τυχαίνει, πολλές φορές να βλέπουμε κάποια από αυτά τα αριστοτεχνικά χτισμένα μνημεία σε καθημερινή βάση, να μένουμε ενδεχομένως πολύ κοντά σε κάποιο από αυτά και να μην γνωρίζουμε ή να μην έχουμε συνειδητοποιήσει την αξία του.
Το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχουν σχεδιάσει τον «Χάρτη Μνημείων της UNESCO» που είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά με σκοπό οι τουρίστες αλλά και οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς να μάθουν την ιστορία της πόλης. Μπορεί κανείς να τον προμηθευτεί από ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία αλλά και από τον Δήμο. Τα μνημεία UNESCO που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη είναι τα Βυζαντινά Τείχη, η Ροτόντα, η Βασιλική της Παναγίας Αχειροποιήτου, ο ναός του Οσίου Δαβίδ(Μονή Λατόμου), η Βασιλική του Αγίου Δημητρίου (και η Κρύπτη), ο ναός της Αγίας Σοφίας, ο ναός της Παναγίας Χαλκέων, ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα, ο ναός των Αγίων Αποστόλων (φώτο), ο ναός του Αγίου Νικολάου Ορφανού, ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, ο ναός του Σωτήρος, η Μονή Βλατάδων, ο ναός του Προφήτη Ηλία και τα Βυζαντινά Λουτρά. Όλα χρονολογούνται από τον 4ο έως και τον 14ο αιώνα μ.Χ και η πολιτιστική τους αξία στην πόλη είναι τεράστια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα με τόσα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments