Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Για την όμορφη Πάτρα, οι μέρες αυτές είναι πολύ δύσκολες. Όχι μόνο λόγω της πανδημίας και των τραγικών συνεπειών της, αλλά και γιατί η πόλη έμεινε για δεύτερη χρονιά χωρίς το καρναβάλι της. Μπορεί για όλους εμάς τους εκτός Πάτρας το καρναβάλι να είναι μόνο λίγες μέρες χαράς και ξέφρενης διασκέδασης, ωστόσο για τους πατρινούς είναι πολλά περισσότερα. Είναι η ταυτότητα της πόλης που την έχει κάνει γνωστή εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι αυτό που τους κάνει περήφανους.
Μέσα από το καρναβάλι, που τους πατρινούς απασχολεί όχι μόνο αυτή την εποχή αλλά όλο το χρόνο, χτίστηκαν σχέσεις, φιλίες και καριέρες. Έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να ανακαλύψουν το δημιουργικό τους ταλέντο και να αναδείξουν άλλες πτυχές του εαυτού τους. Επίσης αποτελεί για την Πάτρα οικονομικό πνεύμονα καθώς προσθέτει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ στο εισόδημα της πόλης.
Πριν από λίγο καιρό, το καρναβάλι της Πάτρας απέκτησε το δημιουργικό του σπίτι. Πρόκειται για τα παλαιά σφαγεία της Πάτρας, που χάρη σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το παρατημένο στην τύχη του κτιριακό συγκρότημα ανακατασκευάστηκε και ανακαινίστηκε. Πλέον τα παλαιά σφαγεία αποτελούν ένα σημείο συνάντησης των δημιουργών της πόλης και όσων θέλουν να έρθουν σε επαφή με την καλλιτεχνική καρναβαλική δημιουργία. Κοντολογίς είναι ένας εξαιρετικός χώρος που διατίθεται στους καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν τα έργα τους και να τα εκθέσουν, πηγαίνοντας την τέχνη του καρναβαλιού παραπέρα. Και όχι μόνο το καρναβάλι αλλά και τον Καραγκιόζη για τον οποίο οι πατρινοί ισχυρίζονται πως στην Ελλάδα ξεκίνησε από την πόλη τους.
Επισκεφθήκαμε τα παλαιά σφαγεία στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη το Patras Carnival Festival. Διάφορες εικαστικές εκθέσεις και εργαστήρια ήταν σε εξέλιξη ενώ καρναβαλικές φιγούρες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν ο κορωνοϊός και οι λοιμοξιολόγοι, ήταν έτοιμες στον προαύλιο χώρο περιμένοντας μάταια το φετινό καρναβάλι για να παρελάσουν.
Αν ποτέ βρεθείτε στην Πάτρα και σας αρέσει η τέχνη, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα παλαιά σφαγεία. Όλο και κάποια έκθεση ή εργαστήριο θα βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα διαπιστώσετε γιατί το καρναβάλι της Πάτρας δεν έφτασε τυχαία ως εδώ…

Info…
Στην Πάτρα βρεθήκαμε τον Σεπτέμβριο, στα πλαίσια ενός fam trip που διοργάνωσε το επιμελητήριο Αχαΐας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου NeTT. Συνδιοργανωτής ήταν η εταιρεία Media Suite που ασχολείται με ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments