Κείμενο: Βάσω Τζιτζικάκη Φωτογραφία από https://vaitsis.com/

Το «Σπίτι της Σκιάς» που βρίσκεται στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στην Παλιά Πόλη, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μουσείο με την «στενή έννοια» της λέξης, μιας που δεν σκοπεύει να «διδάξει» ή να «δείξει» κάτι συγκεκριμένο, κάτι συμβατικό, κάτι που μπορεί ακριβώς να εξηγηθεί, να παρουσιαστεί ή να προσδιοριστεί. Είναι όμως μία «ωδή» στην τέχνη, ένας πρωτότυπος και ιδιαίτερος τρόπος παρουσίασης και δημιουργίας έργων τέχνης με έναν εντελώς πρωτοποριακό τρόπο, με την απεικόνιση σκιών.
Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης και το μόνο που σήμερα τον συνδέει με το επάγγελμα του είναι το ότι δημιουργεί έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά και σκουπίδια. Έργα τέχνης που δεν είναι εξ’ αρχής αντιληπτά, καθώς μόνο με τον ειδικό φωτισμό τους αποκαλύπτεται το μεγαλείο τους μέσα από σκιές.
Η φιλοσοφία που βρίσκεται πίσω από αυτά τα έργα αφορά την γενικότερη θεώρηση των αντικειμένων, των καταστάσεων και των γεγονότων από διάφορες οπτικές γωνίες μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης βρίσκεται πάντα εκεί, έτοιμος να συζητήσει, να αναλύσει ή να εξηγήσει το τι κοιτάμε.
Θα ήταν οξύμωρο αν λεγόταν ότι το συγκεκριμένο μουσείο παρουσιάζει πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να δούμε; Ακόμα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το νόημα που περνάνε τα συγκεκριμένα έργα τέχνης είναι φτιαγμένα από σκουπίδια, γεγονός που μας αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να απορρίπτουμε τίποτα και ότι όλα είναι χρήσιμα υπό διαφορετικές μορφές.
Το μουσείο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες στις «Αντιθέσεις» που παρουσιάζουν δύο σκιές με αντιθετικό μεταξύ τους νόημα, για παράδειγμα «ο άγγελος και ο δαίμονας» και «το βρέφος και ο γέρος άνθρωπος», εικόνες οι οποίες προέρχονται από το ίδιο γλυπτό και με διαφορετικό φωτισμό δημιουργούν αυτά τα εικαστικά αποτελέσματα. Στη δεύτερη ενότητα του μουσείου βλέπουμε τα «Πρόσωπα» όπου εκεί υπάρχουν προσωπογραφίες διάσημων ανθρώπων όπως ο Αϊνστάιν, ο Καβάφης, ο Τσε Γκεβάρα, η Μέριλιν Μονρό κ.α. Η τρίτη ενότητα, είναι η «Ψυχή» στην οποία τα έργα περνούν στην πιο συμβολική τους διάσταση και παρουσιάζουν την γονιμοποίηση, τη διασκέδαση, την χαρά, την απώλεια, την κάθαρση. Τα συγκεκριμένα έργα έχουν κίνηση και την δυνατότητα να πλάσουν χιλιάδες ακόμα εικόνες στο μυαλό του θεατή. Η τελευταία ενότητα είναι «Το Σπήλαιο του Μυαλού», εκεί παρουσιάζονται έργα εμπνευσμένα από την αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα. Εξηγείται ο κόσμος των «Ιδεών» και ο κόσμος των «απτών πραγμάτων».
Το σπίτι της σκιάς είναι ένα μουσείο τέχνης που αξίζει της επίσκεψης καθώς δημιουργεί σκέψεις, προβληματισμούς, «εξιτάρει» το μυαλό και το παρακινεί για περαιτέρω ανάλυση των πραγμάτων. Είναι ένα μουσείο που μπορεί να παρομοιαστεί με το παραμύθι του «Μικρού Πρίγκιπα» και να βρει πολλές ομοιότητες, η πιο σημαντική όμως από αυτές είναι ότι πρέπει σίγουρα να το επισκεφθείς ξανά και ξανά και κάθε φορά θα σου εξηγεί και θα σου προσφέρει περισσότερη και καλύτερη κατανόηση των πραγμάτων που θα δεις.
Info…

Η τιμή εισιτηρίου είναι ελάχιστη και κοστίζει 2 ευρώ το κανονικό εισιτήριο και 1 ευρώ το μειωμένο. Από εκεί μπορεί να αντιληφθεί κανείς την αγάπη και την καλλιτεχνία του Τριαντάφυλλου Βαΐτση που επέλεξε να προσφέρει απλόχερα και πολύ οικονομικά την τέχνη του ώστε να είναι προσιτή σε όλους! Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να το επισκεφθούμε.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments