Κείμενο: Βάσω Τζιτζικάκη

Η πρωτοτυπία των παράξενων μουσείων στον κόσμο δεν τελειώνει και επανέρχεται αυτή τη φορά με ένα μουσείο που εντυπωσιάζει για την φυσική ομορφιά του και που όμοιο του δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε. Άνοιξε τις πόρτες του το 2010 στη Ζυρίχη από τον διάσημο αρχιτέκτονα Enzo Enea, ο οποίος είχε δύο πάθη: τα δέντρα και την τέχνη. Έτσι, αποφάσισε να τα συνδυάσει και τα δύο σε ένα υπαίθριο μουσείο.
Το μουσείο βρίσκεται σε ένα πάρκο έκτασης 75.000 τετραγωνικών μέτρων κοντά στη λίμνη της Ζυρίχης και παρουσιάζει μία τεράστια συλλογή δέντρων, 25 σπάνιων ποικιλιών και πολλά από αυτά μετρούν περισσότερα από 100 χρόνια ζωής. Συνολικά στο πάρκο υπάρχουν πάνω από 3000 δέντρα και θάμνοι που δημιουργούν μία αίσθηση γαλήνης, ηρεμίας αλλά και απίστευτης ομορφιάς και καθαρού οξυγόνου.
Από το 2013, διάσημοι καλλιτέχνες έχουν τοποθετήσει τα γλυπτά και τα έργα τους στο πάρκο, ανάμεσα από τα δέντρα δημιουργώντας έτσι μία επιπλέον ενδιαφέρουσα εμπειρία επίσκεψης. Ακόμα, κατά καιρούς γίνονται και εκθέσεις με έργα διάσημων καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο. Όλα αυτά ολοκληρώνουν το όραμα και την ιδέα του Enea και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο, πρωτότυπο και πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Το μουσείο δέντρων και φύσης μαζί με τα γλυπτά προσφέρει στον επισκέπτη μία μοναδική εμπειρία που συνδυάζει το φυσικό τοπίο με την τέχνη και την αρχιτεκτονική.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Enzo “Στόχος δεν είναι η διακόσμηση, αλλά η ολοκλήρωση” γεγονός που ιδιαιτέρως στην ελληνική κουλτούρα υπάρχει από τις αρχαίες ακόμη παραστάσεις που βασικό ήταν το στάδιο της «κάθαρσης». Συνεπώς, το μουσείο δεν έχει ως στόχο του μόνο να διδάξει και να δείξει την τέχνη αλλά και να τέρψει τον ίδιο τον επισκέπτη μέσα από μία μοναδική συνδυαστική εμπειρία φυσικού πλούτου και ανθρώπινης δημιουργίας.

Info…
Η τιμή εισιτηρίου είναι 15 ελβετικά φράγκα, δηλαδή περίπου 15 ευρώ. Οι ώρες λειτουργίας του είναι 9:00 π.μ- 6:00 μ.μ κατά τους θερινούς μήνες (Μάρτιο με Οκτώβριο) και 9:00 π.μ -5:30 μ.μ κατά τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο με Φεβρουάριο) εκτός Κυριακής που οι ώρες διαμορφώνονται ως 10:00-5:00 και 10:00-4:00 αντίστοιχα. Κλειστό παραμένει κατά τις επίσημες αργίες όπως και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments