Ο Όλυμπος, το πιο μυθικό βουνό της ιστορίας, εδώ και δεκαετίες είναι μάλλον περιφρονημένος από την τουριστική προβολή της χώρας. Στις εκθέσεις του εξωτερικού σπάνια βλέπεις μια εικόνα του Ολύμπου στο ελληνικό περίπτερο σε αντίθεση με το περίπτερο της Τουρκίας όπου σε περίοπτη θέση φιγουράρουν τα τέσσερα βουνά με το όνομα Όλυμπος που υπάρχουν στην επικράτεια της.
Μόλις τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία του τμήματος τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Marketing Greece δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικό βίντεο για τον Όλυμπο που έκανε αξιόλογες θεάσεις στο διαδίκτυο.
Τα γράφουμε όλα αυτά καθώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της τριμερούς Επιτροπής, που έχει συσταθεί από εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η χρηματοδότηση του φακέλου που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Σεπτέμβρη 2022 και θα εξεταστεί τον Ιανουάριο του 2023 θα γίνει με πόρους του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Η Επιτροπή προκειμένου να συντάξει την πρόταση της υποψηφιότητας του Ολύμπου θα στηριχθεί στον φυσικό πλούτο, και την πολιτιστική κληρονομιά –υλική και άυλη- του μυθικού αυτού βουνού, που καταγράφηκε στα Ομηρικά έπη και τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα της αρχαιότητας, αποτελώντας ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς. Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ο Όλυμπος διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα του, με πάνω από 20 τοπικά ενδημικά είδη, πολλά από τα οποία αναπτύσσονται σε υποαλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα.
Ο Όλυμπος βρίσκεται ήδη στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ από το 1981 η UNESCO τον ενέταξε στον παγκόσμιο κατάλογο αποθεμάτων βιόσφαιρας του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα». Με Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί μετά από πρόταση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, ο Όλυμπος και η ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 366.000 στρεμμάτων, τίθεται υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας με ορισμένες χρήσεις γης. Όλα τα υφιστάμενα καθεστώτα προστασίας πρόκειται να συμπεριληφθούν στον φάκελο που θα συνταχθεί, ενισχύοντας την εν λόγω υποψηφιότητα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments